In de beperking toont zich niet altijd het meesterschap! - Postzegelblog

In de beperking toont zich niet altijd het meesterschap!

13

zegelkuytrgb_zonder_zwart v2.jpg

Het naderend WK-Voetbal wakkert het nationale Oranje(sport)gevoel weer danig aan. Helemaal bij TPG Post! Het thema van de Persoonlijke Postzegel 2006 (PPzegels) is, speciaal voor de verzamelaars, het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Vanaf maandag 1 mei prijkt de Feyenoordspeler Dirk Kuyt tien keer op een PPzegels.

De oplage van het velletje is bijzonder gering. Er worden maar 450.000 velletjes aangemaakt! De meeste postkantoren zullen (gelijk bij de Olympische Winterspelenzegels) maar over 50 of 100 velletjes beschikken! Ik betwijfel of de filatelie in ons land hiermee wel is gediend. De verbolgenheid onder verzamelaars, filatelisten en sportaanhangers zal wederom groot zijn!
zegelveltimmercmyk v2.JPG

De nieuwe reeks PPzegels 2006 zijn voor het eerst échte persoonlijke postzegels. Nieuw is dat de foto nu ook daadwerkelijk op de postzegel met landsnaam en frankeerwaarde staat. In de vier vorige versies van de PPzegels werd het frankeergedeelte van de postzegel en het persoonsgebonden individuele deel nog door een perforatie van elkaar gescheiden. De individueel bestelde afbeelding stond op de tab, het velrandje.

Studio Dumbar uit Rotterdam heeft de zegels ontworpen. De visie van Dumbar daarop? “Om de foto mooi uit te laten komen, is gekozen voor een neutraal kader bestaande uit horizontale lijnen. Zodra het geplaatste beeld veel kleur bevat, stoort het kader daarin niet. Bij weinig kleur in het beeld, zorgt het kader juist voor kleur en balans. In eerste instantie lijkt het paars een volvlak kleur, maar bij beter bekijken ziet u fijne lijnen. Het kader bestaat uit een buiten- en een binnenvorm die ‘ton-sur-ton’ is uitgevoerd. Typografie is er overheen geplaatst en loopt mee met de lijnvoering. De waarde van de zegel loopt samen met het woord Nederland, waarbij het euroteken tevens de ‘e’ vormt van Nederland.”

Een waarschuwing ter overdenking én overweging
In een samenwerkingsverband tussen TPG Post en de KNVB worden er ook twee velletjes met twintig reeds ingevulde PPzegels met daarop twintig verschillende Oranje-spelers aangemaakt én aangeboden. Deze twee al ingevulde velletjes PPzegels zijn alleen maar verkrijgbaar in een speciale bewaarmap voor het enorm hoge bedrag van 12,50 euro. Beide velletjes (die dus niét los verkrijgbaar zijn) kosten overigens maar 2 x 3,90 euro = 7,80 euro!

De selectie kan bovendien nog uitgebreid worden als dat nodig mocht zijn met nog meer Oranjespelers, zodat ieder zijn eigen favoriete en persoonlijk ideale opstelling in de map kan samenstellen.

Wie toch bereid is voor twee velletjes van 12,50 euro te betalen beschikt uiteraard wel over een officieel door TPG Post uitgegeven velletje, dat in een beperkte oplage is aangemaakt!

Nieuwe wijn in oude zakken
Democratisering, personalisering en/of individualialisering van de persoonsafbeelding? De uitgifte van de nieuwe PPzegels, waarbij landsnaam, frankeerwaarde en eigen afbeelding of foto van opdrachtgever op de postzegelafbeelding staat, is nieuw, maar ook oud! Vanaf 1852 zijn leden van de koninklijke familie (regerende vorsten) op gelijksoortige postzegels terechtgekomen. Het opvallende van de afbeeldingen van de vorsten is dat het bepaald niet altijd gelijkende portretten zijn geweest. Het ‘afwijkende’ van het portret hangt nauw samen met de ‘veranderende visie op’ én de ‘rolverdeling van’ het staatshoofd in de loop der tijden. Al maar veranderende normen en verleggende accenten in waarden zijn ook op postzegels te ontdekken. Weet daarvan hebben en kijk daarop krijgen, maken postzegels tot aantrekkelijke verzamelobjecten. Het zijn (én blijven!) tijdgebonden afspiegelingen van de Nederlandse maatschappij en samenleving.

