‘Mooi NL-Woudrichem’: 650 jaar stadsrechten (1356 – 2006) - Postzegelblog

‘Mooi NL-Woudrichem’: 650 jaar stadsrechten (1356 – 2006)

1

zegelwoudrichemcmyk.jpgDe zalm als economisch fundament gaf Woudrichem welvaart.

Sprekers met lenigheid van geest weten van hun gehoor opmerkelijke aandacht te krijgen als ze in hun betoog tegelijkertijd tweemaal hetzelfde woord gebruiken, beide echter met geheel verschillende betekenissen. Zo kun je bijvoorbeeld een school[gebouw] letterlijk door lopen. In figuurlijke zin kun je een school in enkele jaren ook doorlopen. Dit dubbele woordgebruik staat bekend onder het begrip ‘woordspeling’.

Vel vlieland.jpg

Wel, het is ook mogelijk in de beeldende kunst in één en dezelfde afbeelding een detail een geheel andere betekenis te geven. Er is dan sprake van ’beeldspeling’. Ping-pong Design heeft dit begrip toegepast in het velletje ‘Mooi NL-Woudrichem’. De huid van de zalm komt op de losse, geïsoleerde postzegel over als een woest bewegende watergolf van de Waal. Op ‘Mooi NL-Vlieland’ is door het ontwerperscollectief zelfs tweemaal ‘beeldspeling’ toegepast: de kop van de zeehond komt overeen met een duintop en de rug van het dier doet denken aan een duinhelling waar beide fietsers zich bevinden. Stuk voor stuk artistieke toppunten van ongekende vindingrijkheid en creativiteit!

velwoudrichemcmyk.jpg

Op de landtong waar Maas en Waal samenkomen, ligt de vestingstad Woudrichem (links verbeeld door het kanon op de kademuur). Waarschijnlijk al vanaf de 9e eeuw speelt de riviervisserij op zalm er een belangrijke rol. In de 14e eeuw neemt de betekenis van de marktplaats Woudrichem toe (de vis wordt rechts zelfs persoonlijk uit de wijde omgeving aangedragen) door de verlening van het visrecht (door Dirk Loef van Horne) aan alle ingezetenen en nakomelingen (gewone volk) van de stad. Links van de Gevangenpoort wordt dit recht verbeeld door een hengelende visser, gestoken in een geel regenpak met zuidwester. Hij is de laatste visser in de stad, die de conditie van de zalm in de gaten houdt. De riviervisserij is sterk afgenomen. De herinnering er aan wordt levend gehouden tijdens het jaarlijkse kampioenschap visbakken (geheel links verbeeld door een opgetogen persoon met gele klompen, zittend op een meerpaal).

Links van de middelste postzegel vaart de sociaal bewogen oud-burgemeester Peer Verhagen (“de roverhoofdman”, burgervader van 1903 tot 1925) in de Oude Vissershaven. Hij kwam op voor de rechten van de arme Woerkumse vissers in zijn gemeente. Bij de opening van de Andelse Sluis door koningin Wilhelmina organiseerde hij een stil protest tegen de inkrimping van het viswater. In een klein bootje voer hij naar het schip waar de koningin zich op bevond. Ook voor de rechtbank nam Verhagen het meermalen op voor zijn behoeftige bevolking.

De rivierdijk met een gemetselde kademuur beschermt de lommerrijke vesting Woudrichem, waarboven (op de postzegel) de stompe Martinustoren en Gevangenpoort zich fier verheffen. Beide markante gebouwen staan sterk vergroot op het velletje. Links van  de Gevangenpoort staan een veelvoorkomend karakteristiek Woudrichems huis en het ‘getrapgevelde’ huis van Jacoba van Beieren (1401 – 1433), die geheel rechts op het velletje naar huis fietst. Tussen de fietsende dame en de Martinustoren bevinden zich de korenmolen ‘Nooit Gedagt’ met daarop Jan Claessen (trompetter in het leger van stadhouder Willem II), de neo-classicistische Waterstaatskerk (gewijd aan de heilige Nepomucenus) met op het dak een achtkantige toren en het vroegere raadhuis met trapgevel. Geheel rechts zit een toeristisch echtpaar met een hond (op een bank op de dijk) te genieten van het rivierenlandschap. Op de rivieroever nabij het water zoekt een tweetal vakantiegangers (geheel rechts) verkoeling bij het water. De acrobatisch ingestelde kat (boven beide recreanten) heeft in het geheel geen weet van het muisje (rechtsonder).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • bate hylkema op 29 mei 2006 om 18:17

   Enkele aanvullingen maken bovenstaande tekst nog meer compleet:
   1] De enorme zalm grijnst, volgens Ping-pong Design, ons toe.
   2]Trompetter Jan Claessen behoort niet tot het leger van stadhouder Willem II, maar tot dat van prins Maurits.
   3] Achter de rug van de laatste keurmeester van de stad bevindt zich de vlag van de gemeente Woudrichem. Er staan een zalm met een vijftal kruisjes op. De huidige gemeente is ontstaan uit vijf kleinere gemeenten.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)