Happy Canada Day!!! - Postzegelblog

Happy Canada Day!!!

0

Canada Nova Scotia.gifFamily and Rainstorm. Zo heet het schilderij op de postzegel hiernaast. Een schilderij van de hand van David Alexander Colville. Waarom ik dat ineens uit de hoge hoed tover? Omdat het morgen Canada Day is, de nationale feestdag in Canada. De zegel in kwestie maakt deel uit van een serie van twaalf zegels, speciaal uitgegeven ter gelegenheid van de eerste officiële Canada Day in 1982. De serie heet Canada Through the Eyes of Its Artists. Vanwaar mijn keuze voor deze zegel, beter gezegd dit schilderij? Omdat het me erg aanspreekt. Ik hou van dit soort kunst. 

Canada NewFoundland.gifIk hoor u denken: 1982, eerste officiële Canada Day, werden er daarvoor nooit nationale feestdagen gevierd in Canada?! Zeker wel, de eerste nationale feestdag dateert van 1 juni 1879. Alleen heette het toen nog Dominion Day. Die benaming werd in 1982 omgedoopt in Canada Day.

Canada Manitoba.gifTerug naar onze serie, naar onze schilderijententoonstelling, want zo mogen we de serie gerust noemen. De ontwerpers van de zegels, ene Jean Morin en ene Pierre Sasseville, hebben immers in twaalf schilderijen van even zoveel bekende Canadese schilders de schoonheid van Canada willen uitbeelden. 

Canada Yukon.gifDe schoonheid van Canada in al zijn diversiteit, want zo zitten we in Yukon, dan weer in Ontario of in Quebec. Dan wel in Northwest Territories, Saskatchewan, New Brunswick, Prince Edward Islands, Newfoundland en – ons vertrekpunt – Nova Scotia.

Canada Quebec.gifNu ik al die stukken Canada voorbij zie komen, moet ik ineens denken aan een artikel hier op Postzegelblog van een tijdje geleden over Mooi Nederland op zijn Amerikaans, oftewel over de Wonders of America. Daar ging het er ook om om de schoonheid van het land over het voetlicht te brengen. Maar dat gebeurde dan wel op een o zo typisch Amerikaanse, dus op zijn zachtst gezegd, niet al te bescheiden manier. Ja, dan getuigen de Canadezen, in elk geval zeker de ontwerpers Morin en Sasseville, van meer smaak. 

Canada Saskatchewan.gifOver smaak gesproken… het mag duidelijk, overduidelijk zijn dat ik Canada Through the Eyes of Its Artists een zeer geslaagde serie vind. Door de schilderijen, maar zeker ook door het ontwerp van de zegels. Rustig, ingetogen, alles is erop gericht om het schilderij optimaal zijn verhaal te laten vertellen. Zijn verhaal over de onmetelijke schoonheid van Canada. Waar het morgen een mooi feestje belooft te worden!  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)