Het tijdgebonden karakter komt op verschillende manieren op de langlopende frankeerzegels tot uiting. Soms is het traditioneel en behoudend, soms eigentijds en vooruitstrevend. De aanvankelijke reeksen frankeerzegels met daarop koning Willem III en koningin Wilhelmina bezitten een uitstraling en karakter van een munt. Soms met een drukke en ingewikkelde versieringen rondom het portret, waarmee waardigheid, verhevenheid en staat van de vorst tot uitdrukking komt.
Koning Willem III 1852-1 v2.jpg Koning Willem III 1867-1868-10 v2.JPG Koning Willem III 1872-26 v2.jpg Prinses Wilhelmina 1891-1896-35 v2.JPG Koningin Wilhelmina 1924-1927-149 v2.JPGRegeringsjubileum Koningin Wilhelmina 1923-129 v2.JPG

Regeringsjubileum Koningin Wilhelmina 1923-125 v2.JPGIn 1923 wordt koningin Wilhelmina zelfs als een verheven goddelijk idool opgediend (zie afbeelding links).Koningin Juliana 1949-1951-527 v2.JPG

Koningin Juliana ‘kijkt’ vanaf 1949 met een open blik de Nederlander aan (zie afbeelding rechts).

Koningin Beatrix in zwart 1981 1237 v2.JPGOp de langlopende serie met daarop een afbeelding van koningin Beatrix ‘verschijnt’ het staatshoofd abstract in beeld, niet als mens (zie afbeelding links). Het tijdloze portret, passend bij het heden en de toekomst, is ontstaan door de digitalisering van de vorm. Het portret bezit een zekere vaagheid en distantie, geheel passend bij het karakter van waardepapier.

De afbeelding van het staatshoofd op munt en bankbiljet garandeert de waarde van het erop vermelde bedrag . En op een postzegel het vervoer van het poststuk naar de plaats van de vermelde bestemming.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (13) Schrijf een reactie

  • cense op 30 april 2006 om 15:26

   zitten de wk voetbal zegels ook in de jaar uitgiften2006???

  • cees prins op 30 april 2006 om 20:21

   Persoonlijke postzegels??
   Dacht het niet als ik alleen kan kiezen uit wat mannen die achter een balletje aanrennen. Of is het zo dat ik nu ook mijn eigen “koppie” op een zegel kan “krijgen” …

  • toon oomens op 1 mei 2006 om 08:57

   wanneer worden de filatelisten nou eens wijzer? gewoon boycotten die rommel!

  • Jan Prygoda op 1 mei 2006 om 14:49

   Ik heb vijf velletjes met de Kuytzegel gekocht en gebruik ze waarvoor ze bestemd zijn : ter frankering van poststukken.

  • Gerard op 1 mei 2006 om 21:21

   Beste Bate,
   ik heb je stukje over de voetbal zegels gelezen en heb nu per direct besloten het verzamelen van Nederlandse postzegels helemaal stop te zetten. Ik wil mij niet langer meer financieel laten uitkleden door de TPG. Ik ben het zat.
   Ik hoop dat alle verzamelaars deze prullaria links laten liggen; het is bijna oplichterij.
   Ik ga echt geen € 12,50 betalen voor iets dat slechts € 7,80 waard is. Het bijgevoegde omslagje of verzamelmapje of hoe het ding ook mag heten kan absoluut geen € 4,70 gekost hebben en het al helemaal niet waard zijn.
   Vrijwel alle verkochte zegels zullen ongebruikt in de kast verdwijnen; de TPG hoeft er dus niets tegenover te stellen. De opbrengst van de 450.000 velletjes (maal twee) min de drukkosten) is dus gewoon pure winst voor de TPG, maar zelfs dat is nog niet genoeg. Nee, er moet nog een onzin omslagje bijgevoegd worden waar ook nog eens dubbel en dwars voor betaald moet worden.
   Welnu, zij gaan hun gang maar. Voor mij heeft Nederland als verzamelgebied afgedaan.
   Ik ga wel verder met een ander land of met mijn thematische verzamelingen.
   Ik begrijp ineens heel goed waarom zoveel mensen de afgelopen jaren zijn opgehouden met het verzamelen van Nederland, en eindelijk zijn ook bij mij de schellen van de ogen gevallen.
   PTT, TPG, TNT of wat voor onzin naam zij nog meer mogen bedenken (Wat was er mis met een A-merknaam als PTT), zij zullen aan mij als verzamelaar niets meer verdienen.
   De privatisering van de PTT is de grootste vergissing van de vorige eeuw geweest, volgens mij, en het lijkt wel alsof de ratio overboord gekieperd is.
   MENSEN, IK ROEP U OP – KOOP DIE ONZIN PRODUCTEN NIET!
   Gerard

  • cees prins op 1 mei 2006 om 21:43

   Heb toch die € 12,50 uitgegeven. Zitten ook nog mooie transparante stroken bij en een extra plastic zakje met snapsluiting. Moet je wel meenemen bij de kostprijs Gerard……..
   Zegels kosten gemiddeld dus € 0,625 voor oplettende lezertjes. Plakt wel lekker weg hoor..

