Pas na je dood op een postzegel? - Postzegelblog

Pas na je dood op een postzegel?

0

Drees 1986 v2.jpgEen vraag waar al vele mensen, niet alleen verzamelaars, zich mee bezig hebben gehouden. Om afgebeeld te worden op een postzegel was voor heel veel mensen een wens die nooit in vervulling zou gaan. Totdat de ‘persoonlijke’ postzegel verscheen. Maar dat was een postzegel die niet ‘af’ was, eerst moest nog een foto op de daarvoor bestemde ruimte worden afgedrukt. En dan stond je portretje erop en had je een postzegel met een levend persoon erop afgebeeld.

Bovenstaande vraag gaat echter over iets heel anders. Een postzegel uitgeven met daarop een afbeelding van een levend persoon, vanwege de persoon zelf! Dat is een heel andere zaak. Het afbeelden van levende personen op postzegels is alleen voorbehouden aan de koningin en de andere leden van het koninklijk huis. Dat is al vanaf het begin, toen in Nederland op 1 januari 1852 de eerste postzegels verschenen. En dat geldt nog steeds.

KNLTB v2.JPGMaar hoe zit het dan met bekende Nederlandse sporters? Die zijn toch ook als levende personen afgebeeld op postzegels? Het bekendste voorbeeld van de laatste jaren is de postzegel die werd uitgegeven op 2 februari 1999 ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Hierop is Richard Krajicek afgebeeld, letterlijk springlevend met een service! Maar die postzegel is niet uitgegeven vanwege of voor Richard Krajicek, nee, voor het jubileum van de Bond. En Richard is hierbij de figurant die het tennis uitbeeldt. Zo zijn er nog vele tientallen voorbeelden te noemen, waarbij levende personen alleen dienen om het feit uit te beelden, niet vanwege de personen zelf.

Is het dan nooit eerder gebeurd dat een levend persoon vanwege die persoon zelf werd uitgegeven? Toch wel! In 1986 werd op 1 juli een postzegel verkrijgbaar gesteld, waarop Dr. Willem Drees was afgebeeld, vanwege zijn 100ste geboortedag. Hij werd geboren op 6 juli 1886 te Amsterdam. Drees was heel populair en was bekend als Vadertje Drees. Iedereen kent de uitdrukking: Hij trekt van Drees. Drees voerde de Algemene Ouderdomswet (AOW) in. Iedere Nederlander, die via de belasting premie heeft betaald, heeft vanaf zijn 65ste jaar recht op een AOW-uitkering.

  Drees 1986 v2.jpg     Drees 1999 v21.JPG     Drees 1999 detail v21.JPG

Willem Drees overleed op 14 mei 1988. En na zijn dood werd op 25 oktober 1999 weer een postzegel uitgegeven met Willem Drees erop, niet vanwege zijn persoon zelf, maar een hoogtepunt uit de 20ste eeuw: de invoering van de AOW in 1947.

Later zijn levende personen geëerd op een Nederlandse postzegel, zoals Nelson Mandela vanwege zijn 85ste verjaardag in 2003.

Wil je zelf toch afgebeeld worden op een postzegel als levend persoon? Dan kun je dit maar op één manier doen: de persoonlijke postzegel geeft die mogelijkheid! Niet net als bij Drees en Mandela, maar het lijkt er toch op?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)