Rembrandtzegel: waarom de Nachtwacht?! - Postzegelblog

Rembrandtzegel: waarom de Nachtwacht?!

30

1 Rembrandt.jpgVoor wie het nog niet heeft gemerkt: het is dit jaar Rembrandtjaar. Niet zo gek, het is dit jaar 400 jaar geleden dat hij werd geboren, onze misschien wel grootste schilder. Op 15 juli 1606, om precies te zijn. Reden voor onze vrienden van TPG Post om met een speciale Rembrandt-postzegel te komen. Sterker nog, ze pakken het nog veel groter aan. Als de post je niet vergeten is, heb je daarover heel onlangs een mailing in de brievenbus gevonden.

De Rembrandt-zegel maakt deel uit van, zoals het zo mooi heet, de speciale Rembrandset. Wat er op die zegel staat? Drie keer raden: juist, de Nachtwacht. Begrijp me goed, Rembrandt is wereldwijd natuurlijk vooral bekend vanwege dat ene grote en grootse werk. Waarmee meteen ook gezegd is dat het beeld van de Nachtwacht als alom bekend mag worden bestempeld.

Rembrandt zelfportret.jpgJa, tegen die achtergrond vraag ik me af of men zich er met de keuze voor de Nachtwacht als hét beeld op dé Rembrandtzegel niet een beetje erg makkelijk van af heeft gemaakt. We eren toch Rembrandt en niet de Nachtwacht?! Op een Beatrix-zegel staat toch ook Beatrix?! Er zijn toch ook mooie zelfportretten van ons aller Rembrandt van Rijn? Zo’n zelfportret mag dan al eerder op een Nederlandse postzegel te zien zijn geweest, maar dan nog! 

 Rembrandset.jpg

Terug naar die speciale Rembrandset. Daar zit, de naam zegt het al, nog veel meer in dan een postzegelvel met 4 Rembrandtzegels. Wat te denken van een Rembrandtmunt met, ik zou haast zeggen vanzelfsprekend, aan de ene kant een stukje Nachtwacht en aan de andere kant – verrassing – de kop van Rembrandt? Wat te denken van alle mogelijke informatie over Rembrandt en zijn Nachtwacht? En wat te denken van de kans op een VIP-arrangement voor Rembrandt De Musical die in juli in Carré zijn première beleeft?

4x-Rembrandt_tcm44-196471.jpgJa, inderdaad, wat denken jullie Postzegelbloggers daarvan? Vinden jullie zo’n schat aan informatie prettig of gaat het jullie toch bovenal om de Rembrandtzegels? En… hoe kijken jullie daar tegenaan, mede in het licht van mijn opmerking over de Nachtwacht?

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (30) Schrijf een reactie

  • A.Klompenhouwer op 21 april 2006 om 13:21

   Waarom niet de ingeslagen weg voortzetten met de mapjes zegels en munt zoals “mooi nederland steden” en “naardermeer”.Het zijn elke keer weer los zand initiatieven.Zoals de themamapjes? Komt hier weer een nieuw album voor?

  • Willem Hogendoorn op 21 april 2006 om 16:42

   TPG-Post is weer helemaal van God los. De marketing-boys en -girls hebben weer wat nieuws bedacht. Want wat moet een filatelist met een kleurrijk albumblad en een schitterend verzameldblad? Precies…de volgende keer weer één kopen, een album aanschaffen en TPG spekken.

  • Jan Prygoda op 21 april 2006 om 20:40

   Ik denk dat dit de nieuwe persoonlijke postzegel van 1 mei is en dus niets met de postzegels van juli te maken heeft.

  • toon oomens op 22 april 2006 om 08:44

   Bovenstaand stukje is misschien voor TPG een mooie aanleiding om op het eind van het Rembrandtjaar nog een extra velletje van 10 verschillende postzegels met portretten van Rembrandt uit te brengen. Extra Kassa!!!

  • cees prins op 22 april 2006 om 10:13

   Leve de marketing dus. 1ste mei dag van Oranje “Persoonlijke” postzegels met de voetballers van oranje, weer twee velletjes toegevoegd aan de reeks van de TPG(TNT)(PTT)fo hoe het morgen ook mag heten.
   Het uitgifte beleid (!?) loopt steeds meer de hand uit.
   Gaat het nog over postzegels hier ??

  • Joost Rietveldt op 22 april 2006 om 15:38

   Leve TPG Post; Hoe kom ik aan mijn centen.
   Ik overweeg om mijn postzegelverzameling van Nederland per 31 december 2006 te beeindigen en te proberen de oudere echte postzegels te bemachtigen. Voor de prijs van het uitgifteprogramma 2006 kun je een mooie oude echt gebruikte postzegel kopen. 1 mei de persoonlijke zegel. Wie moet er nu op de zegel in mijn verzameling?

