Een kwart eeuw puntjes…. - Postzegelblog

Een kwart eeuw puntjes….

9

Beatrix 65 ct eerste v2.jpgHet is al weer 25 jaar geleden, dat Peter Struycken (geboren in 1939), de permanente postzegel ontwierp met de afbeelding van H.M. Koningin Beatrix voor de permanente serie. Hij ontwierp de zegel met behulp van een foto genomen door Vincent Mentzel en een computerprogramma. De letters en cijfers werden door typograaf Gerard Unger ontworpen.


Beatrix 75 ct inversie v2.jpgDoor een bepaalde techniek schudde hij zo het portret in de vorm van digitale punten om tot de postzegel die we nu nog gebruiken: de langlopende serie permanente postzegels.
Eerst in centen en guldens, later in euro.

 

Beatrix 65 eurocent zelfklevend tweekleurig v2.jpgDe serie heeft wel wat gedaanteverwisselingen gehad, zoals eerst van zwarte stippen op een gekleurde achtergrond, daarna in een zogenoemde ‘inversie’ waarbij de stippen in kleur waren op een witte achtergrond, tweekleurig, gegomd, zelfklevend, in postzegelboekjes, op rollen, in kleine velletjes.
Elizabeth II v2.jpg

Saai? Allerminst! Niet zo gevarieerd als bij de postzegels van haar collega H.M. Koningin Elizabeth II van Groot Brittannië, maar zeker de moeite waard om al die variaties bij elkaar te brengen en te beschrijven. Sommige verzamelaars hebben alleen al met deze uitgifte een ‘levenstaak’! Als u eraan begint, merkt u pas hoe moeilijk het is om alle vormen en waarden die bestaan van deze zegels bij elkaar te krijgen. Een uitdaging!

Beatrix 100 jaar Oranjevrouwen v2.jpgWist u dat de foto genomen door Vincent Mentzel nogmaals is gebruikt? Dat was in 1990 voor de postzegel honderd jaar Oranjevrouwen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (9) Schrijf een reactie

  • toon op 10 juni 2006 om 11:37

   Eerlijk gezegd, vind ik dat er na 25 jaar wel weer eens een nieuw portret mag komen van onze Beatrix. Onze koningin ziet er inmiddels wat anders, in mijn ogen wijzer, uit.

  • Willem Hogendoorn op 11 juni 2006 om 16:30

   Ik ben het met Cees eens, saai is het zeker niet. Ik ken ook iemand die de El II-kopjes verzamelt en een studie heeft gemaakt van de variaties, en ik moet zeggen dat dit een geweldige filatelistische prestatie is. Alleen, het moet je liggen. Ik ben wat algemener bezig met mijn thema’s, maar gelukkig is iedereen weer anders. Is er al iemand met een studie over de variaties van de Beatrix-puntjes?

  • Dominick op 11 juni 2006 om 17:35

   Ik ben het met Toon eens en vind ook dat er wel eens een nieuw ontwerp mag komen. Als je dan alle puntportretten van Beatrix verzamelt dan zou een beetje variatie toch ook niet erg zijn.

  • gilijamse dick op 14 juni 2006 om 12:12

   ben nieuw het is nieuw en mischien wordt het nog leuk verzamel zelf al jaren en het wordt tyd voormij om het allemaal van de hand te doen aan de vezamelaar heb veel duitsland bund vanaf 48 en wat ervoor reich belgie
   aland engeland zegels en boekjes kanaal vanaf het begin gutters met en zonder etc etc etc

  • gilijamse dick op 3 september 2006 om 13:48

   is er wel een club die enkel met duitsland bezig is?

  • paul van der ven op 3 september 2006 om 15:17

   Het Struycken-ontwerp moet blijven!
   Niet eerder dan bij troonsaanvaarding door president Willem-Alexander zijn er nieuwe langlopende zegels met het staatshoofd nodig.

  • Rein op 3 september 2006 om 16:16

   @Paul

   Wel mogen ze van mij de puntjes voortaan vast in het oranje afdrukken dan is TNT ook gelukkig :)

  • paul van der ven op 3 september 2006 om 18:00

   @Rein
   De zeventigste verjaardag van onze Koningin is een mooie aanleiding voor een prestigieuze zegel met oranje puntjes. Helaas is die gebeurtenis pas in 2008.
   Als PWA staatshoofd wordt: zou hij dan de terugkeer naar slechts water-oplosbare gom voor de postzegels kunnen bewerkstelligen? Als watermanager moet hij toch kunnen pleiten tegen zelfklevende gom, de gom die overal vanzelf aan kleeft?
   Maar, alle gekheid op een stokje, het is wel te hopen dat PWA in ieder geval ook met een modern, en misschien wel gedurfd ontwerp komt.

  • Emilio op 3 september 2006 om 20:06

   iets met puntjes …:-)?

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)