Postzegels zijn ook geen lieverdjes - Postzegelblog

Postzegels zijn ook geen lieverdjes

0

Gran Chaco_bewerkt-1.jpgDe inmiddels wereldwijd bekende, volgens velen beruchte Deense strips mogen dan – op zijn zachtst gezegd – voor de nodige opschudding hebben gezorgd, postzegels zijn bepaald ook geen lieverdjes. Geloof het of niet, er zijn zelfs oorlogen gevoerd om postzegels.

Toegegeven, de laatste decennia is het rustig aan het postzegelfront. Maar we hoeven niet verder terug dan 1932 en we zitten middenin een echte postzegeloorlog. We moeten daarvoor naar het ook waar het gaat om postzegels nogal heetgebakerde Zuid-Amerika, meer in het bijzonder naar Paraguay en Bolivia.

Bolivia.jpgWaar het allemaal om te doen was? Om Gran Chaco, een gebied waar beide landen aanspraak op maakten. De wapens die men als eerste in de strijd gooide waren postzegels waarop beide landen landkaarten lieten zijn die overduidelijk maakten dat Gran Chaco bij Paraguay dan wel Bolivia hoorde. 

Helaas, deze eigenlijk bijna vredelievende manier van oorlog voeren werkte niet. Dus werd er echt ten strijde getrokken: van 1932 tot 1935 maar liefst. Wie de Gran Chaco nu in bezit heeft? Als we Wikipedia mogen geloven strekt het gebied zich uit over Paraguay, Bolivia en Argentinië. Dus één echte winnaar, nee. Maar goed, we hebben aan dat oorlogvoeren wel weer een paar postzegels met een leuk verhaal overgehouden.  

Generaal_bewerkt-1.gifDe, althans voor zover we weten, eerste postzegeloorlog dateert van 1896. De kemphanen? Venezuela en Groot-Brittannië. De aanleiding? Letterlijk een handjevol Venezolaanse postzegels ter gelegenheid van de 80e verjaardag van het overlijden van (zie het portret hiernaast) vrijheidsstrijder generaal Miranda. Op deze zegels stond een landkaart waarop doodleuk een flink stuk van Brits-Guyana bij Venezuela was getrokken. Het gevolg? Protesten natuurlijk, diplomatiek overleg en uiteindelijk excuses. Maar toch: het einde van het verhaal was wel dat Venezuela via onderhandelingen een deel van het betwiste gebied kreeg toegewezen. Wat een paar postzegeltjes niet in hun mars hebben?!

Zoals gezegd: tegenwoordig worden er geen postzegeloorlogen meer gevoerd. Dat is natuurlijk mooi; hoe meer vrede op aarde hoe beter. Zeker onder postzegelliefhebbers. Aan de andere kant, ik zou me kunnen voorstellen dat sommigen van jullie zich wel eens heel erg kwaad hebben gemaakt om een bepaalde postzegel. Ik zou zeggen: laat maar zien!    

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)