  • Jan Prygoda op 22 april 2006 om 16:07

   Als het gaat zoals we mogen verwachten gaat het binnenlandse porto op 1 januari 2007 weer omhoog. In ieder geval mag het dan weer ? Ik ben benieuwd wat het wordt. 40 cent, 42 cent of 45 cent misschien ? Zou TPG Post wel een postzegel van 1 cent willen uitgeven ?

  • Willem Hogendoorn op 22 april 2006 om 21:21

   Het is natuurlijk volslagen krankjorum dat nu weer de Nachtwacht op de postzegel komt, terwijl NVPH-nrs 1904 en 1907 (uit 2000) al bestaan. Ik heb er maar één woord voor: “Mismanagement”

  • toon oomens op 23 april 2006 om 17:06

   Wacht af en huiver, want volgens Collect nummer 49 komt er op 15 juli nog een zegel van 5,75 euro! Plus nog een velletje van 10, waarop 5 verschillende zegels van de “familie” van Rembrandt.

  • Cor v d Breevaart op 24 april 2006 om 20:15

   Na al dat gehakketak ocer Nederland,wat
   te denken van Duitsland zijn uitgaves elke maand zo gemiddeld 5 zegels en dan nog de heftgen en de toeslagzegels.

  • Jan Prygoda op 24 april 2006 om 20:28

   Duitsland geeft minder postzegels dan Nederland uit.

  • Kees Verhulst op 25 april 2006 om 16:16

   Het gaat hier inderdaad om de nieuwe persoonlijke postzegels die vanaf 1 mei verkrijgbaar zijn. Het zijn NIET de Rembrandtzegels. De nieuwe persoonlijke postzegel is te zien (rechtsboven) op de site van TPG, maar is nog niet te bestellen. In de Rembrandtset zitten 4 zegels, het totale velletje bestaat uit 10 zegels. Van elk velletje worden 8 zegels gebruikt voor 2 Rembrandtsets. Wat doet men met de de overgebleven 2 zegels uit elk velletje????

  • Willem Hogendoorn op 27 april 2006 om 18:24

   PURE OPLICHTERIJ, een andere kwalificatie heb ik niet voor deze actie van TPG. Ik dacht: laat ik eens kijken wat het is, en bestelde een set. Wat schrijft TPG: “Na ontvangst van uw betaling ontvangt U automatisch iedere maand een uitgave over een nieuw schilderij. U betaalt hiervoor slechts € 19,95 per stuk, exclusief een bijdrage van € 1,95 verzendkosten. JA, U LEEST DIT GOED. Pure misleiding dus. Ik heb dit pretpakket terug gestuurd en adviseer een ieder om dit ook te doen. Jammer TPG, dat je hieraan meedoet. Ik draag U voor bij het TV-programmam “OPGELICHT”.

  • toon oomens op 27 april 2006 om 20:31

   in aanvulling op het commentaar van willem h. moet ik opmerken dat op de site van tpg post over de rembrandt set wordt vermeld:
   “als eerste ontvangt U ……..”
   dat impliceert dat er nog meer volgt, toch?
   dat de vervolgzendingen dan 19,95 gaan kosten is natuurlijk geldklopperij.
   ik zou het woord “oplichting” niet gebruiken, maar “misleiding” is meer op zijn plaats.

  • j.j.m.vd kieboom op 27 april 2006 om 20:38

   Ik had 3 sets gekocht voor de kleinkinderen,van de prijs voor de volgende zending ben ik wel geschrokken,dus maar gelijk een briefkaartje verzonden om af te zeggen,dat zijn geen prijzen meer om iets te verzamelen.