  • Willem Hogendoorn op 2 mei 2006 om 09:55

   GERARD, helemaal mee eens. Ook ik ben om deze reden gestopt met Nederland en ben thematisch bezig. TPG was gewaar-schuwd door de uitslag van de enquete van het FILATELISTISCH PLATFORM. (Zie: http://www.philatelie.demon.nl/)
   Wie niet horen wil moet maar voelen. BOYCOT de Nederlandse nieuwe uitgiften!

  • Guido op 2 mei 2006 om 15:10

   Ik ben een nieuwe bezoeker van dit forum, en eigenlijk vormt de nieuwe uitgifte van TNT op 1 mei jl. de reden dat ik op deze site ben gekomen. Ik was namelijk op zoek naar kritische meningen of columns van verzamelaars naar aanleiding van deze uitgifte.
   Ik verzamel nog niet zo heel lang de Nederlandse postzegels. Toch heb ik al heel veel gestempelde Nederlandse zegels bij elkaar gevonden. Ik heb de Nederlandse postzegels vanaf ´94 ook allemaal postfris (en de laatste jaren via de collectclub).
   Ik vind de nieuwste uitgifte werkelijk schandeling! Het eerste wat me opviel aan de zegels is de esthetiek, die ik TOTAAL NIET kon waaderen. De zegels hebben echt niets bijzonders, de belettering is saai. Toen ik me daarover druk gemaakt had, zag ik de prijs voor een KINDERACHTIGE map. Ik ben een serieuze verzamelaar van Nederlandse zegels. Ik heb van de PTT/TPG/TNT al HEEL WAT gepikt, maar wat ze me nu door de strot proberen te duwen slik ik niet! De boycotters van deze meuk krijgen mijn steun.

  • Arjan (TPG Post) op 2 mei 2006 om 20:56

   Bate: Je schrijft dat de oplage met 450.000 velletjes beperkt zou zijn. Ik Daarover kunnen we natuurlijk van mening verschillen, maar de oplage is beslist niet absurd laag. Zo dekken we met zo’n oplage de verkopen van minimaal 1 maand op postkantoren etc en hadden eerder ook de uitgiftes Spyker, Persoonlijke Postzegel met Rafael van der Vaart en KNMI diezelfde oplage.

   Gerard: Je schrijft dat je in totaal € 12.50 kwijt bent voor het mapje met twee velletjes à raison de € 3.90 en dat dit betekent dat de resterende € 4.70 vrijwel in zijn geheel voor TPG Post zou zijn. Dat is een misverstand. Van de € 4.70 die overblijft, moet het mapje betaald worden én de voetbalorganisatie. De KNVB en Sport Promotion betalen namelijk de spelers, die als gevolg van hun portretrecht op de postzegels recht hebben op een deel van de opbrengst. Ook moet een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van deze speciale mapjes ten gunste komen van de verkopers van het mapje. Verder moet een deel van het bedrag als btw afgedragen worden. Al met al is de marge voor TPG Post dus niet zo groot.

  • Jan Prygoda op 2 mei 2006 om 21:03

   Ik dacht dat het een eer was om op een Nederlandse postzegel afgebeeld te worden. De mapjes kunnen ook afzonderlijk worden verkocht aan de mensen die er interesse voor hebben.
   Als je trouwens iemand van TPG Post bent de volgende vraag. Waarom doet Nederland als zo ongeveer het laatste land van Europa niet aan de Europapostzegels mee ? Buitenlandse filatelisten zijn steeds verbaasd wanneer ze vragen of ik ze de Nederlandse Europapostzegels wil sturen dat ik antwoord dat Nederland doorgaans geen Europapostzegels uitgeeft. Een zegel van 69 cent in een velletje van 10 en je verkoopt het door heel Europa. Nederland verdwijnt ook uit het zicht van de Europese verzamelaar door het ontbreken van de jaarlijkse Europapostzegel.

  • jeffrey op 3 mei 2006 om 14:22

   Als er zoveel aan portretrecht betaald moet worden bij de uitgifte van een postzegel, lijkt me dat een goed argument om voortaan maar geen levende personen op een postzegel af te beelden. Of geldt dit alleen voor voetballers? Krijgt de koningin ook betaald voor haar portret op de postzegels?

  • Arjan op 3 mei 2006 om 16:03

   Als het afbeelden van bekende of beroemde Nederlanders helpt bij het populariseren van postzegels (verzamelen) vind ik dat we dat elke keer moeten afwegen. Overigens is onze Koningin zo vriendelijk om alles gratis te doen!

  • Jan Prygoda op 4 mei 2006 om 04:40

   Ik denk dat verzamelaars meer interesse tonen wanneer een verzamelgebied wat matigheid in acht neemt. Sticker- of voetbalplaatjesachtige uitgiftelanden bouwen geen vaste trouwe schare verzamelaars op. De filatelie heeft zo zijn eigen wetten en patronen die niet in marketingboeken staan.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)