Ezeltje plak! - Postzegelblog

Ezeltje plak!

5

Karel Jonckheere_bewerkt-1.jpgLas dit weekend de volgende uitspraak van de Vlaamse wereldreiziger en schrijver Karel Jonckheere (1906 – 1993): “In een auto zijn paardenkrachten toevertrouwd aan ezels.” Wetende dat er voldoende postzegels zijn gemaakt over het thema auto’s, vroeg ik me af of de ezel een vaak geziene gast is op postzegels. 

 

Ezelkaravaan Senegal_bewerkt-1.jpgWat mijn speurtocht(je) heeft opgeleverd? Niet zo bar veel. Ik kom – al is het dan een aardig eind uit de buurt – niet verder dan Senegal en Georgië.

Uit Senegal komt de zegel hiernaast. Zo moeten ezels volgens mij eeuwenlang hebben gewerkt. Bepakt en bezakt trekkend door de woestijn.

 

Boy on a donkey_bewerkt-1.jpgVan een heel andere orde is de Georgische zegel (een ontwerp van ene A. Sarchimelidze) met daarop het schilderij Boy on a donkey van Niko Pirosmanishvili (1862 – 1918).

Senegal, Georgië… het past wel bij de wereldreiziger die Karel Jonckheere was.  

En mochten er nog veel meer oorden, lees postzegels zijn met ezels erop… ik hou me aanbevolen.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • toon op 3 juli 2006 om 14:30

   we hebben zelfs in nederland een zegel met een ezel, gerrit jan. kijk maar eens naar nvph 597. het is wel een tekening, maar uit “historisch” oogpunt is dit toch echt een zegeltje voor jouw collectie. ia!

  • Albert Haan op 3 juli 2006 om 15:04

   Ga op michel Online Katalogus (Je moet wel een abo hebben) en je vindt 1701 afbeeldingen van postzegels met een ezel.

  • Drewes Veenstra op 3 juli 2006 om 15:07

   Er is zelfs een Nederlandse verzamelaar die een thematische verzameling over ‘De ezel’ heeft (of had); naar ik meen een heer Ruwhof.
   Vanwege mijn lidmaatschap van de AIJP heb ik een gratis abonnement op de Michel-on-line-Katalog. De zoekmachine is niet beplaald perfect voor thema’s, maar voor een vlugge orientatie maak ik er wel gebruik van. Voor ‘Esels’ kreeg ik 59 meldingen. Niet allemaal relevant. Ik zag wel dat het loont te zoeken bij Kerstzegels. Zie bijvoorbeeld Malta 2002. Maar ook series met Oude transportmiddelen leveren wel ezels op. Bij Suriname zelfs in 1994 bij een Postserie.

  • Gerrit Jan van Postzegelblog op 3 juli 2006 om 15:17

   Fijn te lezen dat de ezel in postzegelland allesbehalve met uitsterven wordt bedreigd. Wel eigenaardig dat als je op Google ‘ezels + postzegel’ intikt je aan afbeeldingen eigenlijk helemaal niets vindt.

  • Sirikit Vandervoort op 28 december 2006 om 22:31

   Hallo
   Ik ben afkomstig uit België en ben zot van ezels. Ik verzamel dan ook alles wat met ezels te maken heeft. In België is er momenteel ook een postzegel met een ezel op. Maar als er mij iemand aan zegels kan helpen van andere landen met een ezel er op dan zou ik daar heel gelukkig mee zijn.
   Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)