  • Ronald van der Leeden op 27 april 2006 om 21:53

   Deel 1 :Ik stond op het punt om in te gaan op het aanbod van TPGpost die in samenwerking met Muntpost een Rembrandtset uitgeeft.Helaas vind ik deze “belangrijke informatie” bij nader inzien en mede dankzij de reacties op deze site, ronduit misleidend die bij monde van de Hr. Roy Rempe bij vele “argeloze” verzamelaars terecht gekomen is. Ik ben zelf ondernemer en ik kan het zeker waarderen als er mensen zijn die initiatieven ontplooien en produkten op de markt brengen om de kas te spekken. Daar ben je ondernemer voor. Ik begrijp in deze aanbieding echter de rol van TPG post niet. Waarom deze actie? Er wordt de suggestie gewekt dat dit nieuwe postzegels zijn ( ze zijn immers frankeergeldig) die niet op het postkantoor te koop zijn maar alleen te verkrijgen via het bestellen van de zgn. Rembrandtset.Het had meer op zijn plaats geweest als TPG post had aangegeven dat het hier om de persoonlijke postzegel gaat die de slimme marketingjongens hebben ingevuld met het schilderij de Nachtwacht. Werken van de leerlingen van Rembrandt( Bol, Flinck en Dou) staan te dringen om ook op deze wijze op de markt gebracht te worden naar ik inmiddels heb begrepen voor een prijs van 19,95 per zending .Het kunstalbum moet immers vol.Deze vervolgzendingen staan nergens vermeld, ook niet op http://www.rembrandtset.nl. Alleen het zinnetje “U ontvangt als eerste” wijst in die richting maar is niet duidelijk. Openheid en eerlijkheid naar de consument toe moet bij een ondernemer op de eerste plaats staan. Verder vind ik het ronduit vreemd, maar uit marketingoverwegingen wel begrijpelijk, dat deze “ingevulde persoonlijke Rembrandtpostzegels” reeds bij vele mensen afgeleverd zijn.

  • Jan Prygoda op 27 april 2006 om 21:58

   Hoe zien dan die persoonlijke postzegels eruit die maandag aan de loketten komen. Met die baby, niet met de Nachtwacht ? Er zal verder wel weer een embargo op zitten maar het lijstje is al bekend.

  • Ronald van der Leeden op 27 april 2006 om 23:47

   Deel 2: Als de Rembrandtset pas volgende week zou worden aangeboden zou het effect weg zijn en de opbrengst beduidend minder. De echte persoonlijke postzegels zijn echter pas vanaf 1 mei te koop op het postkantoor. Deze zegels zijn standaard voorzien van het portret van Dirk Kuijt die voorop moet gaan in de strijd op het WK voetbal en niet het portret van een baby; dit is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden. Verder, en deze zegels zullen niet op het postkantoor te koop zijn maar uitsluitend in combinatie met een zgn Oranje verzamelalbum ( gelijk idee als de Rembrandtset), twee velletjes van ieder tien ingevulde pers. postzegels met de beeltenissen van de overige 20 Oranje voetballers. De doelgroep die dit pakket gaat kopen moet duidelijk onder de Oranjefans gezocht worden.Wederom slim bedacht maar de filateliemensen, die steeds minder een doelgroep zullen zijn voor TPGpost,zullen hier niet blij mee zijn. Voorop blijft echter staan dat je niet alles hoeft te vezamelen wat TPG post uitgeeft!
   Het mag duidelijk zijn dat TPG post niet van God, zoals in een eerdere reactie is gezegd, maar wel van de filatelie los is.Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot
   de eerdere pers. postzegel waarbij je eigen afbeelding op de tab kwam te staan zul nu je nu een echte eigen postzegel kunnen laten drukken dus met lands- en waardeaanduiding.Het eind is dan ook zoek maar dat wisten we al.Tot slot kijk ik als filatelist en bovenal maximafilist reikhalzend uit naar de ëchte Rembrandtzegels die in juli verschijnen.Die zullen écht het verzamelen waard zijn.

  • Jan Prygoda op 28 april 2006 om 03:40

   Grappig, in de reactie hierboven staat

   De echte persoonlijke postzegels zijn echter pas vanaf 1 mei te koop op het postkantoor.

   en

   Verder, en deze zegels zullen niet op het postkantoor te koop zijn

   TPG Post heeft me nog steeds geen persbericht gestuurd (die krijg ik normal gesproken wel) en ik zie verder ook weinig op het Internet erover staan. Ik was van plan maandag om 9-10 uur aan het loket te staan met de vraag “5 velletjes graag”.

  • Jan Prygoda op 28 april 2006 om 03:43

   Er staat trouwens een echte Rembrandtpostzegel op de nieuwe kaart met het uitgifteprogramma dat op de postkantoren verkrijgbaar is.

  • Ronald van der Leeden op 28 april 2006 om 11:57

   Jan Prygoda leest mijn reactie blijkbaar niet goed want er staat toch duidelijk dat de standaard pers. postzegel met de afbeelding van Dirk Kuijt vanaf 1 mei te verkrijgen is en dat de twee velletjes van ieder 10 Oranje voetballers uitsluitend in combinatie met een Oranje verzamelalbum
   te koop zullen zijn en niet los als postzegelvelletje. Of dit Oranjealbum via het postkantoor gedistribueerd gaat worden of via andere kanalen ( zoals de Rembrandtset)
   is volgens mijn informatie nog niet geheel duidelijk. We zullen zien.

