"Laat mij maar lekker een suffe postzegelverzamelaar zijn" - Postzegelblog

“Laat mij maar lekker een suffe postzegelverzamelaar zijn”

8

Peter Zwiers intro_bewerkt-1.jpgHij is een beetje een buitenbeentje, haalt de gemiddelde leeftijd van de postzegelverzamelaars op de VerzamelaarsJaarbeurs afgelopen weekend in Utrecht aardig omlaag. 24 jaar is-ie, op zijn negende kreeg hij van een vriendje een setje postzegels. Die eerste kennismaking werd een liefde die nu al 15 jaar standhoudt. Postzegelblog praat met Peter Zwiers, bedrijfsleider bij een autoruitenspecialist, gemeenteraadslid (voor de PvdA) in Borger-Odoorn maar hier vooral verwoed postzegelverzamelaar.

Zijn mancolijst ziet er nog behoorlijk goed gevuld uit. Er is dus nog het nodige te wensen. Wordt het dan geen dure hobby, postzegels verzamelen? Peter: “Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je wilt. Hoeveel ik per jaar zo’n beetje kwijt ben? Tussen de € 1000 en € 2000. Heb ik er graag voor over.”

Bij de vraag of hij me eens wil proberen uit te leggen wat er zo leuk is aan postzegels verzamelen, moet hij lachen. “Er is zo veel leuk aan. Zo’n luxe album beetje bij beetje voller zien worden, elke keer weer wat gaten kunnen vullen, dat is prachtig.”

Peter Zwiers totaal.jpg

Achter elke zegel zit een verhaal

“Bovendien zit achter elke zegel een verhaal. Van elke zegel weet ik waar ik hem heb gekocht, waar ik hem voor heb geruild. Ja, al die zegels samen vertellen eigenlijk ook een belangrijk stuk van mijn levensverhaal.”

Over dat levensverhaal, blijft postzegels verzamelen daarin tot in lengte van dagen een rol spelen? Peter heeft zijn antwoord razendsnel klaar: “Reken maar, postzegels zullen altijd voor een belangrijk stuk mijn leven blijven bepalen. Dat doen ze nu al 15 jaar, en het verveelt nog steeds niet, integendeel.”

Naar zijn collectie, wat verzamelt hij? “Nederlands klassiek, Tjecho-Slowakije en de Baltische Staten. Die eerste twee zijn natuurlijk afgeronde gehelen, dat is wel zo overzichtelijk. Bovendien, Nederlands klassiek, ja, ik vind dat dat er gewoon bij hoort, als Nederlandse verzamelaar. Waarom de Baltische Staten? Omdat ze nog vrij jong zijn en dus, ook qua postzegels, nog behoorlijk kunnen groeien. Zo’n ontwikkeling meemaken, ja, dat vind ik leuk.”

Jubileumzegels 1913-100_bewerkt-1.jpg“De gele 5 gulden uit 1913, schitterend”

Even naar Nederlands klassiek, wat is het pronkstuk uit zijn verzameling? “Mogen het ook pronkstukken zijn?! De nummers 1 tot en met 6 van de serie uit 1852 tot 1867. En natuurlijk de serie Jubileumzegels uit 1913, die is ook prachtig. De zegel die ik nu het liefst nog zou willen hebben? De gele 5 gulden uit 1913, die is zo schitterend.”

Peter Zwiers groot_bewerkt-2.jpgEen jongeman van 24 jaar, bedrijfsleider bij een autoruitenspecialist, gemeenteraadslid en postzegel- verzamelaar. Op zijn zachtst gezegd een verrassende combinatie, toch? “Voor mij niet, dat mag duidelijk zijn. Ik ben dan misschien jong voor het postzegelverzamelaarswereldje, mede door internet zie ik dat er, ook al is het schoorvoetend, meer jongeren in aanraking komen met postzegels. En of het zo verrassend is wat ik allemaal doe, ach, dat weet ik niet. Waar het mij om gaat, is dat ik het allemaal leuk vind en graag doe. Natuurlijk, ik weet heel goed dat mijn vrienden – ze zeggen het vaak genoeg – zich heel moeilijk kunnen voorstellen dat ik het zo lang volhoud, dat suffe postzegels verzamelen. Wat ik dan terugzeg? Laat mij maar lekker een suffe postzegelverzamelaar zijn.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • jeffrey op 11 april 2006 om 18:38

  Gelukkig zijn ze er nog jonge verzamelaars! Wisten jullie overigens dat de internetclub van Jeugdfilatelie Nederland 700 leden heeft. Jongens en meisjes dus die het gewoon heel leuk vinden om postzegels te verzamelen!

 • Peter Zwiers op 12 april 2006 om 16:45

  Hey hallo!

  hartstikke leuk dat dit stukje is geplaatst!
  Verder uiteraard maar erg weinig toe te voegen.
  Groet,
  Peter

 • Rosanne op 13 april 2006 om 15:23

  Zoals Jefrey zei, zijn er nog veel jonge verzamelaars, maar ik zie toch wel weinig meisjes op verzamelbeurzen ofzo. Het meeste wat je toch echt ziet zijn oude mensen. Mijn klasgenoten noemen mij gek, dat ik postzegels spaar, maar ik vind het leuk hoor.

 • Michael op 11 mei 2006 om 09:55

  Leuk verhaal over een medeverzamelaar. Postzegels (en alles dat er nog bijhoort) verzamelen blijft eindeloos boeien. Goed te horen dat er steeds meer mensen komen die een goede verzameling willen opbouwen.

 • linda op 2 december 2006 om 23:30

  geef je gratis weg? PLEAS GEEF AAN MIJ IK SPAAR het pas en het is echt vet cool man! :( PLEAS!

 • R. v.d. Berg op 7 juni 2008 om 14:16

  Leuk dit te lezen! Neem ook eens een kijkje op onze sites voor diverse aanbiedingen en veilingen vanaf 1 cent! Postzegels verzamelen hoeft op die manier geen dure hobby te zijn!

 • Njinda op 14 oktober 2008 om 18:50

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar iemand die de postzegel verzameling van mijn vader wil kopen. Ik heb ze bij me thuis staan…verschillende landen waaronder NL en Scandinavie…helemaal compleet. Interesse???
  mail me dan.

  Njinda

 • natasch op 14 februari 2011 om 16:35

  hoi ik ben natascha en ik heb redelijk veel postzegels die ik weg wil doen voor een redelijke prijs ik hen postzegels van prinses diane en nog meer bizondere postzegels ook met dieren erop je kunt mij bellen als je geintreseerd bent op 0629015338 vriendelijke gegroet natascha wich

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)