Stempel maakt wereldreis - Postzegelblog

Stempel maakt wereldreis

0

Wythmen 1 1968 v2.bmpWie kent het dorp Wijthmen? Natuurlijk de mensen die er wonen en ik denk de meeste inwoners van Zwolle, maar dan houdt het op! Toch is met deze plaats op stempelgebied heel wat aan de hand. Op 25 maart 1968 werd in Wijthmen een postagentschap gevestigd en er werden stempels besteld. Een zogenoemd kantoornaamstempel en een dagtekeningstempel. Deze stempels waren besteld op 5 januari 1968. Bij de aflevering van de stempels op 7 maart 1968 bleek, dat een fout was gemaakt in de schrijfwijze van de plaatsnaam. In de stempels stond: WYTHMEN.

De stempels werden afgekeurd en er werden meteen nieuwe exemplaren besteld. Het kantoornaamstempel was net gereed op 22 maart 1968, vlak voor de opening van het agentschap. Maar het goede dagtekeningstempel met de naam WIJTHMEN, vervaardigd door de fa. Braungardt in Duitsland, werd pas op 23 april 1968 afgeleverd.

Wijthmen 1 1968 v2.bmpWat werd gedaan met het foutieve stempel? Op verzoek van verschillende postadministraties, die kennis wilden maken met de dagtekeningstempels die door de Post in Nederland werden gebruikt, ging het stempel op tournee. Eerst ging het stempel eind 1969 naar Canada en werd terugontvangen in Nederland op 9 juni 1970. Daarna werd het eind 1970 naar Griekenland verzonden en weer terugontvangen op 12 januari 1971. Als laatste werd het stempel eind 1970 verzonden naar de Postmaster General van Singapore en terugontvangen op 28 maart 1972.

Ondanks dat het stempel dus wereldberoemd was geworden, werd het op 12 maart 1973 roemloos vernietigd in de Centrale Werkplaats van het Staatsbedrijf der PTT in Den Haag. Maar ook de naam Wijthmen bleef niet lang in stand want het postagentschap aan de Kroesenallee kreeg een nieuw stempel waarin stond: ZWOLLE-KROESENALLEE. Of de inwoners van Wijthmen er blij mee waren?

Het is toch maar een stempel…..

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)