  • Jan Prygoda op 28 april 2006 om 12:12

   Ik zie het nu staan en snap het nu. Ik dacht even dat je alleen persoonlijke door TPG Post ingevulde postzegels met het album kon kopen. Sommige postzegels waren op het postkantoor ook alleen in mapjes te verkrijgen.
   Vreemd dat TPG Post of Collect Club niets vermelden op hun webpagina en geen afbeeldingen tonen.

  • Jan Prygoda op 28 april 2006 om 14:06

   http://www.philatelie.demon.nl heeft de nieuwe persoonlijke zegels on line staan.

  • Joop van Doorn op 4 mei 2006 om 09:56

   Komen de Rembrandzegels die in de samenwerking van TPG en Muntpost uitkomen ook in velletjes uit en zijn ze later bij de Collectclub te bestellen, of kan het alleen maar samen met de munten voor 19,95 bij Muntpost?, (dus unieke exemplaren).

  • j.c.k. van den Heuvel op 4 mei 2006 om 13:36

   Hoeveel jonge postzegel verzamelaars kunnen voor een
   uitgave $ 19,95 euro neerleggen.

   TPG vergeet dat zij zelf meer en meer klanten verliest ,een veel grotere omzet van leden in lage valuta landen worden het beu hun verzameling bij te houden . Voor mij is het einde Dec.31st 2005.

  • D. Emden op 10 mei 2006 om 23:39

   Mijn vrouw wilde mij verrassen en nam 5 bestellingen. Nadat de echte zending binnen was gekomen bleek snel dat dit een kapitaal ging kosten 36 uitgavens x 5 x euri 19.95=euri 3591. Nu de zilverprijs zo hoog is wat gebeurt er met de prijs?? Het gaat hier om een zilveren penning, maar de het is 800/1000 dus een relatief laag zilver gehalte t.o.v. sterling zilver.
   Voorgaande schrijvers hebben het al genoemd dat je door het postzegelbos geen zegel meer kan zien. Ik verzamel al sinds mijn 9de en al 50 jaar. Duitsland en Nederland en alles wat ik binnen krijg. De gein is er vanaf.!!

  • hannie op 11 mei 2006 om 08:34

   na de eerste set van Rembrandt binnen te hebben gekregen, heb ik gelezen over de prijs voor de volgende zendingen. ik denk dat alleen rijkelui dit kunnen bekostigen, dus heb direct een briefje geschreven dat ik de rest niet hoef. wat schetst mijn verbazing? anderhalve week later krijg ik de nieuwe set binnen. weer een briefje geschreven en de set geretourneerd.
   jammer, jammer, jammer.

  • Rob op 9 juni 2006 om 14:03

   Heb gisteren de “Rembrandt”-enveloppe van Muntpost gekregen. Mijn eerste reactie was van: Wat is dit! Heb gebeld en volgens de dame “zat er een brief bij de 1e zending” waarin het abonnement werd uitgelegd. Meestal ben ik wel alert op dat soort dingen, alleen deze keer écht over het hoofd gezien. Afijn, na 1 belletje het abonnement opgezegd, moet alleen de set nog terugsturen. Zonde van al de tijd en energie, begrijp nu ook waarom het abonnement zo abusrd duur moet zijn.

  • Jan op 10 juni 2006 om 00:45

   Tsja, het is echt niet meer te geloven, maar TPG en zijn Collect Club, die de afgelopen 10 jaar al heel veel verzamelaars hebben weggejaagd, zijn nu in rap tempo bezig ook de laatste echte filatelisten weg te jagen met hun bananenrepubliek-produkten.
   Bah, wat een rotzooi allemaal, het wordt steeds erger, en ze beginnen nu ook al van die Readest Digest taktieken te gebruiken om mensen dmv automatische incasso’s voor ongewenste veel te dure maandelijkse zendingen met rotzooi nog meer geld uit hun zakken te kloppen.
   Ongelooflijk, ze hebben echt geen idee wat ze kapot maken, en daar helpt echt geen postzegelblog aan om de mensen weer aan het verzamelen te krijgen.

  • Willem Karstel op 10 juni 2006 om 23:36

   Ik ben het met de meeste reacties eens en heb mijn zgn introductiezending wel behouden maar gelijk het vervolg opgezegd. Deze opzegging met een verwijzing naar mogelijk speculatief gedrag van TPG en Muntpost ook in afschrift gezonden aan de consumentenbond. De consumentenbond gaat alleen reageren als er over een bepaald onderwerp veel klachten binnenkomen. Dus kom op mensen doe het dus ook in afschrift aan die bond, dan haalt TPG post vast wel eens de krant met dit soort onzin.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)