Embargo’s en geheimzinnig- en interes-santdoenerij! - Postzegelblog

Embargo’s en geheimzinnig- en interes-santdoenerij!

23

postzegeluitgifte v6.jpgWat hebben geheimzinnigdoen en embargo’s in de filatelie voor zin? Op bepaalde gebieden, b.v. de beurswereld, kan ik me daar veel van voorstellen, maar in de filatelie eerlijk gezegd niets. Neem nou het bekendmaken van uitgifteprogramma’s en embargo’s die op de publicatie van sommige emissies liggen.
Groot-Brittannië maakte in januari al in grote lijnen het uitgifteprogramma voor 2007 bekend; in de maanden daarop gevolgd door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland. Maar wat doet Nederland in dit geval?


Heel lang was het de gewoonte om het programma voor het komende jaar in oktober op de postzegelbeurs Postex in Apeldoorn bekend te maken. Daar was nog mee te leven. De laatste twee jaar evenwel horen we pas kort voor het aanbreken van het nieuwe jaar wat er op stapel staat, en dan ook nog voor de eerste helft van het nieuwe jaar. In mei of juni volgt dan de bekendmaking van het programma voor de tweede helft van het jaar. Nu is bij voorbeeld het programma voor de rest van dit jaar pas enkele weken bekend.
Waarom toch iedere keer ‘on the nipper’? Waarom kan het in andere landen wel en hier niet? Desgevraagd krijg je steevast te horen dat er op deze manier gemakkelijker wijzigingen in en aanvullingen op het programma kunnen worden aangebracht. Maar zitten ze daar in andere landen niet mee? Worden ze daar niet voor ’problemen’ gesteld? Blijkbaar niet. De Britten gooiden er vorig jaar zonder moeite twee keer een extra emissie tussendoor (o.a. naar aanleiding van het feit dat Londen was gekozen tot olympische stad); in Duitsland verscheen enkele weken na het overlijden van oud-bondspresident Johannes Rau al een herdenkingszegel; en ook in België zitten ze vaak nergens mee. Ik ben er zeker van dat TPG Post ook nooit voor problemen zal worden gesteld. Maar waarom dan al die geheimzinnigdoenerij. Maak daar een einde aan! Bovendien ben ik van mening dat bepaalde groepen verzamelaars — en dan denk ik in het bijzonder aan de maximafilisten – graag eerder op de hoogte zouden willen zijn van uitgiften.
En dan de embargo’s die op bepaalde uitgiften liggen. Ik vind dat nog steeds een vorm van interessant doen. Neem bij voorbeeld de serie Mooi Nederland. Daarover is zogenaamd niets bekend voor de dag van presentatie. Nou, niets bekend! Dat er op de komende vier velletjes Hanzesteden aan bod zullen komen, weten we al. Van wat er op komt te staan kun je je na anderhalf jaar Mooi Nederland ook wel een voorstelling maken. Dat de oplagen beperkt zullen zijn weet iedereen inmiddels ook. Waar hebben we het dan nog verder over? Om de bobo’s?
Tot besluit nog een mooi voorbeeld van het onzinnige embargogedoe. Op de Rembrandtemissies ligt een embargo tot 15 juli. Maat wat er op zegels en velletje wordt afgebeeld weet inmiddels iedereen in Nederland: in het jongste nummer van Collect staan zegels, velletjes, mapjes en het Prestigeboekje in geuren en kleuren afgebeeld, en achterop het eerste nummer van Er is post!, dat in een miljoenenoplage is verspreid, staan de zegels ook nog eens. Het enige dat we nog niet weten is de oplage.
Maak daarom een einde al die geheimzinnig- en interessantdoenerij !

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel