In de beperking toont zich de meester - Postzegelblog

In de beperking toont zich de meester

3

goethe2.jpgGoethe zei het al: In de beperking toont zich de meester. Ook in de filatelie. Ten minste vijf gebeurtenissen, of herdenkingen, staan dit jaar filatelistisch in de belangstelling. Dat zijn de Olympische Winterspelen in Turijn, die we in februari al hebben afgewerkt, de 400e geboortedag van Rembrandt, de 250e geboortedag van Mozart, de 80e verjaardag van de Britse vorstin en het WK-voetbal in Duitsland.

Stuk voor stuk leveren ze vele tientallen zegels op. Daar zitten natuurlijk veel serieuze uitgiften tussen, maar ook van veel landen waar men nog nooit van Rembrandt of Mozart heeft gehoord, waar men nog nooit een vlokje sneeuw heeft gezien, of waar ze altijd over deelneming aan het wereldkampioenschap voetbal zullen blijven dromen.

nevis4x2 v2.jpgBij zo’n overvloed aan zegels komen in het bijzonder thema/motiefverzamelaars voor keuzes te staan. Dan komt de beperking, de selectie, om de hoek kijken. Laat ik daarom het rijtje afgaan. Kies je bij voorbeeld bij de Rembrandt- en Mozartherdenkingszegels alleen voor de uitgiften van de Posteuroplanden, of laat je de zegels van Palau, Nevis, enz. die tenslotte overal op inspringen, links liggen. Dan heb je al een keuze gemaakt.

Kies je bij de zegels die ter ere van de verjaardag van de Britse vorsten worden uitgegeven alleen voor de uitgiften van Groot-Brittannië, Guernsey, Jersey, Man, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, en laat je de rest van de Gemenebestuitgiften (zoals die van Ascension, Bermuda en British Indian Ocean Territory) voor wat het is, ook dan heb je al een flinke selectie toegepast.

Ard Schenk CMYK v2.jpgTot slot de WK- en Winterspelenzegels. Ook dan kan worden gekozen voor alleen Posteuropuitgiften. Men kan echter bij de voetbalzegels ook denken aan alleen zegels die door deelnemende landen worden uitgegeven, of aan zegels die landen uitgeven die ooit wereldkampioen zijn geworden. En wat de Winterspelen betreft kan men denken aan alleen zegels van landen die de Spelen ooit hebben georganiseerd.

Hoe het zij, ik ben benieuwd hoe een ’thematieker’, als hij/zij zo’n stroom emissies op zich af ziet komen, dit oplost.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
MozartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel