Wat is die postzegel waard….. - Postzegelblog

Wat is die postzegel waard…..

170

geld v2.gifEen vraag die veel postzegelverzamelaars, maar nog meer mensen die géén postzegels verzamelen, stellen. Een verzameling postzegels wordt al gauw gelijkgesteld met een ‘kapitaal’. Veel verzamelaars hebben gelijk, dat hun verzameling van onschatbare waarde is! Zij bedoelen daarmee: gevoelswaarde. Een hobby kan uitgroeien tot een passie en zo’n passie is niet uit te drukken in een bedrag. Maar toch heeft de postzegelverzamelaar te maken met geld. Zijn of haar hobby kost geld, hoe je het ook wendt of keert. Dat geldt voor elke hobby. Maar hoe zit het dan met die postzegels?

Catalogus Rembrandt 1956 a v2.jpgDe Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren, de N.V.P.H., heeft voor het gemak van de verzamelaar én de postzegelhandelaar een catalogus samengesteld, waarin alle Nederlandse postzegels en die van de voormalige Rijksdelen Overzee, zijn afgebeeld. Daarbij heeft de N.V.P.H. een nummer toegekend aan alle zegels en een catalogusprijs. De catalogusprijs geeft de ‘waarde’ aan van een postzegel en, als deze is uitgegeven in een serie, ook van de totale serie. Laten we eens een voorbeeld nemen, toepasselijk voor het Rembrandtjaar, de serie Zomerpostzegels uit 1956 met afbeeldingen van Rembrandt en zijn werk in de vorm van etsen. Toen de serie postzegel uitkwam, moest men daarvoor 73 cent betalen. Dat was 49 cent voor de frankeerwaarde en 24 cent voor het goede doel, ondersteuning van het cultureel en sociaal werk. Maar 40 jaar later zag het er heel anders uit.

Catalogus Rembrandt 1996 prijs v2.jpgIn 1996 was de catalogusprijs voor een serie zoals je deze op het postkantoor kocht, dus ‘postfris’, gestegen tot 110 gulden!! En een serie gestempelde zegels (de tweede kolom) werd gewaardeerd voor 75 gulden. Een eerste-dag-envelop zelfs 130 gulden.

Catalogus Rembrandt 2006 prijs v2.jpgWat zien we op dit moment? In de catalogus van 2006 staat de postfrisse serie voor 55 euro (gelijk aan 121 gulden), de gestempelde serie voor 37,50 euro (gelijk aan 82,50 gulden) en de eerste-dag-envelop voor 65 euro (gelijk aan 143 gulden). Dus in die 10 jaar, rekening houdende met de inflatie en dergelijke, is er niet veel gebeurd.

Maar is die cataloguswaarde nu ook de werkelijke waarde of de prijs die een verzamelaar betaalt in de postzegelhandel? Dat is afhankelijk van de staat waarin zich de serie postzegels bevindt. Want heeft er een plakkertje (om de zegels in een album te plakken) op gezeten, of zit deze er nog op, dan betaalt men bijvoorbeeld 8 euro tot 13 euro. En voor dezelfde serie postfris betaalt men bijvoorbeeld 16 euro tot 25 euro. En een gestempelde serie voor 10 tot 15 euro. En wat krijgt men als je als verzamelaar zo’n serie verkoopt? Meestal minder…. Dus vergeet de rijkdom aan geld en geniet van de rijkdom van je hobby. Dat is het devies!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 4,12 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (170) Schrijf een reactie

    • Hero Wit op 31 maart 2006 om 11:09

      Klare taal! Verhelderend! De spijker op z’n kop!

    • marja op 31 maart 2006 om 20:46

      Ben nog uit een erfenis in het bezit van en postzegelboek met zegels daterend eind 1800/begin 1900 gestempeld uit verschillende landen. Hoe kom iker achter wat dit allemaal waard is?

    • Ralph op 1 april 2006 om 07:26

      Marja, als je wilt weten wat het allemaal waard is , zul je moeten rondkijken op veiling sites wat verzamelaars er voor willen geven.
      En misschien zitten er wel veel waarde volle zegels tussen.
      in ieder geval succes er mee.

    • Willem Hogendoorn op 1 april 2006 om 18:07

      Marja, ik zou als eerste kijken of iemand in de familie postzegels spaart of wil gaan sparen. Dan blijft het tenminste in de familie. Dat levert veel meer (emotionele) waarde op dan die paar rot centen die je er eventueel voor krijgt.

    • dirk n.sluis op 2 april 2006 om 14:53

      Marja ga er van uit dat je hoogstwaarschijnlijk de goedkopere waarden uit series hebt, dus ga er vanuit dat het niet zo veel waard is, je kunt proberen een wereld catalogus op de kop te tikken( meeste bibliotheken lenen ze ook uit) merk is Michel, Yvert& Tellier

      Succes

      Dirk Sluis

    • Bert Panneman op 2 april 2006 om 21:57

      Marja, kijk voor een indruk eens op http://www.freestampcatalogue.com, ondanks de naam een Nederlandse postzegelsite c.q. wereldcatalogus. Of laat de albums eens beoordelen door twee of drie postzegelhandelaren. Erkende handelaren vind je op http://www.nvph.nl. Houd er, zoals Dirk Sluis al schreef. rekening mee dat, ondanks de ouderdom van de zegels, de waarde waarschijnlijk niet zoveel voorstelt (gestempeld, losse zegels uit series. plakker(resten)). Catalogi kopen is onbetaalbaar als je de hele wereld wilt hebben; bibliotheken lenen ze meestal niet uit, maar je kunt ze ter plekke wel inzien. Geeft je wellicht een indruk van de waarde.

    • jeffrey op 3 april 2006 om 21:07

      Marja,
      Een gratis taxatiedag organiseert de Purmerender Postzegelruilclub op zaterdag 8 april. Woon je in de buurt kom dan naar De Nieuwe Tuinbouw, Purmerenderweg, ZO-Beemster. Kijk voor meer informatie op de website van de PPRC: http://www.pprc.nl

    • philip op 4 april 2006 om 11:14

      De prijzen die in de catalogus staan zijn meestal veel te hoog. Vele zegels kan men voor de helft van de cataloguswaarde kopen. En als men goed gaat zoeken dikwijls nog goedkoper zoals op e-bay, marktplaats, speurders etc. etc. Wil je weten wat je verzameling waard is dan kun je het beste naar een taxateur gaan.

    • Eric op 8 april 2006 om 19:40

      De prijzen in de catalogi zijn erg grillig. Soms kun je het voor 10% of soms nog minder kopen, soms betaal je wel 30% of 40%, m.n. de roltandingen en de betere zegels (toorop, goudse glazen, luchtpost 1936) doen het altijd beter. Een hele goede indicatie in b.v. eBay. Daar wordt aan de onderkant van de markt gehandeld en de echte prijzen gemaakt. Taxeren door een echte postzegelhandelaar, daar heb ik slechte ervaringen mee. Die willen altijd wel kopen en natuurlijk het liefst voor een hele lage prijs.

    • Theo op 26 juli 2006 om 15:10

      Over catalogus prijzen voor de handel en de daadwerkelijke waarde voor de verzamelaar is hiervoor al geschreven.

      Wat mij altijd heeft verbaasd… het is een catalogus uitgegeven door de postzegelhandelaren.
      Andere handelaar zoals Wehkamp, Neckerman, Bol, etc stellen hun papieren/internet catalogus gratis beschikbaar aan hun klanten. De uiteindelijke kopers betalen mee aan die catalogus.
      Waarom moet ik er als potentiele klant van de postzegelhandelaar dan bijna 20 euro voor de papieren catalogus betalen?

    • paul van der ven op 26 juli 2006 om 16:00

      De NVPH-catalogus draagt meer het karakter van naslagwerk, de postordercatalogi zijn gewoon groot uitgevallen reclamefolders.
      Een belangrijk deel van de ‘waarde’ van de NVPH-catalogus zit in de inhoud: zoals historische gegevens die van blijvend belang zijn, goed beeldmateriaal in kleur, een cataloguscommissie die inhoud bewaakt en zonodig aanpast aan de nieuwe feiten.
      Een ander deel van de waarde zit in duurzame uitvoering wat betreft papier en druk: kwalitatief veel beter dan een vergankelijke Wehkampcatalogus. Een NVPH-catalogus ondergaat makkelijk vele jaren intensief gebruik, een Wehkamp ligt dan al lang aan gort. Wie zou trouwens überhaupt een Wehkamp van drie jaar terug willen inzien?

    • JHA op 26 juli 2006 om 19:51

      Helaas staat de zich als Speciale Catalogus presenterende boekwerk vol met fouten. Geheel in tegenstelling met het voorwoord staan tientallen zegels fout of zelfs in het geheel niet vermeld. De personen, die zich “samensteller” noemen moet eerst maar eens een cursus gaan volgen, hoe zij de gepubliceerde feiten en bijzonderheden van de Nederlandse postzegels op een correcte manier vermelden in hun prijslijst.Het behoort een Betrouwbaar boekwerk te zijn. Helaas, dit is het niet. Het is is niet compleet, laat staan betrouwbaar. Gerechtvaardigde Kritiek hierop wordt niet gehoord, laat staan gecorrigeerd. Het is elk jaar weer een ergernis hoe “logisch”de de feiten worden verwerkt. Bijvoorbeeld de nummering van postzegels, die worden uitgegeven in velletjes, (hang)blokjes e.d.
      Een voorbeeld uit vele fouten en “logica”:
      De Beatrix-postzegels worden uitgegeven in zelfklevende hangblokjes van vijf gelijke zelfklevende postzegels. De losse postzegels krijgen een hoofdnummer en de blokjes een “V-nummer”.
      De postzegels uit de serie Mooi Nederland worden uitgegeven in velletjes van vijf gelijke gegomde postzegels. De velletjes krijgen een hoofdnummer en de losse postzegels krijgen een a-nummer. Dan hebben we het nog niet over de logica van de nummering van bijvoorbeeld de postzegels uit de zomer- en kinderzegels.
      Om een lang verhaal kort te maken:
      Kunnen de zich samenstellers noemende personen en soms al tientallen jaren herdrukte en niet herziene fouten eens corrigeren?
      In de diverse jaargangen van het Maandblad Philatelie/Filatelie kunnen ze de juiste gegevens terugvinden. Helaas niet altijd in de gepubliceerde gegevens van PTT/PTPG/TNT Post.

    • jeffrey op 26 juli 2006 om 21:20

      Goed nieuws. Er wordt wel degelijk geluisterd naar de kritiek van de gebruikers. Bij ons op de club is iemand die jarenlang gewezen heeft op de fouten in de NVPH-catalogus. Veel van zijn opmerkingen zullen in de nieuwe edities verwerkt worden. Het is misschien een kwestie van de lange adem, maar uiteindelijk heeft het resultaat. Ik adviseer JHA dus om toch vooral de redactiecommissie te blijven wijzen op dingen die beter kunnen cq. verbeterd moeten worden.

    • erik boeré op 27 juli 2006 om 17:07

      Vrij absurd om de Nederlandse postzegelcatalogus te vergelijken met de Wehkamp. Bij kleurendrukwerk is de oplage alles bepalend. Zo’n Wehkamp wordt misschien voor nog geen euro per stuk gedrukt, terwijl de NVPH een euro of 7-8 kost. Daarnaast is de NVPH niet uitsluitend gericht op verkoop door NVPH handelaren, maar ook bron van informatie. Met een Wehkamp catalogus kun je (nou ja, er zijn mensen heb ik begrepen die er wel eens wat anders mee doen) niet veel meer dan bij de Wehkamp kopen. Bij de NVPH catalogus kun je de zegels bij de NVPH handelaar of elders kopen. En dat ‘elders’ zou dan gratis kunnen meeliften met een catalogus die de NVPH gratis verspreid??

      Daar mag best een redelijke prijs tegenover staan. Er wordt – nog door de NVPH, noch door de redacteuren zoals ik- aan verdiend. Sterker nog, er is regelmatig geld op verloren.
      Ik ben het eens dat er in de nummmersystematiek fouten zitten (maar het is lastig dat achteraf te veranderen) maar er wordt zeer veel gedaan aan verbetering, dit jaar door toevoeging D-tanding emissie 1899 en opname rasterdiepdruk Lebeau. Ik ben zelf ook niet gelukkig met de a-nummers voor zegels uit velletjes, maar het zou een storm van kritiek geven als we nu alles zouden gaan hernummeren.
      Er wordt zeer fel over alerlei zaken gepraat, de moderne filatelie is niet eenvoudig in een (nummer)systeem te vangen. En je moet de marketingmenmsen van TNT ook niet al teveel ruimte geven. Het zijn steeds zorgvuldige afwegingen die gemaakt worden.
      Over prijsstelling kun je een heel boek schrijven. De catalogis is niet meer dan een richtlijn. Ook kwaliteit is zeer doorslaggevend. Als ik hoor dat een verzameling voor 10% verkocht is zegt me dat niets omdat er gewoon veel ‘lorren’ in hebben kunnen zitten. De dure zegels staan m.i. vaak terecht zo hoog, bij goedkope zegels is de ‘handling’ vaak een deel van de prijs. Uiteindelijk betaalt u voor een verwarmingsmonteur ook een uurtarief van E 60.(maar daar klaagt niemandf over) om nog maar niet te spreken van het garagetarief als u uw auto laat maken.
      Verzamelaars, zeur nou niet zo. Wees blij dat er een mooie catalogus verschijnt die niet zoals in Duitsland E 32,80 kost.

    • erik boeré op 27 juli 2006 om 20:08

      Nog een aanvulling. Jeffrey meldde dat er toch wel degelijk geluisterd wordt naar verzamelaars. En ik kan dat vanaf de andere kant alleen maar bevestigen. In de laatste edities zijn onnoemelijk veel correcties aangebracht. Ze vallen soms nauwelijks op, maar er is zeer royaal aandacht voor. Een deel is aangebracht door verzamelaars, maar een groot deel zijn ook suggesties van de leden van de cataloguscommissie die echt zeer zeer veel uitpluizen en heel kritisch kunnen lezen. Ik heb hier dikke pakken papier met honderden redactionele wijzigingen. Taalkundige, filatelistische, nummerfouten, verkeerde kleuromschrijvingen, verkeerde oplages enz. enz. Zaken die kennelijk soms 60 jaar door NIEMAND opgemerkt zijn.
      Ik weet dat vroeger pakweg 10 jaar geleden, alleen naar de prijzen werd gekeken, maar er waait een nieuwe wind en het beleid is erop gericht zoveel mogelijk fouten eruit te halen. De catalogus is in een periode van meer dan 70 jaar gegroeid, er hebben vele mensen aan gewerkt, niet allemaal even bevlogen. Dat zorgt voor inconsequenties. De catalogus zal ook nooit foutloos worden, er zijn ook zaken die soms bijgesteld moeten worden. Lees Onder de loupe in de de Filatelie van 2 maanden geleden- het schetst de sfeer, maar ik kan jullie verzekeren dat de vonken er deze vergadering vanaf gesprongen zijn en dat er uiteindelijk de durf in getoond om zaken die altijd verkeerd hebben gestaan te corrigeren. En degene die verder blijft zeuren over fouten: Help zelf eens een handje mee, wij doen het ook voor niks, stuur de geconstateerde fouten naar ons op. Of houd voor altijd uw mond.(of geef uw eigen catalogus uit, het staat u vrij)

    • Stefan op 12 april 2007 om 12:24

      Ik heb een album van mijn opa gekregen, ik heb postzegels over de hele wereld: China,India, Australie, Canada, Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Libanie, Andorra, Frankrijk, Jugoslavie, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Brazilie, Spanje, Mexico, Polen, U.S.A, China, Ierland. Weet niet precies hoe oud ze zijn maar minimaal 60 jaar. Sommige zijn al gestempeld andere nog niet.

      Wat zou een waarde kunnen zijn? 30 euro ??

      Groeten Stefan

    • Cees Janssen op 12 april 2007 om 14:47

      Het is onmogelijk om aan de hand van het lijstje van Stefan een waarde van de verzameling te bepalen. Er kunnen heel goede (zeldzame) zegels tussenzitten, maar het kan ook allemaal ‘heel gewone’ zegels zijn waarvan er vele miljoenen van bestaan. Laat het album eens zien aan een eerlijke verzamelaar (niet uit handen geven!) die er iets zinnings van kan zeggen.

    • Willem Hogendoorn op 12 april 2007 om 21:32

      Ik weet niet waar je woont Stefan, maar kijk eens in je buurt of er geen postzegelvereniging is. Daar kan je altijd terecht voor advies, en nog beter, wordt lid van deze vereniging en zet de verzameling van je opa voort! Het is namelijk een prachtige hobby.

    • Piet Boere op 13 april 2007 om 15:47

      Wat is een eerlijke verzamelaar???

      Als ik als leek met mijn albums naar een verzamelaar stap. wie geeft mij de garantie dat ik niet opgelicht wordt.??

      catalogie van te voren aanschaffen vind ik geen optie.

      Ik heb ook een album met denk ik,een paar waardevolle buitenlandse zegels.

    • toon op 13 april 2007 om 16:07

      @piet
      waarom zou je worden opgelicht door een andere verzamelaar? je hoeft niks te verkopen hoor, gewoon eens de mening van een ervaren verzamelaar vragen. en dat doen alle leden van een erkende vereniging graag.
      als u denkt een paar waardevolle (???) zegels te hebben, ga dan naar de bibliotheek en kijk het na in de postzegel catalogi die vrijwel altijd in een (goede en grote) bibliotheek aanwezig zijn.

    • paul op 19 april 2007 om 00:21

      Ik wil toch nog even op de catalogi terugkomen. Ik kom met enige regelmaat op postzegelveilingen en dan valt het mij steeds weer op dat het prijsniveau voor postzegels zoals vermeld in de diverse catalogi over het algemeen veel te hoog is. Individuele zegels en ook serie’s worden trouwens vaak niet eens verkocht. Een reden zou kunnen zijn dat de meeste verzamelaars al op leeftijd zijn en de zegels al lang hebben of dat er teveel aanbod is door overlijden of stoppen met verzamelen. Hoe dan ook, het zou beter zijn om de prijzen te verlagen, maar dat zal niet gebeuren omdat de postzegelhandelaren dat niet willen.

    • Johan op 19 april 2007 om 09:27

      De catalogusprijs is een richtprijs. De werkelijke waarde bepaald de markt van vraag en aanbod. De één geeft 100 euro voor een misdruk en de ander heeft er maar 1 euro voor over. Het is een markt in beweging -net als bij aandelen- dus zegels kunnen in de praktijk (zeker tegenwoordig met internet!) meer of minder waard worden. De catalogus is dus meer een hulpmiddel om je verzameling in te delen. De markt doet de rest.

    • paul op 11 mei 2007 om 23:58

      Als de NVPH eerst nou eens de prijzen in de catalogus met 10 % verlaagt, dan is het nog te hoog maar dan komen we tenminste wat in de buurt. En verder zijn veel zegels helemaal niets waard, dat weet iedereen, maar toch staat er elk jaar weer een bedragje achter. Dus richtprijzen…..ben ik helemaal mee eens, maar toch meer in overeenstemming met de marktwaarde van de zegels.

    • andre v velden op 9 augustus 2007 om 17:28

      ik heb postzegels van polska eerste oorlog en tweede wereld oorlog en heb zegels als niew van bulk rate popcorn wagon 1902 en nog veel meer van die serie waar kan ik de waarde vinde van die postzegel heb namelijk alles ge erfd en wil de waarde weten en of ik ze super extra goed moet weg legge nergens is er wat te vinden over die postzegels heb er en heleboel van uower dan een ueew wie helpt mij gr

    • toon op 9 augustus 2007 om 19:53

      @andre v velden
      ga met je verzameling naar een postzegelvereniging in de buurt en/of naar een postzegelhandelaar. dan krijg je een ruw idee. lees bovenstaande commentaren ook nog eens door, daar zitten al veel tips in.
      succes.

    • albert Haan op 9 augustus 2007 om 21:57

      @andre v velde ik wil je best helpen neem kontakt met me op.

    • Reinout op 27 augustus 2007 om 15:53

      Na het lezen van de reacties van diverse verzamelaars en de motivatie welke door de NVPH gegeven wordt kan ik enkel het volgende zeggen over mijn ervaring en belevenis van het verzamelen van postzegels. Zo’n 40 jaar geleden kreeg ik van mijn ouders mijn eerste album met allerlei postzegels van Nederland en een complete serie van Nieuw Guinea. Wat mij in de loop van de laatste 20 jaar is vergaan is de drijfveer en enthousiasme welke ik daarvoor gekend heb. Zo hield je precies bij wanneer er een nieuwe uitgifte gedaan zou worden en stonden al voor de openstelling van het postkantoor of agentschap meerdere “postzegel liefhebbers”voor de deur te wachten waartoe ik ook behoorde. Blij dat je was dat je een twee of drie series kon kopen omdat er ook rekening gehouden werd met andere liefhebbers. De PTT toendertijd kreeg in de gaten dat postzegels lucratief werden voor de verzamelaars die op de een of andere manier hele vellen wisten te bemachtigen en zag haar kans ook waar en drukte er door de schaarste nog een paar miljoen exemplaren bij. Denk maar aan de doorlopers met de koeien. Vanaf die tijd is het snel berg afwaards gegaan met de postzegel en het gevoel dat je er een soort belegging mee kon doen. Veel geld uitgeven aan postzegels omdat je nu net die oudere exemplaren wilt hebben die je nog niet hebt is gewoonweg geldverspilling geworden. Postzegels tot aan de tweede wereldoorlog willen nog wel eens verkocht worden. Daarna hebben ze slechts hun nominale waarde. De postzegelhandelaar gevraagd of hij interesse heeft in postzegels van na 1950 heeft als resultaat dat je slechts 40% van de “plakwaarde”kunt krijgen en dat alleen voor die postzegels waar hij interesse voor heeft. Ik loop daarom niet meer zo warm voor de verhalen van leuk postzegels verzamelen. Misschien als je de moeite wilt en kunt opbrengen om bij een club te zijn aangesloten of beurzen te bezoeken kun je het puur als hobby bedrijven. Postfris kopen om te verzamelen is puur geld weggooien. Ik gebruik nu dan ook mijn postzegels vanaf 1960 voor het frankeren van poststukken welke ik verstuur. Dat is het enige om nog de nominale waarde die op de postzegel staat te kunnen benutten met de wetenschap dat het geld vele malen minder waard is geworden dan toen je de postzegels kocht. De lachende derde is in feite altijd de PTT geweest. Verzamelen van postzegels staat bij mij dan ook op een laag pitje.

    • toon op 27 augustus 2007 om 16:18

      het plezier van het “postzegelsn” zit ‘m al jaren niet meer in het kopen van nieuwigheden!

    • D.H.v.d.Bhvd op 9 oktober 2007 om 19:21

      Helaas is het waar dat postzegels verzamelen voor de gemiddelde proleet weggegooid geld is.De catalogi uitgegeven door handelaren hebben de illusie gewekt dat je naast het verzamelen er ook een goede investering mee doet. Dit is absoluut niet waar. Alleen de PTT en de handelaren varen er reeds jaren wel bij.Het is net als met je pensioenpremie die je al jaren betaalt.Tegen de tijd dat je er recht op hebt is het geen moer meer waart maar hebben de directeuren van de pensioenfondsen mooie villas kunnen bouwen van onze luchtkastelen.

    • Josefien op 9 oktober 2007 om 20:22

      Ben jij dan een proleet?
      Het is niet waar dat het verzamelen van postzegels per definitie weggegooid geld is. Ga maar eens naar de Nederlandse Postzegelveiling. Daar komen trouwens beslist niet alleen handelaren. Verzamelingen, partijen en zegels brengen er vaak heel veel geld op.
      Bouw een verzameling zorgvuldig op. Kijk goed om je heen en koop verstandig in. Waarschijnlijk kun je dat pas na enkele jaren verzamelervaring.
      Zomaar wat kopen en verzamelen zou je als proletarisch verzamelen kunnen betitelen.

    • johan op 10 oktober 2007 om 11:36

      Ga voor kwaliteit. Is wat duurder vaak. Een huizenkoper koopt ook liever een huis waar goede materialen gebruikt zijn ipv een bouwkeet met gaten, grafitti en scheuren. Ga voor de speciale schaarse zegels en ontwijk massa-spul waar er miljoenen van gemaakt worden zoveel mogelijk. Gewone zegels horen er bij maar je valt pas op met speciaal spul.

    • Rein op 10 oktober 2007 om 14:01

      @Johan

      Gaat het om kwaliteit of exclusiviteit?

    • johan op 10 oktober 2007 om 16:01

      Rein, ik ga voor een kwalitatief mooie verzameling met een mix aan gewone en exclusieve zegels en andere curiosa. (oa veldeeltjes, pp’s, misdrukjes, vertandingen, briefjes, etc.) Dit alles binnen mijn mogelijkheden uiteraard. Dat de zegels druktechnisch niet altijd kwalitatief zijn neem ik voor lief. Ik kijk meer naar wat ik qua kleur/ontwerp aantrekkelijk vind.
      Via mijn website postzegelforum.nl probeer ik meer te leren en ervaring uit te wisselen over postzegels. Daarnaast kunnen andere verzamelaars gratis meedoen om ervaring uit te wisselen. De postzegelwereld is groot met totaal verschillende mensen en hun kijk op verzamelingen. Dat boeit mij. Door het moderne geweld van de laatste jaren kom ik nauwelijks toe aan klassieke zegels en druktechnische en stempeltechnische knowhow. Dat is nog een doel want ik weet nog lang niet alles. Eerst dus kennis van klassiek hebben anders is het glad ijs. Maar het moet wel een hobby blijven en geen onbetaalbare verslaving. Nog genoeg te doen en te leren dus. Zo ik ga weer terug naar mijn website postzegelforum.

      gr Johan

    • Rein op 10 oktober 2007 om 18:25

      @Johan

      Nu weet ik nog steeds niet wat je met kwalitatief bedoeld. Druktechnisch is dus niet relevant; kleur cq ontwerp wel. Hoe rijmt dat met ‘geen massaspul’??? Mooi van kleur en goed ontworpen is vaak massaal verkocht en daarmee niet interessant voor belegging…

    • johan op 10 oktober 2007 om 19:42

      Ik zie een verzameling niet puur als belegging. Aan het eind van de rit moet het natuurlijk geen teleurstelling voor de erfgenamen zijn wat ik nu wel regelmatig tegenkom en dat is jammer. Dat probeer ik te voorkomen. Een verzameling bestaat voor het grootste deel uit gewoon massa-spul. (de bekende series/zegels uit abonnementen) Daarnaast voeg ik speciale leuke aparte items toe aan de verzameling. Dat kan goedkoop zijn maar ook kostbaar. (De prijzen schommelen toch allemaal op en neer dus die zeggen weinig) De kostbare -of schaarse items- en dus meer exclusieve items zijn de toegevoegde waarde van je verzameling. Die tillen dus als het ware je verzameling boven de massa uit. Een persoonlijke postzegel zie ik niet als massaspul hoewel het er wel op gaat lijken. De zegels zijn wel vaak “exclusief” qua mini-oplages maar druktechnisch niet altijd kwalitatief maar leuk qua persoonlijke vormgeving en dus om te hebben. De kwaliteit zit hem meer in de aantrekkelijkheid van je totale verzameling met een mix van gewone en exclusieve elementen in mooie albums.(het totaalbeeld dus) Hoe je het ook noemt… Als je een verzameling druktechnisch (of met speciale tandingen/stempels) gaat verkopen of taxeren mag je het wel heel goed gedetailleerd er bij schrijven. Ik zet bij speciale afwijkende zegels een sterretje of klein tekstje in potlood. Voor mij is druktechniek niet zo relevant maar voor een druktechniek-speciaalverzamelaar die bezig is met druktechniek weer wel. Als ik soms een verzameling koop kijk ik eerst naar leuke unieke items. Naar druktechnische details kijk ik nauwelijks want daar heb ik nog geen kaas van gegeten. Dat is voor anderen wel interessant. Jij kijkt -denk ik- meer naar de technische binnenkant van een auto? En ik kijk meer naar het unieke totale interieur en de glimmende buitenkant. (ontwerp/kleur/is het uniek?/oplage) Een old-timer wordt beoordeelt op de binnen- en buitenkant. Maar de emotie is vaak de buitenkant en of het uniek is en dat weegt meestal zwaarder bij de taxatie lijkt me. Het totale onderhoudsboekje is belangrijker dan de pk’s en wielmaten voor mij. Druktechniek is dus wel relevant voor druktechniek-verzamelaars. Voor mij minder.

    • Rein op 10 oktober 2007 om 20:49

      @Johan

      ik ben redelijk monomaan op het gebied van druktechniek, maar beperk me ook weer tot Nederland alleen :)

      Het meenemen van alle druktechnisch interessante varianten [niet te verwarren met varieteiten!] maakt m.i. een verzameling al gelijk kwalitatief tig-maal beter dan een zonder, echter het vereist wel een nauwkeurige beschrijving van alles. En zeker als ooit de Nachwuchs wat er mee wil, wordt het problematisch wat dan niet meer mijn probleem is! Voor die tijd zelf een selectie maken als “polis” ….

      Overigens, ben ik zo a-technisch als maar kan, interesseer ik me zeker niet voor de technische kant van auto’s en ook al niet voor de glimmende buitenkant. Als er een auto langsscheurt op de snelweg probeer ik nog wel in te schatten hoe snel die rijd [180, 200?], maar let ik geen moment op het merk, type e.d.

    • Rein op 10 oktober 2007 om 20:57

      Ik bedoelde eigenlijk “niet alleen tot Nederland” ofwel België, Luxemburg, Polen, Zwitserland, Indonesia, Suid-Afrika, Mexico etc.

      Kortom, overal waar nog met rasterdiedpruk wordt gewerkt.

    • johan op 10 oktober 2007 om 21:15

      Ik vind de drukprocessen wel interessant maar ik begrijp er toch geen lor van. lijkt me wel leuk om te shoppen bij j.enschede in de prullenbak. :)

    • paul op 11 oktober 2007 om 23:13

      De “gemiddelde proleet” koopt tegenwoordig niet meer automatisch de nieuwe uitgiften en gaat voor een verzameling met bijzondere zaken/curiosa. Ik heb mezelf gestort op de eerste uitgiften van Nederland (alle variaties/plaatfouten/stempels) en verder verzamel ik de oude Duitse staten. En ja, de prijzen in de catalogi zijn al jaren te hoog maar daar maakt niemand zich meer druk om, als je een tijdje verzamelt weet je wel zo’n beetje welk percentage je ervan af moet trekken om tot een reele prijs te komen.

    • Pieter Verhoeckx op 11 november 2007 om 18:50

      Hallo, ik heb het volgende te koop:
      1 Davo album met eerste dagbladen van nederland
      nummer 1 t/m 77

      1 Davo album met eerste dakaartjes
      nummer 1 t/m 167

      geen idee waar of bij wie ik een reele prijs kan vaststellen, iemand een tip voor mij?

      Dank alvast.

    • bal willy op 25 december 2007 om 17:25

      zoals ik heb gelezen is de post die het meetste met verdient of gemoet de zegels hebben vaan voor 194O postfris en nieuws deze hebben een redelijke waarde en is een degelijke belegging

    • Paul Tijdeman op 16 maart 2008 om 17:00

      Geachte lezers,

      Ik heb een oud postzegel boek van m’n overleden opa en vroeg me af of de aanwezige zegels nog wezenlijke financiele waarde hebben. Het zijn Nederlandse van meer dan 100 jaar oud, Belgische, Ned-Indie, Indonesisch, Franse, Canadese of Amerikaanse.
      Wie heeft een idee waar ik met zo’n boek naar toe zou kunnen?
      Mvg,
      Paul Tijdeman

    • C.Spruijt, op 16 maart 2008 om 21:57

      Hoi Paul, Wat in deze heel belangrijk is zijn de zegels postfris, met plakker of gestempeld. Als vooral de nederlandse zegels Postfris zijn van 100 jaar oud dan zijn ze wel mogelijk wat waard, ligt er natuurlijk wel aan welke nummers of series. Laat maar wat horen kan ik je een kleine indicatie geven.

      Groet Kees Spruijt

    • roel kempermann op 7 april 2008 om 13:20

      Geachte lezers..

      Ik heb bij mijn oma op zolder een briefkaart gevonden met een gestempelde zegel uit 1917.
      Er staat denk ik de toen malige koninginop ,en het is een zegel helemaal in het groen.
      Het is een zegel van 3 cent.
      Is zoiets nog wat waard.
      Mvg
      roel kempermann

    • Rein op 7 april 2008 om 14:27

      @Roel

      ik heb ze gisteren in Antwerpen op de beurs nog kunnen kopen voor de grabbelprijs van 0.25!

      Toch kan de kaart best bijzonder zijn maar dan meer door de afstempelingen en de kwaliteit van de kaart [niet gevouwen, doorboord, ezelsoren e.d]

    • Ton Verhagen op 17 april 2008 om 20:45

      Voor postzegels vanaf 1977 tot heden krijg je slechts een half tot een derde van de nominale waarde (toeslagen op sommige zegels niet meegerekend) terug. Dus een zegel met een waardeaanduiding van 50ct + als toeslag 30ct brengt slechts in het beste geval = 1/2 x 50= 25 ct op voor een zegel waar je 80ct voor hebt betaald. Daarnaast komem er per jaar zulke ongelovige hoeveelheden nieuwe zegels uit dat als je daaraan overgeeft je zo elk jaar er 100 tot 150 euro bijinschiet als je nog eens van je verzameling afwild.
      Ik kan de zegels van een broer (in 5voud), schoonvader zoon en ikzelf in enkelvoud kwijt aan een handelaar. Deze verkoopt de zegels aan bedrijven voor bv 60% van de nominale waarde zodat deze goedkoper uit zijn bij hun postverzending.
      Aan het klassieke deel is veel meer plezier te beleven, denk alleen aan de afstempeling, de aardkleuren van de eerste zegels de afwijkingen daarin.
      De inderdaad exlusieve zegels behouden wel hun waarde en kunnen in bijzondere
      gevallen flink aan waarde stijgen.
      Ga eens een keer naar een veiling dan kun je dat zelf waarnemen.
      Er worden stukken geveild voor vele duizenden soms tienduizenden euro,s.

    • Els op 28 april 2008 om 10:50

      Geachte lezers,

      Ik vroeg me af wat een postzegel van 1884, ongestempeld en in goede staat ongeveer waard zou zijn?

      mvg

    • toon op 28 april 2008 om 17:18

      @ els, die vraag is natuurlijk niet te beantwoorden. over welke postzegel spreek je? welk land? welk catalogusnummer? het antwoord kan zijn NIKS of heel veel!

    • linnenbank H. op 29 april 2008 om 10:59

      Ik heb een verzameling postzegels van Nederland, het gaat om mapje van 1 d.d 14 jan 1982 tot 200b d.d 24 nov. 1998.
      Ongestempel in zeer goede staat
      Wat is de waarde en waar kan ik dit aanbieden.
      Henk Linnenbank

    • C.Spruijt, op 29 april 2008 om 11:57

      Hoi Henk,

      De waarde van zogenaamde PTT-mapjes valt erg tegen. Verkopen is haast geen optie.
      Als je er van af wilt kan je ze het beste als frankeerzegel gebruiken dan leveren ze nog wat op.

      Groet Kees Spruijt

    • Els op 29 april 2008 om 16:45

      @ Toon
      Het is een postzegel uit België van 1884 – ’91.
      Het is een bruin-oranje van 10c met een afbeelding van Leopold I.

    • toon op 29 april 2008 om 20:14

      @els,
      ik denk dat jij zelf ook al in de catalogus hebt gekeken. maar ik kan daar geen leopold I ontdekken bij de serie van 1884-1891 met een bruin-oranje kleur en 10cent frankeerwaarde. die 10c behoort roze of karmijn te zijn op licht getint blauw of geelachtig papier. die zou in mooie staat en postfris ongeveer 40 euro opbrengen. maar jouw kleur bruin-oranje? misschien een proefdruk?

    • Cees Janssen op 30 april 2008 om 07:38

      Els en Toon,
      Waarschijnlijk betreft dit een zegel uitgegeven op 1 juni 1893 (10 cent oranjerood) waarvan het strookje ‘Niet bestellen op zondag’ is verwijderd. Een losse zegel zonder strookje heeft nauwelijks enige waarde. Wel als de zegel zonder strookje gebruikt is op een poststuk. De oplage van de zegel was 567 miljoen stuks.

    • Henny op 1 mei 2008 om 11:00

      Ik wil nog even reageren op die NVPH CATALOGUS, 3 jaar geleden zeiden ze vol trots dat het tijd werd voor een herziening.De fouten er uit en een herwaardering voor postzegels op brief-post-stuk.Er staan nu meer fouten in als vroeger en de prijzen van postzegels op brief-post-stuk zijn nooit meer teruggekomen.En dan vol trots melden dat het weer in tegenstelling tot bv Duitsland gelukt is alles inc O.G in 1 Catalogus te proppen en dat ze daar nog jaren mee vooruit kunnen.Dank je de koekoek als je er informatie uit gaat halen word hij dunner en kan je weer even vooruit. Die Duitsers doen geen consessies en hebben er gewoon 2 delen van gemaakt.Die NVPH komt zich zelf wel tegen want het houd nu eenmaal een keer op alles in 1 Catalogus te proppen.Ik heb ze keurig een mailtje gestuurd over het bovenstaande en gesuggereerd om 2 delen te maken 1 van Nederland en 1 van de Overzee-gebieden.En erbij gezegd dat het heus geen eigenbelang is want ik verzamel allebei.Liever 2 goede exemplaren als 1 mislukt telefoonboek op schoot, je ontkomt erop termijn toch niet aan,neen vol trots melden dat we nog jaren vooruit kunnen, maar in de tussentijd steeds meer weglaten niet in de gaten hebbende dat er zo ontzettend veel now-how voor ons verdwijnt.De arrogantie van die club blijkt ook wel, want hoewel geen lid van de NVPH, KUN TOCH MINSTENS een reactie terug geven wel zo fatsoenlijk.
      Hebben waarschijnlijk niet door dat koper-verzamelaar visa verkoper 1 belang hebben.Kreun dan ook niet dat het aantal verzamelaars terug loopt.

    • Khaled op 1 maart 2009 om 21:41

      Hoi, ik heb een boek vol met postzegels van alle landen , ik wil gewoon takseren en allemaal verkopen.

    • Sarah op 6 juni 2009 om 08:32

      BEste,

      Ik heb een boek ‘geerfd’ van mijn groot oom. T zijn allemaal chinese / Japanse postzegels. Ik denk CHinese. De oudste is van 1952 en gaat tot in jaren 70. Hoe kan ik de waarde/echtheid laten bepalen?? Ik kom uit Belgie mss nuttig. Mvg,

      Sarah

    • Alex op 6 juni 2009 om 08:44

      Sarah,

      Ik zou kijken of er een postzegelhandel bij jouw in de buurt zit. Deze kunnen je meestal wel wat over de waarde vertellen. Even kijken in de telefoongids of even Google’n ;)

    • Sarah op 9 juni 2009 om 14:43

      Beste,

      Dank je wel maar heb eens gekeken maar vind niet dadelijk iets. Ik ben van vlaams brabant Belgie. Heefte r soms iemand een adresje?
      dank je wel!

    • Els op 9 juni 2009 om 14:46

      In Brussel in de Zuidstraat zijn er verschillende kleine postzegelhandels

    • toon op 10 juni 2009 om 10:59

      sarah,
      voor een “volledige” lijst van handelaren in België, ga naar
      http://www.europeanstamps.net/dealers/bycountry.asp?what=dealer&country=Belgium&submit1=Submit

    • mirjan op 5 januari 2010 om 00:03

      ik heb postzegels voor de wereld oorlog van nederland en duidsland en uit de 2 de wereldorlog van nederland 1944 1945 1946. en postzegel van 1945 waarop staat nederland vrij.. nog van heel veel andere landen. leverd dit iets op nog

    • Andre op 8 december 2010 om 17:13

      Hallo,

      Ik heb een grote postzegelverzameling en ik vraag me af hoe ik deze verzameling het beste kan laten taxeren. Hebben jullie tips voor mij?

      M.v.g.

    • toon op 8 december 2010 om 20:44

      @ANDRE, lees bovenvermelde commentaren. Tips genoeg!

    • ton op 4 januari 2011 om 19:56

      Ik heb postzegels van kerst 2010 en van kerst 2009, maar ik heb er ook 2 van 1960 (niet van kerst) maar ik wil graag weten hoeveel ze waard zijn. weet jij de waarde? stuur graag iets naar ton.loverbosch@hotmail.com

      alvast bedankt

    • ton op 4 januari 2011 om 19:57

      Ik heb 2 postzegels uit 1960, maar ik wil weten hoeveel ze waars zijn, kan iemand me helpen?
      stuur dan een mail naar ton.loverbosch@hotmail.com

    • reintjedevos op 4 januari 2011 om 23:45

      Ton,

      zoek een postzegelhandel in de buurt op en koop een junior NVPH catalogus! Of zoek zo’n ding in je plaatselijke bieb!

    • baltus Alblas op 7 augustus 2011 om 14:45

      Ik wil postzegels gaan verzamelen en dan verkopen om iemand financieel te ondersteunen die van giften leeft en in een derde wereld land werkt. Dus ook niet afgeweekte zegels, dubbelen etc.
      Ik heb bij bij een paar postzegel handelaren informatie gevraagd hoe ik dat kan aanpakken, of er dan een minimum aantal of gewicht is, etc., etc.
      Hierop heb ik zelden een reactie gehad, of men reageerde negatief. Toch weet ik dat er mensen zijn die met het doel van financiele onderstuening postzegels verzamelen. Kan iemand mij daar informatie over geven hoe ik dat kan aanpakken?

    • spaarpostzegel op 7 augustus 2011 om 15:32

      Baltus gewoon inzamelen en bij 1000 gr ff kontakt opnemen met aadbeglinger729@hotmail.com De prijs die je er voor krijgt is afhankelijk van het assortiment . Lever je regelmatig nieuwe nederlandse zegels aan z.g kantoorpost dan krijg je daar een aardigcentje voor . Maar alles is afhankelijk van het assortiment .

    • jeroen op 8 september 2011 om 15:36

      beste postzegelverzamelaars ik ben jeroen en ik spaar ook postzegels ik heb wel een paar hele speciaale postzegels die ene als iemand het weet van belgien 1966 marz freimarken-erg-wert 60c. rosalila maar weet iemand hoeveel die waarde heeft want ik heb er 5 ongeveer en het is bijmekaar xxxxxx euro waard maar nimand gelooft dat tweeduizendzevenveertigenvijfhonderd !! ik hoor het nog wel

    • toon op 8 september 2011 om 19:31

      @Jeroen,
      je hebt het waarschijnlijk over de OCB nummer 1370, die er is in verschillende papiersoorten. alleen die op WIT papier is zeldzaam (en hoog geprijst (600E)in de catalogus). Je zult toch naar een postzegelhandelaar moeten of naar een keuringsburo om de juiste identiteit vast te stellen.

    • reintjedevos op 8 september 2011 om 22:09

      Toon en Jeroen,

      een bezoek aan een postzegelhandelaar kan geen kwaad echter er zijn er maar zeer weinig die enig verstand hebben van modern België!

      Een UV-lamp is echter voldoende -licht de zegel geel op dan heb je de gewone, licht die wit op dan is het de dure!

    • jeroen op 9 september 2011 om 10:04

      toon en reintjedevos
      ik ben nu veel weizer geworden bedankt voor jullie reactie maar ik woon in helmond en laatst was er een winkel van postzegels alleen maar die is nu dicht weet jullie misschien waar ik iemand kan vinden voor die postzegels te late taxeren ???en ik zal met mijn moeder eens over leggen over die ene uv-lamp
      met vriendelijke groetjes vn jeroen

    • Frederieke op 22 september 2011 om 17:21

      Mag ik ook twee vragen stellen? Ik ben de postzegels van mijn opa gaan uitzoeken en ik zit nu met een aantal brieven waarvan ik de waarde niet kan bepalen. Het zijn gestempelde brieven van mensen die hem vanuit verre landen schreven, en een aantal filatelische brieven die bijvoorbeeld per luchtpost naar Australië of Bandoeng werden gezonden en dan weer teruggezonden. Of die meegingen met een bijzondere vlucht. Het meeste is uit de jaren ’30. Omdat ik de waarde niet kan vaststellen, vroeg ik me af of ik ze het beste kan laten veilen, of toch laten taxeren en zelf proberen te verkopen.
      Verder is er groot aantal zegels door hem met poststempel en al uitgeknipt en heb ik ook aardig wat ansichten uit 1900-1920. Hoe weet ik of een poststempel waardevol is?

    • bate hylkema op 22 september 2011 om 17:28

      Frederieke, probeer een gevorderde verzamelaar te vinden in uw woonplaats en toon hem uw ‘bezittingen. Wellicht dat hij u kan helpen bij de waardebepaling en/of verwijzen naar een meer ter zake persoon.

    • jeroen op 10 december 2011 om 17:43

      beste mensen ik heb nog een postzegel en dat is een uit nederland die heeft staan 1/2 cent op deze papier het is paars. maar even iets anders ik had laatst toch ver die postzegl van 600 euro ja !! nou heb ik gezien dat hij op wit papier is want hij heeft een witte randje dus ja ik hoor nog het wel liefs van jeroen

    • R ten Harmsen op 21 januari 2012 om 17:12

      Ik heb vroeger ook postzegels verzameld en daar menig centje voor uitgegeven.
      Als ik als jonge verzamelaar een postzegel bij een handelaar kocht keek hij in de catalogus en dat was dan ook meestal de prijs die je betaalde.
      Eind jaren 70 kochten de banken massaal verzamelingen op omdat het een goede belegging zou zijn.
      Toen het wat slechter op de markt werd gingen de banken deze verzamelingen ook weer massaal dumpen waardoor de prijzen een flinke dreun kregen.
      Om de postzegel handel weer in de lift te krijgen deed zich het fenomeen voor van postfris zonder plakker, zodoende daalde de waarde van de verzameling enorm want immers ,ongebruikt met een plakker werd in een keer gegradeerd naar een tweederangs verzameling.
      Enfin hoe je het ook bekijkt de prijzen zijn gewoon in de catalogus veel te hoog en komt op geen stukken na bij de reële waarde.
      Ik heb een leuke verzameling nu met een cat.waarde van € 6.000,00 en krijg er hooguit € 600,00 voor .
      Het verzamelen is leuk, maar ik geef er geen cent meer aan uit.

    • R ten Harmsen op 21 januari 2012 om 17:17

      Ben ook benieuwd of u deze ervaring met mij deelt

    • jeroen op 21 januari 2012 om 23:22

      beste r ten harmsen

      ik deel je ervaring zeker maaar hier schrok ik wel van dat u een postzegel verzameling had en die was eigenlijk € 6.000,00 maar nu eigenlijk 600 euo voor zou kunnen krijgen veel plezier nog verder en de vriendelijke groetjes van jeroen

    • aadb op 22 januari 2012 om 10:47

      R.t.Harmsen ,tsja de verkeerde zegels gekocht zo simpel is het .Verzamel je postzegels voor het gewin dan is een stukje voorlichting aan de orde .Als je lekker wil postzegelen kan dat ook voor weinig geld .De catalogus geeft zelden de werkelijke waarde aan en is alleen een handige hulp om je zegels te ordenen op serie ,jaar van uitgifte etc In de vermelde prijzen kan je zien wat niks -goed of beter is waarbij aangetekent dat uiteindelijk de markt de prijs bepaald .Een catalogus maken met de reële waarde is onmogelijk er zullen altijd verzamelaars zijn die hun verzameling tegen elke prijs van de hand doen zie de verkopen op marktplaats en ebay .Als je postzegels als belegging aanschaft zijn het meestal zegels waar je niet elke dag mee bezig bent maar die goed opgeborgen liggen te wachten tot ze een goede prijs opbrengen ,die dag komt er op een gegeven moment aan en dan blijkt dat de z.g belegger er niet vanaf wil omdat de overtuiging is dat de prijzen nog verder omhoog kunnen en de zegels in de kluis blijven liggen .En dan komt de tijd dat de prijzen dalen want de bomen blijken toch niet tot aan de hemel te groeien en wat blijkt de gene die niet wilde verkopen gaat zijn beklag doen dat het verzamelen van postzegels eigenlijk maar niks is en er geen cent meer aan uit wil geven .Verzamel wat je leuk vind het hoeft niet duur te zijn ,ik verwijs altijd naar verzamelaars als J.v.Tellingen en W.Hoogendoorn die geweldig leuke verzamelingen bouwen en deze ook regelmatig op het blog tonen een lust voor het oog en zeer leerzaam De waarde in euro,s van een verzameling is vaak alleen voor de erfgenamen van belang een echte verzamelaar verkoopt nooit zijn troetelkinderen.

    • johan op 22 januari 2012 om 11:20

      Andersom kan ook. 600 investeren en bij wijze van 6000 opbrengen. met de winst koop je als verzamelaar ook de gewone zegels die het wat minder doen. Per saldo ben je niet rijker of armer geworden. wel geestelijk rijker. en dat is de echte winst. mensen als meneer harmsen hebben nooit verder gekeken dan hun neus lang is. in de catacomben zijn altijd schatten te vinden. maar je moet ze wel willen vinden en er tijd en veel energie in willen stoppen. de massa is nu eenmaal eenvoudig van geest en dat is geen last maar brengt ook dus weinig lust. Aad ik heb genoten van je stukje.
      mvgr Johan postzegelforum.nl

    • R ten Harmsen op 22 januari 2012 om 12:15

      Niet iedereen heeft mij begrepen zo lees ik in de commentaren op mijn stukje.
      Het was geen klaagzang dat mijn verzameling minder waarde zou hebben,ik heb het nooit als belegging gezien, maar wel degelijk als verzamelen gezien van mooie stukken.
      Waar ik het over had was hoe de handelaren hiermee omgaan en de prijzen die niet reëel zijn.
      Sigarenbandjes sparen is ook leuk maar geen rare prijzen en vaak op basis van met elkaar ruilen.
      Het verzamelen is leuk en dat blijft bij mij de hoofdzaak.

    • jeroen op 25 januari 2012 om 12:37

      beste johan
      iedereen kan zo ver komen als ze kunnen maar niet iedereen kan dat maar je moet vooral niet zo in de steek laten maar iemand helpen ik ben een beginner en ik weet al best veel van af maar ik kan niet zo ver komen want ik weet niet bij wie ik moet zijn omdat er op internet staat contante betaling na de taxeren ofzo lief jeroen

    • Gabrielle op 10 februari 2012 om 18:34

      beste leesers

      ik heb postzegels uit 1950 ze zijn wel gestempeld ik wil ze weg doen wie wilt er nog paar voor een klein preisje mogen ze weg

      groetje Gabrielle

    • Gabrielle op 10 februari 2012 om 18:37

      ik heb er zeven stuur mij maar een mail als je ze wilt groeten
      gabrielle

    • fred van der boom op 20 februari 2012 om 16:02

      wij hebben een serie eerste dag enveloppen
      vanaf nr 192 tot nr 475

      ze zijn gebonden in 2 albums

      verder hebben we een album met postzegels (enkele vanaf 1876 )tot 2002
      het is niet helemaal compleet maar wij zouden graag weten wie ons kan helpen een waarde hiervoor te bepalen…
      ik heb zelf al gekeken en ik vermoed dat er toch wel enige waarde aan verbonden is.. maar we zijn op zoek die ons EERLIJK kan helpen !!

      groet fred van der boom

    • R ten Harmsen op 20 februari 2012 om 16:17

      Koop een Catalogus en ga zelf aan de gang.
      Dit is de enige manier om er achter te komen.
      Het is zo maar niet even te zeggen wat de waarde is en het vergt wat tijd om dat uit te zoeken, dus als u hulp wilt hangt hier toch wel een prijskaartje aan vast of u moet iemand vinden die het gratis wil doen.
      Als richt prijs moet u denken aan 15% van de cat. waarde.
      Goed kijken of een zegel gestempeld, ongebruikt met plakker/plakkerresten of postfris met originele gom is.
      De Cat. geeft deze waarde aan.
      Misschien wordt u zelf wel enthousiast om de verzameling uit te breiden.
      Succes !

      Robert

    • ron op 14 maart 2012 om 12:01

      Beste Fred van der Boom

      de eerste dag enveloppen: grofweg heb je er dus 283 stuks. Tenzij je de kinder- en zomerzegels zowel los hebt als de velletjes, dan heb je er meer en die zijn waardevoller.

      De lagere nummers zijn vrijwel niets waard (1 euro) de duurste is E443 die staat op 20,-. Als je grofweg rekent met gemiddeld € 5,- per envelop zit je al gauw op € 1000,- cataloguswaarde (als ze onbeschreven zijn), maar wie gaat je dat er voor geven?
      Momenteel kan je op Marktplaats al losse ned. zegels kopen voor 10% van de cat.waarde, dan kom je op € 100,-. Maar partijen en verzamelingen leveren vaak minder op.

      Je kan het naar een veiling brengen, die zal een minimum inzet bepalen en dan maar hopen dat er meerdere belangstellenden zijn…

      Postzegels van 1876, dat zal dan Koning Willem III getand zijn, die zijn gestempeld en in perfecte conditie:
      5 ct blauw = € 3,-
      10ct karmijn = € 4,-
      15ct oranjebruin = € 38,-

      hogere frankeer waarde = (vaak) hogere prijs want die zijn zeldzamer.

      Van het album zal je dus foto’s of scans moeten sturen,wil ik er meer over kunnen zeggen.

    • jeroen op 14 maart 2012 om 12:36

      Beste mensen,
      ik ben laatste tijd oude postzegels aan het sparen en heb heel veel oude postzegels gevonden die bij mij in de boek kan geplakt worden alleen maar ik heb een bijna stetje die tui 1876 komt en het zijn als het goed is van nederland heeft nog iemand nog veel oude postzegels thuis liggen die die aan mij wilt geven bedankt !!
      liefs jeroen

    • Andre op 5 oktober 2012 om 14:32

      In postzegels moet je handelen, niet verzamelen. Een postzegel is waard wat een gek er voor geeft.

    • rob op 22 november 2012 om 15:30

      hoe ziet zo’n setje eruit ui 1800 wat voor iets?

    • Adem op 12 februari 2013 om 23:25

      Er is verzameling van meer dan 35 jaar daar zitten postzegels van jaren 1380/1251/ en nog veel jongere ik schrok zelf toen ik het zag maar weet echt niet wat dat waard is kan iemand mij wat vertellen

    • Karel Peeters op 16 april 2013 om 21:56

      Zowel mijn inmiddels overleden vader als ikzelf(58) hebben praktisch ons hele leven postzegels gespaard, Nederlands en Canadees postfris plus 1e dag van uitgifte. Gezien het feit dat steeds minder mensen nog postzegels verzamelen en het vrijkomen van steeds meer verzamelingen van inmiddels overleden mensen en winkelvoorraden is de marktwaarde van postzegels zover gedaald, dat ik er nu nog maar een fractie van de aanschafwaarde voor terug krijg. Om zoveel mogelijk geld voor je postzegels terug te ontvangen, kan je het beste je complete inboedel op Marktplaats te koop aanbieden, de koper de verzendkosten in euro’s laten betalen, en al je pakketten zoveel mogelijk te frankeren met gulden postzegels vanaf 1977. Dit kan tot 1 november 2013 en daarna kan je het grootste deel van je postzegels (op enkele zeer zeldzame exemplaren na) het beste gebruiken om een kamer mee te behangen, er een leuk schilderij van te maken, of om er de BBQ of de open haard mee aan te steken.

    • Ron Holzel op 16 april 2013 om 23:29

      Ik heb dat ook meegemaakt, iedere keer als er postzegels uitkwamen was ik een klein fortuin kwijt. losse zegel, blokje van 4, 1e dag envelop, dam-envelop, 1e dag kaartje, 1e dag blad etc.
      Dan zie je het fout gaan en stop je met aanschaffen en wat denk je? Ik was niet de enige, dus alle zegels die later uitkwamen zijn nu verhoudingsgewijs veel meer waard omdat ze veel minder werden verkocht

      Heb inmiddels ook zoveel mogelijk weggeplakt, levert meer op dan verkopen omdat de meeste van die zegels uit die tijd stammen en er bakken van zijn verkocht. Maar als iedereen dat doet worden ze schaarser en dus weer duurder straks.
      Ja kan ze nu voor ca 25% van de plakwaarde kopen omdat er een einddatum van geldigheid is bekend gemaakt.

      Daar is echter het laatste woord nog niet over gesproken, er was beloofd dat ze geldig zouden blijven. Wellicht komt er dus nog een rechtzaak met als inzet dat je de oude postzegels mag omruilen tegen nieuwe. Kan dus nog een leuke winst opleveren.

    • aadb op 17 april 2013 om 01:47

      Tsja postzegels verzamelen schijnt de enige hobby te zijn waar de verzamelaar zijn geld terug wil zien .Een trieste constatering niet het plezier van het verzamelen ,series kompleet maken op pad gaan om de ontbrekende op een beurs winkel of vereniging aan te schaffen.maar een uitgangs punt van ik wil mijn geinvesteerde centen terug Je kan een thema verzinnen dat hoeft niet duur te zijn .Je hebt verzamelaars die op de beursen geen stuiver willen betalen en later de hoofdprijs willen vangen ook deze verzamelaars heb je een vreselijk volk dat denkt slimmer te zijn dan het baasje. Dan heb je nog een aantal die proberen een duur zegel uit je stuiverboeken te halen en je uitgebreid gaan verhalen dat het zo,n duur zegel is en dat jij dat niet wist en ze je mooi bij je taas hebben .Tsja er loopt wat vreemd volk rond in verzamelaars land leven en laten leven die heb je ook, met de slogan kom maar hier met je zegels hier heb je centen en wat ik over heb krijg je retour en dat zijn die gene waar je het om doet en ze dan ook een voordeeltje gunt .Dan heb je nog de procenten kopers met als levensmotto ik betaal niet meer dan de helft dus graag of niet ,gaan er gewoon aan voorbij dat er ook onder die prijs word aangeboden maar goed moeten ze zelf weten .En natuurlijk de maak niet uit ik koop alles wat los en vast zit verzamelaaar en ga later klagen dat het toch wel een dure hobby is en dat ze de boel tegen elke prijs ruimen en er nooit meer aan beginnen .En dan hebben we natuurlijk het in en verkoop volk de marktverkoper,de beurshandelaar de internet verkoper en de winkelier wel of niet aangesloten bij een branche vereniging en wat blijkt binnen deze kring zitten precies de zelfde mensen die ook rond lopen binnen het aankoop volk (maak me niet uit ik koop alles ,oh hoeveel procent is het ,en ik betaal niet meer dan 50% en mooi ik heb een koopje want je wist niet dat dit een duur zegel was dus heb ik je bij je taas .Met anderen woorden we zijn allemaal mensen met soms zeer iritante afwijkingen of we nu aan de koop of verkoop kant staan

    • Johannes op 17 april 2013 om 10:28

      De frustraties van een postzegelhandelaar doen niets af aan het gegeven dat er aan filatelie een beleggingsaspect zit dat het voor veel postzegelverzamelaars juist aantrekkelijk maakt om zegels te gaan verzamelen. Postzegels hebben nu eenmaal de status van waardepapier. De prijzen kunnen enorm fluctueren, bij aandelen is dat ook zo. Dat maakt het ook wel spannend. Enig inzicht in wat zich afspeelt in de postzegelwereld is natuurlijk wel vereist.
      Het gevoel dat je uitgeknepen wordt bij het kopen van een leuk zegeltje wordt met name door de postzegelhandel in de hand gewerkt. Met name de handel vaart wel bij hoge catalogusprijzen. De echte prijzen worden gemaakt op veilingen of op internet via Ebay of Marktplaats.

    • aadb op 17 april 2013 om 10:56

      @ .Met anderen woorden we zijn allemaal mensen met soms zeer irritante afwijkingen of we nu aan de koop of verkoop kant staan dat wil ik hier mee aangeven niets meer of minder .

    • Johannes op 17 april 2013 om 12:09

      Klopt m.i. wel. :-)

    • Henny op 17 april 2013 om 13:33

      Ik heb het hier al zo vaak gezegd, het is het beste om het als hobby te zien anders hou je het niet vol. Maar laat onverlet dat er wel degelijk geld in het spel is dat maakt het ook spannend. Ga mij nou niet vertellen dat mocht je onverwacht een klapper tegen komen voor een prikkie maakt niet uit waar, zeg 10.000 euro ( marktwaarde ), en dan achterloos zegt leuk weer een gat opgevuld volgende zegel. En nogmaals laten we toch eerlijk zijn we steken er geld in ( inderdaad waardepapieren valt niet te ontkennen )dan zou het toch leuk zijn als je of geld terug ziet of een winstje. Dan nog dat gejank over die guldenzegels, schei toch uit we zijn de laatste, 12 jaar de tijd gehad. Vanaf 1977 nog geldig is 35 jaar, er zijn zegels die 1 jaar geldig zijn. Wat koop je voor die opmerking die Amerikaanse uit 1842 zijn nog geldig, welke dwaas plakt die weg?. Nu kunnen we de gulden afsluiten ze zijn hopelijk massaal weggeplakt, er waren er toch te veel uitgegeven klaagde men terecht welnu dan zal als het goed is de markt nu gaan bepalen wat ze waard zijn. Als iederen ze weggeplakt heeft ben ik de enigste met postfris, dat zou lekker zijn plakken maar mensen. Postzegels is iets aparts dat zie je ook aan de emotie’s, laten we hopen dat het nog lang zo blijft.

    • aadb op 17 april 2013 om 13:46

      Henny helemaal mee eens wel de opmerking dat het vinden van een koopje niet direkt aan de verkoper meegedeeld hoeft te worden je kan op dit blog ook je ei kwijt en het vol trots naar voren brengen kwestie van respekt naar de verkoper toe dacht ik zo.Ach en een verlenging van een 1/2 jaartje kan de pijn van de brigade.s wat verzachten maar of dit staat te gebeuren is de vraag maar wie weet?

    • Henny op 17 april 2013 om 16:09

      Zeg ik dat dan Aad in mijn verhaal, dat je een koopje wereldkundig moet maken.
      Praat alleen over een eventueele ontdekking, koop zoveel oude albums dat ik niet eens meer weet van wie ik het heb dat ben ik over een half jaar vergeten. Nee ik heb nog nooit geklaagd of gejuigd tegen een verkoper want ook ik koop weleens een album wat flut is op internet all in the game, maar ook weleens hele leuke ik bedankt ze altijd netjes goed of slecht. Dan moet ik maar gaan kijken als ik niet zeker ben, het gaat om een paar tientjes het is de kick. Altijd beleefd blijven je kan weleens terug komen.

    • aadb op 17 april 2013 om 21:06

      Henny @je zegt het niet maar het is een opmerking van mij die aansluit bij de opmerking klapper van 10.000 euro en dan gewoon achteloos zegt zo dat is weer een gat opgevuld .Maar als je als klant de verkoper attent maakt dat hij de(fout ) van zijn leven maakt omdat jij wel weet wat de prijs is tsja dan is er weinig respect naar de verkoper toe .Hij wist het niet jij wist het wel en dat hoef je hem niet in te wrijven omdat naar voren te brengen .Zoals je zelf aangeeft wil je nog wel eens terug komen .Ik geef je op een briefje dat als mij dat zou overkomen en de klant zich zo gedraagt hij beter zijn gymschoenen aan kan trekken .

    • Henny op 17 april 2013 om 22:41

      Ach dat was een metafoor die 10.000 om aan te geven wat er kan gebeuren en hoe spannend het kan zijn, bedoel als je zo dure zegel tegen komt is toch fantastisch in een oud album. Natuurlijk ga je dat niet aan de verkoper erin wrijven Aad. ” Gewoon ” zegels kopen of een jaar-abbonement is leuk maar een beetje saai, mijn mening natuurlijk ( koop ze ook hoor ) maar ben meer van de oude ’troep ‘ alleen de lucht al van bv een oud Schaubek-album zo’n ouderwetse dikke wereld-pil uit 1925 of zo heerlijk, ach iedereen heeft een tik maar niet gevaarlijk zover ik weet.

    • Adem op 18 april 2013 om 02:26

      Ik zie dat meeste vragen niet beantwoord worden maar als ik hulp kan krijgen van een 35 jaar oud boek waar echt uniek postzegels bij zitten en waarde vol zijn ze wel geloof ik als er van jaar 1100 1350 1551 bij zitten

    • Ron Holzel op 18 april 2013 om 07:13

      Beste Adem, de eerste postzegels stammen uit ca 1846 o.i.d. als er op jouw postzegels jaartallen staan als 1100 en 1350 dan staat er waarschijnlijk een gebeurtenis of een gebouw uit die tijd op.

    • marcel op 10 september 2013 om 16:45

      voor de duidelijkheid :postzegels hebben wel degelijk nog waarde, het ligt er echter aan welke zegels.
      zegels die gezocht zijn door verzamelaars worden wel degelijk nog voor veel geld gekocht en verkocht.
      en welke zegels zijn dat dan ? je moet een echte verzamelaar zijn om dit te weten, kan niet in een paar zinnen worden gezegd.
      zegels van na 1960 hebben sowieso nauwelijks waarde, en van de oudere zegels gaat het dan om de zeldzamere series en hogere waarden van series die meestal wat waard zijn.
      maar de economische situatie is ook belangrijk, in een recessie daalt de waarde van de zegels, en andersom stijgt deze,zie bijvoorbeeld zegels van china en rusland (waar flinke economische groei is) veel oudere zegels van deze landen zijn de laatste jaren enorm in waarde gestegen.
      dus enkel echte verzamelaars en filatelisten weten welke zegels waarde hebben en gewild zijn.
      catalogusprijzen zijn inderdaad geen verkoopprijzen, tegenwoordig betaalt men
      5-15% hiervan, echter voor zeldzame en gewilde zegels wordt tot wel 70-80% betaald. maar nogmaals alleen de echte kenners weten om welke zegels het dan gaat.

    • hennepnetel op 11 september 2013 om 07:53

      “catalogusprijzen zijn inderdaad geen verkoopprijzen, tegenwoordig betaalt men
      5-15% hiervan, echter voor zeldzame en gewilde zegels wordt tot wel 70-80% betaald. maar nogmaals alleen de echte kenners weten om welke zegels het dan gaat.”

      dan deugen de catalogi niet want ze geven GEEN informatie over wat een catalogus-notering zou moeten zijn – een richtprijs waarbij de ene handelaar voor ALLES 80% kan rekenen en de ander 65%.

      Ze deugen niet want geven VALSE informatie – als twee zegels elk voor 10 euro staan dan vraag je niet voor de een 3 euro en voor de ander 8 euro!

    • aadb op 11 september 2013 om 08:40

      @Nou ja zeg wat schrijf je me nu Rein ,koop je een serietje in de Haagsche Passage of op een markt.vereniging,of bij spaarpostzegel alles heeft te maken met de kosten die verkoper heeft .Winkelhuur,standhuur etc. En als iemand zijn zegels tegen welke prijs dan ook opruimt krijg je ook gekke prijs verschillen .Het blijft wat een gek er voor over heeft en daar kan geen catalogus tegen op wat ze ook als prijs neerzetten .

    • hennepnetel op 11 september 2013 om 09:06

      Aad,

      je leest niet! Het is duidelijk dat de Haagsche Passage 100% vraagt en de zolderopruimer 5%. Maar niet met de catalogus in de hand voor het ene zegel van 10 euro 10 euro en voor de ander 6 euro en nog een ander zegel 15 euro. Dan deugt de catalogus niet!

    • aadb op 12 september 2013 om 01:34

      Het is al eerder uitgelegd het maken van een catalogus is een heidense klus je kan het sowieso niet voor een ieder goed doen maar je moet tussen allerlei belangen manoeuvreren .Zoals de commissie ook aangeeft zijn vele prijzen vervallen tot handeling kosten de echte waarde van de zegels is weinig tot niets .De oorzaak is bekend grote oplage,grote inkoop van handel en particulier en een vergrijzing die de markt onderdruk zet Een oplossing is niet 1-2-3 voorhanden de grootgrutter laat het nog steeds afweten en de jeugd weet niet meer wat een postzegel is ..Je kan schrijven dat de catalogus niet deugd ik wil aangeven dat je hem ook verkeerd kan hanteren .Momenteel is het verkopen tegen elke prijs ik zou een extra winkel kunnen openen aan wat ik aangeboden krijg met name de jaren 1960/2002 .Aan de andere kant kan die gene die in 1974 een vel koeien kocht voor 25 gulden nog steeds een winst maken van vele procenten de gene die 60gulden voor een paartje neerlegden hebben pech maar ook de gene die een aandeel KPN in de jaren 80/90 kocht heeft het nakijken .De verkoop waarde van een verzameling is bij de serieuse verzamelaar niet aan de orde hij verzameld voor zijn plezier de gene die zich druk maken over opa,s verzameling zijn de erven die de zilvervloot niet zien binnen varen en mocht deze toch binnen varen dan is er heel wat averij opgelopen .Maar er is hoop als de rechter straks het sein op groen zet en we nog een poosje kunnen doorplakken dan zijn we gered prijs verhogingen zullen volgen en onze verzameling zal weer in waarde stijgen wie daar in geloofd !!!

    • hennepnetel op 12 september 2013 om 09:47

      Aad,

      zet dan in de catalogus bij de zegels van na 1961 ALLES op een handling prijs van 0.30 of 0.50 en alleen die paar zegels die ECHT meer waard zijn op een reeel prijsniveau zoals b.v. de versie 80c Huwelijk uit 2001 die nu 25 euro staat.

      Kan iemand hem los leveren? En zo ja voor minder dan 25 euro??? Of de 77c Oude Kunst uit 2004 met L-vormige fosforbalk?? Wat vraag jij daarvoor???

    • Lars op 12 september 2013 om 10:32

      Of de Jongerenzegel 1997 in tanding 14:12¾. Wat zou die gaan kosten?
      http://www.postzegelblog.nl/2009/07/06/jongerenzegel-1997-in-twee-tandingen/

    • aadb op 12 september 2013 om 10:35

      Hennep als ik zo doorblader zie ik bij heuuuuul veel zegels prijzen staan van 0,30 of 0,50 de hogere waarden staan wat hoger buiten de handling kosten komen er natuurlijk ook nog wat andere zaken kijken rente verlies van de de geïnvesteerde centen die beter op IJslandse bank gezet hadden kunnen worden en natuurlijk gewoon de ordinaire winst die men moet maken om in een pandje de zegeltjes aan de man/vrouw te brengen .Ook met internet ontkom je niet aan de kosten het inpakken en verzenden met lekker goedkoop ingekochte zegels zorgen voor een situatie waarop Dagobert Duck jaloers zou kunnen zijn .Omdat de doorsnee Nederlander zo die bestaat gek is op kortingen zou de catalogus waarde een verdubbeling verdienen .Wie kijkt niet in het winkel centrum naar de SALE met kortingen van 70% of 3 halen 2 betalen nergens op gebaseerd want we kennen de inkoop niet en de verkoop is de nattte vinger. Welke postzegelaar geeft niet hoog op dat hij een koopje heeft gehaald want hij kocht een Rembrandt 1956 serie voor een tientje kocht terwijl de catalogus waarde bijna 40 euro is. Het is een spel van geven en nemen waarbij de catalogus een grote prijslijst is die de georganiseerde handel hanteert en waarbij anderen meeliften Dat de catalogus niet alles mee neemt wat er zoal is en niet wordt vermeld is een gemis waarbij aangetekend dat de afdeling plaatfouten overuren zou moeten draaien als alle aangeleverde puntjes en streepjes zouden moeten worden vermeld .Een Mast zou met zijn 4000 punten de helft van de cat in beslag nemen .Andere voor de hand liggende zaken zoals de papier soorten van o.a Beatrix en Juliana zouden eerder een plaats moeten krijgen .Maar ja het is met alles de wil de tijd en de interesse daar gaat het om .

    • hennepnetel op 12 september 2013 om 17:09

      Kortom,

      we schrijven de NVPH af… Valt voor een echte verzamelaar geen eer aan te behalen|?

    • aadb op 12 september 2013 om 17:38

      Nog wat korterom doe wat je zelf leuk vind specialiseer je erin en geniet van je hobby .Vraag hoe is het met de Michel catalogus gesteld op het gebied van bijvoorbeeld Argentië doen ze het net zo goed als onze NVPH vrienden en is het probleem met Michel al opgelost inzake de DDR zegeltjes die er wel zijn maar niet zijn opgenomen ?

    • Henny op 12 september 2013 om 20:17

      Aad B,

      Je wil de NVPH ( FC Cambuur ) toch niet vergelijken met de Michel ( FC Barcelona ), de speciaal bv Duitsland is van Michel van een onvoorstelbaar hoog niveau. De zgn speciaal van de NVPH NL en OG verbleekt daarbij, moet er wel bijzeggen dat de ” normale ” catalogi van Michel vergeleken met pakweg 25 jaar geleden ook niet meer wat het geweest is. Wel veel geld vragen maar ook kwaliteit ingeleverd niet meer zo gedatailleerd als toen. Pak soms de oude catalogus er nog bij van Michel niet voor de prijs natuurlijk maar om niks te missen wat toen wel werd vermeld maar nu niet meer.
      En dat is toch jammer van zowel NL als DE, maar op hun eigen land geen consessies, vandaar ook 2 delen wij blijven alles maar in 1 catalogus proppen, vreemd op zijn minst.

    • hennepnetel op 12 september 2013 om 22:32

      Henny,

      Aad heeft gelijk wat de Michel betreft! Zelfs bij de Duitse gebieden laat Michel heel wat steken vallen. Staan er gegevens bij recente zegels die volstrekt onjuist zijn en na ze er op gewezen te hebben wordt er niets mee gedaan. Van de DDR staan er 25 zegels vermeld met prijzen en al! Alleen heeft IEDEREEN die zegels op zijn/haar mancolijst staan wt niet vreemd is omdat ze gewoon NIET bestaan! Ook daarvan heb ik Michel op de hoogte gesteld!

      Kortom, Michel thans is minstens zo Indonesisch doof als de NVPH!

    • aadb op 12 september 2013 om 22:45

      Henny een beter boekwerk voor Nederland is er niet het prachtige boekwerk wat hier op tafel ligt voldoet aan wat een doorsnee verzamelaar mag verwachten 867 blz met informatie voor ieder wat wils vanaf 1991 bijna jaarlijks aangevuld met eenmalige hoofdstukken(reeds 23x)samengesteld door experts op hun gebied .Een vergelijking met een Michel maken is niet nodig beide zullen het niet een iedereen naar zijn zin maken .Ik beoordeel een catalogus wat er wel in staat en niet wat er niet instaat .De prijzen die men vermeld of deze nu in de Michel staan of NVPH of een andere catalogus zijn onder geschikt aan het verzamel plezier .Ik Verzamel postzegels er zijn verzamelaars die catalogus waarde verzamelen ,ook zijn er procenten kopers het zal allemaal waar zijn .Het commentaar op de prijzen die in de NVPH staan is op alle catalogi van toepassing geen enkele uitgezonderd .Ooit was er een z.g Netto catalogus van Belgie na enige jaren was deze van het toneel verdwenen oorzaak laat zich raden de prijzen werden aangepast werd er eerst 50 tot 100% betaald in de Netto werd daar op ingespeeld en de prijzen zakten naar een nog lager niveau er was geen houden aan en men is gestopt met de onzin die aangedragen was door de gene die de prijzen altijd te hoog vonden en een Nette catalogus de oplossing vonden .Als men Michel als voorbeeld wil opvoeren dan vraag ik mij af wat de makers heeft bezield om zegels uit de jaren 50 al jaren een waardering te geven die kant nog wal slaat(bundelwaar) waarop zijn deze prijzen gebaseerd met name de hoge losse waarde waarom past Michel zijn prijzen niet drastisch aan het na oorlogse gaat tegen prijzen die ver beneden de nominale waarde liggen .Op catawik geloof je je ogen niet dat er verzamelingen voor minder dan 5% gaan. Dat Michel nu steeds meer losse delen uitgeeft tegen steeds hogere prijzen is geen luxe probleem maar een noodzaak te overleven. Wil je alles compleet hebben en we nemen alleen al Duitsland dan rinkelt de kassa , zegels-ganzachen-automaat en rolzegels en het brievenboekwerk kosten snel een 400 euro .We kunnen het ook nog over de S.Gibbons hebben of de Amerikaanse Scott ook hier ben je handen vol geld kwijt aan een nooit complete catalogus .De uitspraak luid het gras is altijd groener bij de buurman maar verhuizen is optie omdat we dan weer een andere buurman krijgen Ik ben tevreden met het prachtig gebonden boekwerk dat dit jaar weer voor de prijs van slechts 29,90 te koop is en inspireert om te gaan verzamelen. Eind van het jaar zal de specialiteiten catalogus verschijnen een must voor de z.g echte verzamelaar die het niet kan vinden in het huidige boekwerk .

    • Lars op 13 september 2013 om 10:35

      #Hennepnetel,
      Om welke DDR-zegeltjes gaat het dan?

      En om me even in de catalogusdiscussie te mengen;
      Ik heb de NVPH eens vergeleken met Nederland in de Michel en ik moet zeggen dat de Michel een véél beter nummeringssysteem hanteerd. De nummering in de NVPH slaat helemaal nergens op! Bij het ene velletje van 12 krijgen de zegels een hoofdnummer, bij het andere velletje van 12 een subnummer (…a …b etc)
      Yvert en Scott maken ook een potje van de nummering. Alleen al dat Yvert en Scott alle luchtpostzegels in een apart hoofdstuk zetten en Scott ook nog eens de zegels met toeslag in een apart hoofdstuk zet!
      Stanley Gibbons daar heb je buiten Commonwealth ook niet veel aan. Bij veel Afrikaanse landen lopen ze vele jaren achter! Ik heb een Stamps of the World 2000. Een aantal bezettingsgebieden van WOI, WOII en China staan er niet in!

      Ik koop elke 2 jaar de kleine NVPH catalogus. De zogenaamde ‘speciale’ catalogus (waar veel bekende variaties nog steeds niet in staan en die steeds voller komt te staan met die plaatjes-uitgevende eilanden) heb ik niet nodig.

    • aadb op 13 september 2013 om 11:05

      Lars om welke velletjes van 12 gaat het ? En als je aangeeft dat je de dikke uitvoering niet nodig hebt is dat een keuze waarbij je aangeeft dat je die niet nodig hebt .Prima maar waarom dan een punt maken van iets wat er nog steeds niet in staat als het er wel in zou staan zou je hem dus wel aanschaffen .De Michel heeft zijn eigen nummering de nummering van de NVPH mag men zover ik weet zonder toestemming niet eens gebruiken .Ze gooien ook alle LP zegels door de nummering heen en dat geeft bij de meeste verzamelaars verwarring .Voor Nederland is er geen betere catalogus dan de NVPH uitgave dat is ook voor de andere landen van toepassing de Yvert voor Frankrijk,de Michel voor Duitsland etc etc.

    • hennepnetel op 13 september 2013 om 13:41

      Lars,

      http://forum.briefmarken.de/index.php?/topic/2756-ddr-5-jahrplan-mit-neudrucke-die-nicht-existieren/

      Deze mededelingen van mij kant staan al 2 jaar in het Michel forum!

      OI doof is men daar!!!

    • Henny op 13 september 2013 om 14:30

      Deutsche Grundligheid jongens die Michel. Er zal ongetwijfeld als je gaat zoeken een minum foutje inzitten. Maar het is toch nuchter bekeken om je te bescheuren om zelfs de gummie-soort onder de loep te nemen, ik doe er ook aan mee hoor. Ik weet zeker als ze konden achterhalen als er tijdens het druk-proces een scheet was gelaten dat het er ook in had gestaan. Maw een prima catalogus wees eerlijk er is er geen eentje in de wereld die eraan kan tippen, jammer van die prijzen absurd. Ze gooien zo hun eigen glazen in, over de 100 euro voor 2 speciaal Duitsland, Wat dat betreft met ik het met ieder eens.

    • hennepnetel op 13 september 2013 om 15:56

      Henny,

      niet overdrijven! Ze WAren ooit goed, maar nu zijn ze net als de NVPH!

      En gom-soorten???? Kom nou! Verzamel je Bund of DDR???

    • Lars op 13 september 2013 om 16:40

      @Aadb,

      2006 Bedreigde Dieren
      Velletje: 2441
      Losse zegels: 2441a t/m 2441l

      2008 Sterrenbeelden
      Velletje: V2581-2592
      Losse zegels: 2581 t/m 2592.

      Wat ik ook nergens op vind slaan is dat de zegels uit velletjes van 6 verschillende een subnummer krijgen en de zegels uit velletjes van 10 verschillende een hoofdnummer!
      Elke zegel (variëteiten niet meegerekend) verdient een hoofdnummer, net als in Michel.

      Dat het in de Michel vervelend is dat die paar Nederlandse luchtpostzegeltjes tussen de frankeerzegels staan kan ik begrijpen.
      Maar kijk eens naar bijvoorbeeld die Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen die honderden luchtpostzegels hebben uitgegeven. Vaak ook nog eens in een serie samen met gewone frankeerzegels.
      Ik vind het altijd erg irritant als ik in de Yvert of Scott per land afwisselend door twee hoofdstukken moet bladeren om een complete serie op te zoeken.

      @Hennepnetel,
      Bedankt!

    • hennepnetel op 13 september 2013 om 17:49

      Lars,

      Het”probleem” van “blok” versus “velletje”

      Bij “blok” komt er een hoofdnummer voor het blok en abc’s voor de losse zegels; bij “velletje” krijgt elk apart zegel een eigen nummer!

      Ze leren het NOOIT! Het zijn immers geen filatelisten ….

    • Lars op 13 september 2013 om 19:34

      Iedereen noemt het “kindervelletjes”, of de bestelformulieren van de kinderen staat “velletje kinderzegels”, maar bij de NVPH is het ineens een blok…
      Ze leren het inderdaad nooit!

    • Henny op 13 september 2013 om 19:51

      @hennepnetel,

      Nee serieus, kijk maar voorin in elke Michel Borkengummi senregt waaggeregt enz, maakt nogal wat uit in prijs of bv een zegel horizontaal gegomd is of verticaal en dan nog wat soorten. Ik verzamel alles van Duitsland 1e 2e en 3 e Rijk, Oude Duitse staten, Berlijn, bezettingszone DDR en West-Duitsland, Duitsland, van de oude overzee-gebieden heb ik nagenoeg niets. En dan de rest van de wereld ik ben een omnivoor een allesvreter en NL en OG natuurlijk. Krankzinnig, misschien wel, maar wel afwisselend. Wel het liefst voor 1950 het oude spul, erna is voor mij niet zo intressant, NL hou ik bij dat wel, maar geef mij de ouwe zooi maar, best spannend. Enne nog nooit een zegel verkocht of geruild kun je nagaan wat er ligt veel dubbel natuurlijk maar geeft niet doe het voor de lol, ja AadB die mensen zijn er heus nog, of het ooit geld oplevert i don’t now zoniet jammer zo ja leuk, liever wel zo eerlijk ben ik ook wel.

    • hennepnetel op 13 september 2013 om 20:17

      Henny,

      de postzegels zijn alleen al het plezier waard dat je er aan hebt….

      Ik zoek alles uit op druktechnische aspecten en kom dan uit op zaken waaruit blijkt dat de catalogusmakers er de ballen verstand van hebben en ook niet willen hebben. Michel is dan weliswaar geen postzegelhandelaar maar boekenhandelaar en dan doen de details er al lang niet meer toe… Ook al omdat slechts een enkele idioot ziet wat fout is!

    • ilse op 18 september 2013 om 23:45

      Hallo.

      Ik heb postzegels.. alleen heb er geen verstand van!
      Is hier iemand waarnaar ik foto’s kan sturen via de mail, en die mij kan vertellen of ze wat waard zijn?

      Groetjes ilse

    • toon op 19 september 2013 om 12:47

      beste Ilse, ga ermee naar de dichtstbijzijnde postzegelvereniging. je moet zoiets nou eenmaal in het echt zien. kijk op http://www.knbf.nl/index.php?page=algemene-verenigingen voor een vereniging.
      succes.

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 15:51

      Heb bij toeval 3 zegels uit Amerika in mijn bezit gekregen, zgn inverted stamps. Ze zijn gestempeld met een waarde van 1, 2 en 4 ct. en zitten aan elkaar. Het zijn zegels uit 1901. Serie Pan-American tentoonstelling in Buffalo. De afbeeldingen zijn echter omgekeerd afgedrukt, ze staan “op de kop”. Nu lees ik op de site van het US Postoffice dat er van 2ct versie slechts 3 gestempelde in omloop of bekend zijn en het zal toch niet waar zijn dat ik daar een exemplaar van bezit. Heb gekeken in de Michel catalogus USA en het gaat om de nrs 132, 133 en 134. Als ik de prijzen zie van de ongestempelde exemplaren verschiet ik helemaal van kleur. Enig idee wat de waarde van deze zegels zou kunnen zijn. Heb er 1,50 voor betaald op Ebay en maakte deel uit van een setje USA zegels.

    • aadb op 13 oktober 2013 om 16:14

      Ach ja ff verder zoeken en dan kom je bij een velletje postfris uit, gezien op marktplaats met voor een bied prijs van 5 euro daarin de 3 zegels en nog een ander zegel(5x) .Kijk op marktplaats USA vellen the pan am invers pf Helaas dus de waarde van de 3 zegel = 1,50 wie had het anders verwacht !!!!!

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 16:25

      Dag Aadb, dank voor je reactie. In ieder geval blij met je opmerking over de waarde dan hoef ik daar niet wakker van te liggen.Nogmaals mijn dank en natuurlijk ook voor je inspanning. Heb nog niet op marktplaats gekeken, maar doe het nog wel een keer.

    • Henny op 13 oktober 2013 om 16:28

      Ik ben bang dat AadB gelijk heb Egbert. Helaas slapen de vervalsers niet, niettemin altijd nakijken of na laten kijken. Je moet wel zekerheid hebben dat ze vals zijn, stel je voor zeg maar gaat er maar niet vanuit, succes.

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 16:49

      Dag Henny, ben inmiddels eens op marktplaats gaan rondkijken, maar daar vind ik onder stamps usa of misdrukken etc geen exemplaren. Had nog niet eens gedacht aan vervalsingen. Maar de zegels zijn gestempeld en maken een “gebruikte” indruk. Maar ik reken me nog niet rijk hoor, dat zul je met postzegelverzamelen ook niet snel worden. Dank in ieder geval voor de opmerking terzake. Houd het wel in gedachten de mogelijkheid van vervalsing. Ook veel filatelieplezier.

    • aadb op 13 oktober 2013 om 17:01

      Egbert in de marktplaats balk intoetsen
      usa pan dan zoeken bij postzegels/.munten

      dan op de eerste regel direkt aangeboden 1 velletje waar deze zegels in voor komen even uitvergrootten door op loupe je te tikken anders even je adres doormailen naar aadbeglinger729@hotmail.com stuur ik de foto door .
      gr aad

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 17:17

      Dag Aad, trouwens je achternaam doet me denken aan een paar oud-collega’s die ik destijds bij de Marine had, zijn voornaam was Han B. Zal eea nog eens cf jou aanbevelingen, waarvoor mijn dank, uitzoeken vanavond. Prettig jullie behulpzaamheid, zeer gewaardeerd Aad en ook Henny.

    • aadb op 13 oktober 2013 om 17:26

      HanB achterneef klopt dus helemaal .

    • Henny op 13 oktober 2013 om 17:37

      Kijk hier eens op Egbert, ze staan erop ook hoe ze gemaakt worden veilingprijzen opbrengsten de hele rimbam, zitten leuke prijsjes bij indien echt/orgineel.
      Weet niet of er ook een watermerk op/in hoort dat is een eerste aanwijzing, kan jezelf controleren.

      http://www.theswedishtiger.com/295-scotts.html

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 17:46

      Ja, en dan was er nog een B actief bij de Marine. Beide van die heel grote mannen, maar geen filatelisten volgens mij. Kleine wereld is het dan eigenlijk.

    • aadb op 13 oktober 2013 om 20:37

      Egbert inderdaad grote kerels ik heb ze als kind ge kent en later als volwassene eer keer ontmoet ivm munten .De vader was ook zo,n grote kerel naam Joop .Als je de zegels zoekt kijk boven in bij BEKIJK CATALOGUS toets bij landen verenigde staten in en bij steekwoord PAN bij jaartal 2001 en dan komt het velletje waar de 3 zegels in zitten te voorschijn .veel plezier .

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 20:46

      Hoi Aad, bedankt. Heb nog een foto waar Han in vol ornaat is te bewonderen. Zat in de jaren 70 met Han in dezelfde opleiding en hebben allebei een onderzeedienst verleden. Mocht je prijsstellen op die foto, dan stuur ik hem je met alle plezier toe. Is in zwart-wit.
      groeten en bedankt voor je hulp.
      Egbert

    • aadb op 13 oktober 2013 om 20:55

      Egbert ja altijd leuk email bekend
      gr aad

    • willem hogendoorn op 13 oktober 2013 om 22:32

      Familie-reünie? :)

    • Egbert op 13 oktober 2013 om 23:02

      Nee hoor, maakt U zich geen zorgen, maar ik was even vergeten dat ik niet op facebook was. Excuses. Ik zal u niet meer vermoeien met dit soort berichten, daar zijn andere mogelijkheden voor, maar ik heb in ieder geval wel een antwoord gekregen op mijn vragen omtrent die invert usa postzegels en daar ging het mij primair om. Nogmaals mijn excuses en zal mijn leven beteren t.a.v. websitediscipline! Geen “familieberichten” maar postzegelrelevante informatie waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.

    • Adem op 13 oktober 2013 om 23:13

      Wat ik heb is denk ik dan echt heel veel waar een verzameling van 42 jaar lang oud jaren 900 1100 1300 1551 1765 1800 en nog veel meer kan iemand mij hiermee helpen meer info bedankt

    • Flip op 14 oktober 2013 om 12:07

      Dag,

      Zo te lezen zijn hier een aantal kenners aanwezig. Ik heb een aantal NL albums in mijn bezig gekregen en met een NVPH catalogus heb ik een totale waarde weten te bepalen.
      Als ik de albums zou willen verkopen, wat zou dan een reeele vraagprijs zijn ten opzichte van die cataloguswaarde?

      alvast dank voor de reacties,
      Flip

    • aadb op 14 oktober 2013 om 12:19

      Flip een zo goed als onmogelijk zaak (kwaliteit ,postfris -ongebruikt-gestempeld) welke jaren etc allemaal zaken die belangrijk zijn .Zo,n partij moet bekeken worden op afstand krijg je dan een antwoord van 5 tot 15%
      De markt is door de vergrijzing zeer slecht er komt enorm veel op de markt dus de prijzen zijn voor de doorsnee spullen laag .De betere spullen brengen nog altijd goed geld op .Kijk eens op catawiki wat er zoal wordt aangeboden kijk op marktplaats ebay en nog vele andere site en zie dan hoe de prijzen liggen .

    • Flip op 14 oktober 2013 om 16:34

      @ AadB

      Bedankt voor uw reactie. Dat geeft me wel een richting. Het is voor mij alleen wat moeilijk te bepalen of het betere spullen zijn of doorsnee. Maar ik zal het verschillende sites eens afspeuren.

      Ik las ook wat opmerkingen over het ongeldig verklaren van de guldenpostzegels.
      Welke invloed heeft de beslissing over de guldenpostzegels op de postzegelmarkt?

    • aadb op 14 oktober 2013 om 18:04

      Flip @beter spullen zijn zegels die voor de oorlog postfris zijn in de NVPH kan je die natuurlijk vinden .De prijzen van deze spullen brengen op de veiling tussen de 20 en 50% op .De ongeldigheidverklaring van de gulden zegels na 1977 heeft zeker zijn uitwerking maar uitgaande van een verzameling waar alles 1x in zit valt het allemaal wel mee. de handel betaalde voor een zegel van 1 gulden tussen de 0,15en 0,22 eurocent deze prijs is niet meer haalbaar maar zal nu liggen tussen de 0,03 en 0,10 eurocent of in het ergste geval niet meegeteld bij verkoop .Deinvloed op de postzegelmarkt met het ongeldig verklaren van de gulden zegel is een ingewikkeld verhaal het valt samen met de enorme vergrijzing ,de crises en weinig nieuwe verzamelaars die de spullen afnemen .Ook de enorme oplage die in de jaren na de oorlog het licht hebben doen zien is oorzaak van de situatie waarin wij nu zitten .Maar niet getreurd postzegelen blijft een geweldig leuke hobby die soms wel wat geld opbrengt maar dat is niet het uitgangspunt van de meeste verzamelaars.

    • H.Brandsma op 21 november 2013 om 18:51

      Goede dag
      naar aanleiding van de inbraak bij ons heb ik de volgende vraag ik had speciale envolope van de kinderzegels van 1972 oranje envolope met daar op de zegels die ook genummerd waren met een beperkte oplage daar nijn vader de drager van de militaire willems order was heeft hij ze volgens mij via prins bernard gehad ik heb ergeen voorbleeld van misschien kan u mij daar bij helpen
      ik kan de waarde niet ivb met de verzekering met vriendelijke groet halbe brandsma

    • Egbert Prent op 21 november 2013 om 22:19

      Dag hr. Brandsma, verschrikkelijk dat er bij U is ingebroken, maar ik ben helaas niet deskundig genoeg om U over de zegels hierover de juiste waarde-informatie te verstrekken. Het spijt me zeer, maar ben ook maar een gewone postzegelverzamelaar

    • Loes bogers op 3 januari 2015 om 17:00

      ik heb een blanco enveloppe met een voorgedrukte postzegel uit 1875 van 12 1/2 cent grijs
      Ik zou graag willen weten wat hij waard is kan iemand mij helpen. Ik heb dit van een oude man gekregen met andere spullen . Kan het nergens terug vinden.

    • Frits van der Made op 23 februari 2016 om 16:33

      Geachte heer, mevrouw,
      Kunt u mij een indicatie geven van de waarde van de volgende postzegel:
      waarschijnlijk een jubileumzegel van het huwelijk van Juliana en Bernhard in 1937
      met beeltenis van paleis
      soestdijk 19 december 1936 7 januari 1937 met tekst HOFSTAD BRUIDSTAD J B
      Formaat: 6 x 4,5 cm
      Kleur: blauw/grijs

    • Cees op 24 februari 2016 om 10:56

      Frits, de blauwe zegel is geen postzegel maar een sluitzegel. Daarvan ken ik de handelswaarde niet, maar wordt soms wel aangeboden op eBay.

    • Gerrit Dekker op 24 april 2016 om 14:02

      Wat is de waarde van een eerste dag enveloppe beschreven van de ned Antillen
      25 jarig bestaan van het middelbaar onderwijs NED.ANT. no.66-E43
      en huwelijk Beatrix en Claus NED.ANT. no.66-1

    • cees op 24 april 2016 om 15:07

      Gerrit, de eerstedagenvelop met nummer E43 van de Nederlandse Antillen bestaat in zes verschillende uitvoeringen en varieert in cataloguswaarde van € 1,50 tot € 4,00.
      De envelop met nummer E66 heeft betrekking op de 60ste verjaardag van Prins Bernhard en bestaat in vier verschillende uitvoeringen.
      Envelop met nummer E41 huwelijk Beatrix en Claus kent eveneens zes verschillende uitvoeringen van € 1,50 tot € 3,50.

    • mike op 12 mei 2016 om 19:07

      hey hallo ik heb postezegel van wo2 in mijn bezit zijn er vrij veel vraag me af wa de waarde is

    • Cees Janssen op 13 mei 2016 om 07:04

      Op enkele uitzonderingen na (traliezegels hoge waarden)en de Legioenzegels zijn de overige in de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitgegeven postzegels in grote hoeveelheden aangemaakt en verkocht. Ze zijn dan ook nog in grote aantallen aanwezig bij verzamelaars en handelaren. De cataloguswaarde is laag, geen vraag en veel aanbod (marktwerking). Wel interessant kunnen de plaatfouten zijn die tamelijk veel voorkomen.

    • Hennepnetel op 13 mei 2016 om 21:44

      In grote hoeveelheden aangemaakt niet zo zeer vanwege het gebruik voor frankering!

      Er werden in de oorlog speciale vluchten zegels aangemaakt – niet omdat er vluchten waren, maar omdat er zwart geld mee werd witgewassen!

    • mike op 14 mei 2016 om 10:06

      ik heb er en 208 tazijn er gestempelde en ongestempelde

    • Frank op 15 februari 2017 om 22:26

      Ik heb heel wat postzegels en eerste dag enveloppen uit India liggen. Ik zou willen weten of er iemand is die weet of deze nog van waarde(s) is.
      Kan iemand mij vertellen waar ik het beste naar toe kan gaan.
      Woon in omg. Zwolle.

    • roel op 24 april 2017 om 12:28

      Erg leuk dat een blog uit 2006 nog steeds aanvullingen krijgt. Na meer dan 10 jaar reacties op deze site kunnen een aantal facetten worden belicht. Ik verwacht dat een nieuwe verzamelaar zich sneller via Catawiki op de hoogte laat stellen in plaats van een papieren catalogus te kopen. De nieuweling zal daarbij dus eenvoudiger zijn ingebeelde waarde kunnen beoordelen. Nog beter is een appje, waarbij de gangbare handelswaarde en echtheid via je smartphone worden gecheckt. Net als bij vals-geld appjes nu al gebeurt.
      Het is natuurlijk van oudsher al mogelijk geweest om zonder geld uit te geven een kapitale postzegel verzameling op te bouwen. Als kind gingen we met de bolderkar langs de deuren om oud papier op te halen, waar je toen 5 cent de kilo voor kreeg. Malle Pietje, die achter zijn boerderij het oud papier opstapelde en ons na het wegen op de voor mij toen ingewikkelde houten Bascule uitbetaalde, liet me eens toe aan de keukentafel. Daar lag zijn verzameling Nederland compleet om te bewonderen. Toen was hij de enige persoon die ik kende die Nederland (over)compleet had en van zijn totale verzameling kon hij toentertijd een Mercedes kopen. Als je zo verzamelde hoefde je echt nooit en te nimmer een postfrisse zegel te gaan kopen op het postkantoor. Natuurlijk had op die manier Nederland dan wel niet postfris, maar wel ongebruikt. Bijzondere poststukken met o.a. aangetekend hangend haar zaten daar natuurlijk ook wel bij. Deze man was voor mij het toonbeeld van de pur sang filatelist, die alleen maar hoefde te wachten, terwijl de mensen hem hun rijkdom kwamen aanbrengen. Een totaal andere figuur dan mijn oom die via abonnement verzamelde, daar zijn plezier aan beleefde, maar er zeker geen Mercedes van zou kunnen kopen. Anno 2017 is het al zo erg dat de DAVO albums tussen de 1 euro boeken liggen op de rommelmarkt van de kerk. Het heeft dus grote voordelen,dat ook onder het leken volk de mare wordt verkondigd, dat postzegels echt niks meer waard zijn. Voor een nieuwe verzamelaar natuurlijk een ideaal instapmoment. De huidige vraag naar nieuwe zegels is ongekend. Voor 16 kantjes gestempelde zegels van 2005-2015 wordt al vlug 20 euro geboden.Het loont zich dus in deze tijd om alle gestempelde eurozegels te pakken te krijgen. Voor de ervaren filatelist is het een moment om in de spiegel te staren. Wat beweegt iemand om te beslissen postfris te gaan verzamelen ? Postzegels verzamelen is iets dat je meestal bent begonnen vanuit je jeugd. Dat begint met gestempelde zegels van familie. Postfris kreeg je niet zomaar. Ook niet van je opa of tante, die de schoenendozen met kerstpost voor apart zette. Postfris is het moment dat je je zure centjes moest gaan neertellen. Dat heeft een hoog gehalte van slapend rijk worden zonder verdere kennis van zaken. De rol van Vos en Kat uit Pinokkio werd hier maar al te graag door de PTT ingenomen. Natuurlijk is dat niet alleen met postzegels het geval, maar overal waar de Vos en Kat met effect kunnen beweren dat geld begraven tot vermogensgroei leidt, zal deze gap worden bedient. Als filatelist kun je echt nog wel rijk worden met postzegels. Een mooi tramstempel op een provinciezegel van 1925 roltanding ligt tussen de ansichtkaarten in het 1 euro bakje. Zonder kennis van zaken en ervaring (die vaak duur is betaald) is het rijk worden met postzegels echter, zoals met alles, een verre droom.

    • Hermance op 18 augustus 2017 om 15:43

      Van een oudoom kreeg ik een grote doos met postzegels uit Nederland en vele andere landen. De oudste uit Nederland dateert van rond 1864 Koning Willem III. Het is een heel werk om deze verzameling te ordenen. De verzameling loopt tot ongeveer 1950. Ik ben nu bezig om alle zegels op land te lsorteren en via o.a. Catawiki er bij te vermelden van welk land of colonie de zegel is, van welk uitgifte jaar en welk staatshoofd/voorstelling er op staat. Kan iemand me vertellen waar ik nog meer op moet letten? In welke staat zijn ze het meest waardevol? Ik heb me nooit in postzegels verdiept en dus veel nieuws te ontdekken. Tzt hoor ik ook graag hoe ik verder moet! Met dank alvast

    • Kjøp fotballdrakter op 23 maart 2020 om 14:28

      Reva når det gjelder spørsmål om hvilket lag som er verdens beste fotballlag Kjøp fotballdrakter, så er det nok mange som ville nevnt
      bayern münchenher på siden vil du finne et stort Steph

    • fodboldtrøjer 2020 op 23 maart 2020 om 14:33

      Verena adidas manchester united 19 langærmet hjemmebanetrøje herre
      quick buy adidas manchester united 19 langærmet hjemmebanetrøje
      herre fodboldtrøjer 2020.
      Trent

    • D. op 8 juli 2020 om 12:26

      de serie is intussen zo ver in waarde gedaald dat 5 Euro al gangbaar is op marktplaats.

      De Witte olifant in deze discussie is simpel; wanneer komt de NVPH met een reële prijs? Het aantal verzamelaars decimeert al jaren, de komende 10 jaar zal er ongetwijfeld verdere afkalving plaatsvinden, aangezien de gemiddelde leeftijd in de besturen verder toeneemt.

      De volgende witte olifant is het ontbreken van de digitalisering. Als je jongeren wilt interesseren moet je de hobby op de telefoon onder een toets hebben.

      Tenslotte het product; ten eerste passen ze niet meer in een album, alles zit in vellen of onpraktische boekjes. Ten tweede wordt er steeds minder post verstuurd.

      Je kunt discussiëren wat je wilt, alleen als je deze punten aanpakt heb je resultaat.

      Vernieuw.
      Ik heb de post NL app voor pakjes. Een simpele knop om 10 postzegels te bestellen met 10 leuke briefkaarten voor een X-bedrag, in mijn eigen brievenbus bezorgd bijvoorbeeld.
      Je kunt in No-time een niche-markt creëren door ‘ouderwetse’ zegels uit te brengen, retro is momenteel hot.
      enz enz enz. Ideeën genoeg, nu gewoon doen.

    • Ton B. op 2 augustus 2021 om 17:51

      Bekijk het eens zo: stel je verzamelt 10 jaar lang postzegels en besteedt gemiddeld 50 euro per maand gedurende 10 maanden per jaar. Als je ophoudt met verzamelen heb je in totaal 5000 euro uitgegeven. Je doet je verzameling op een veiling en ontvangt netto 500 euro terug. Dan heeft je hobby dus 4500 euro gekost. Dat lijkt veel maar als je 150 uur per jaar met je hobby bezig bent geweest, heeft die hobby je 3 euro per uur gekost. Dat valt best mee! Bovendien heb je door een land of thema te verzamelen je kennis uitgebreid. Wellicht weet je nu ook meer van de technische kant van het drukken van postzegels.
      Er zijn helaas ook “verzamelaars” die alleen maar nieuwtjes in abonnement bij de post kopen en de ontvangen enveloppen met zegels ongezien in een doos gooien! Alleen de postdienst filatelie wordt hier beter van! Tenslotte zijn er “beleggers” (lees: speculanten) die denken dat je met postzegels geld kunt verdienen. Theoretisch is dat mogelijk maar je moet heel veel tijd investeren om de deskundigheid op te bouwen die daarvoor nodig is, een goed vak leren levert dunkt me meer op! In het verleden zijn veel beleggingspartijen aangeboden met een beloofd rendement. Trap daar nooit in, als iemand postzegels heeft waarvan hij weet dat die enorm in waarde zullen stijgen dan gaat hij ze toch niet aan jou verkopen, hij houdt ze lekker zelf vast!

    • willem hogendoorn op 1 februari 2022 om 21:04

      Leuk om een blog uit 2006 weer eens terug te lezen met 168 reacties op het onderwerp: ‘wat is die postzegel waard?

    • willem hogendoorn op 1 februari 2022 om 21:07

      Mooi ook waar Cees mee eindigde:
      Dus vergeet de rijkdom aan geld en geniet van de rijkdom van je hobby. Dat is het devies!

    • ton van der Meij op 20 september 2022 om 12:43

      In de nieuwe NVPH catalogus 2023 zijn de prijzen met 1/3 gezakt!!

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)