Persoonlijke postzegel: Is de verzamelaar er gelukkig mee? - Postzegelblog

Persoonlijke postzegel: Is de verzamelaar er gelukkig mee?

23

Dirk-Kuyt_tcm44-198159.jpgSinds 1 mei kan nu ook in ons land (in Oostenrijk is het een rage geworden) iedereen zijn eigen echte postzegel krijgen. Dus geen beeld meer op het aanhangsel, of tab, maar een foto of portret op het frankeergedeelte. De (te bestellen) zegels zitten in velletjes van 10 x € 0,39 en in de titel van het velletje kan zelfs een eigen tekst worden opgenomen. Bovendien is er keuze uit verschillende kleuren en lettertypes.

Het (ingevulde) TPG-velletje werd 28 april in De Kuip gelanceerd en de zegels (10 keer dus) tonen het portret van Feyenoordspeler Dirk Kuyt. Tegelijkertijd zijn in samenwerking met de KNVB twee ingevulde velletjes uitgebracht met daarin elk tien verschillende Oranjespelers, die deel uitmaken van de Oranjeselectie voor het WK-voetbal in Duitsland dat 9 juni begint.

Voor de jeugd (denk alleen maar aan de voetbalplaatjes die de supermarktketen Plus heeft uitgegeven en die daardoor haar omzet met enkele procenten zag stijgen) en de voetbalfans zal deze postale bijdrage aan het WK geweldig zijn. Ik vraag me echter af wat de postzegelverzamelaar met deze velletjes moet, behalve dat je, om compleet te blijven, ze moet kopen.

Is deze uitgifte filatelistisch nog serieus te noemen? Mogelijk – en naar ik hoop, vergis ik me – wordt de jeugd hierdoor meer in filatelie geïnteresseerd. Maar verder blijf ik van mening dat dit soort emissies beter achterwege kan blijven. Zegels moeten niet al te tijdloos zijn, ze moeten enige geschiedenis uitstralen, gebaseerd zijn op culturele waarden, of ze moeten iets herdenken. Deze voetbalemissie is en blijft een momentopname. Over pak weg tien jaar zullen de namen van de afgebeelde voetbalspelers nauwelijks nog iemand iets zeggen. Behalve mogelijk een enkele voetbalfan. Hoe denken jullie blogbezoekers hierover.

Anders is het bijvoorbeeld gesteld met het sportvelletje dat België 24 april heeft uitgegeven ter gelegenheid van de 30e Memorial Van Damme. Daarop staan onvergetelijke, wereldberoemde atleten.

Ivo Van Damme behaalde op de Olympische Spelen van Montreal, 1976, twee zilveren medailles: op de 800 meter achter de legendarische Cubaan Alberto Juantorena, en 1500 meter achter de Nieuw-Zeelandse favoriet John Walker. Lang heeft hij evenwel niet van zijn succes mogen genieten. Vier maanden later verongelukte hij met zijn auto in Zuid Frankrijk op de terugweg van een trainingskamp. Vrienden, allen sportjournalisten, besloten toen een postume hulde aan Ivo Van Damme te organiseren., een Memorial. Het Belgische publiek reageerde daarop massaal en sindsdien in het Koning Boudewijnstadion in Brussel de Memorial Van Damme gehouden, één van de grootste atletiekmeetings ter wereld.

postzegel_Memorial_Van_Damm v2.jpgOp de bovenste helft van het velletje zien we het stadion en de onderste helft wordt gevormd door vijf zegels van € 0,52. Op de zegels van links naar rechts: John Walker, Alberto Juantorena, Ivo Van Damme, en de Britse atleten Lord Sebastian Coe en Steve Ovett, die talrijke keren aan de Memorial hebben deelgenomen. Coe bezorgde in 1981 de Memorial zijn eerste wereldrecord, op de mijl.

 

Wilma Rudolph.jpg

 sugar ray robinson.jpg

 

 

 

Ook de Verenigde Staten en Oostenrijk hebben sportzegels gepresenteerd die tijdloos zijn. De VS heeft in zijn vorig jaar begonnen sportreeks (na een herdenkingszegel met het portret van de Zwarte Gazelle, Wilma Rudolph) nu een zegel opgenomen met een beeld van de door Associated Press in 1999 uitgeroepen Fighter of the Century, Sugar Ray Robinson (1921-1989). De zegel in de waarde van 39c laat een affiche van de bokser zien uit de jaren veertig. Oostenrijk wijdde 14 januari j.l. een zegel aan de bokser Muhammad Ali.

Kortom, ook sportzegels moeten, volgens mij, tijdloos zijn.
 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel