In de voetsporen van Rembrandt - Postzegelblog

In de voetsporen van Rembrandt

0

Postzegel LeidenLevendige, jubelende, vrolijke en barokke overdaad, die uitnodigt tot enorm groot kijkplezier, bereikt zowel door de vele afbeeldingen als de gloedvolle warme kleur(en)stelling. Het is één en al genieten geblazen. Bourgondische overdaad en zotheid. Aansprekende, ogenopenende en spraakmakende postzegelvelletjes. TPG Post bespeelt met de reeks ‘Mooi Nederland’ op de meest optimale wijze het gevoel. Neem nou Rembrandt en Leiden.

De velletjes uit de reeks doen door de kleurstelling, de diffuse kleurovergangen en het raadselachtige meer een beroep op het hart (gevoel) dan het hoofd. De postzegelvelletjes ‘Mooi Nederland 2005’ deden meer een beroep op het hoofd (verstand) en minder op het gevoel. Het overeenkomstige van de velletjes ‘Mooi Nederland 2006’ is, afgezien van de plaatsing van de vijf postzegels op het velletje en de geperforeerde onderwerptekst:

 • geografische info: plaatsaanduiding op de kaart van Nederland
 • opvoering van een levendige hoofdpersoon waaraan het thema van het velletje is gewijd
 • kat en muis spel: in het eerste velletje duidelijk zichtbaar, bij het vorderen van het aantal velletjes zullen beide dieren steeds moeilijker te vinden zijn; hiermee wordt het kijkplezier op een speelse wijze verhoogt
 • de derde postzegel is een geïntegreerd en organisch onderdeel van de totaaltekening van het velletje

De overdadig drukke postzegelvelletjes bevatten als collage meerdere beeldelementen, die bij een eerste kennismaking levensecht links en rechts/rondom een hoofdfiguur (Rembrandt voor Leiden, papegaai voor Sittard) blijken te zijn gegroepeerd. Bij een nadere beeldanalyse is er sprake van beeldherhaling.

Dit maal treden we in de voetsporen van Rembrandt (1606 – 1669) en nemen we het postzegelvel Leiden onder de loep (klik hier voor een vergroting van onderstaande afbeelding).

Leiden32.jpg

 1. Stellingkorenmolen/stadspoldermolen ‘De Valk’.
 2. Houtzaagmolen ‘De Put’ (1884). De ‘molenwiekenhanden’ zwaaien Rembrandt uit als hij in 1631 naar het in die tijden meer vrijzinnige Amsterdam vertrekt.
 3. Vogeltje hoog in de lucht.
 4. De kat zit achter een muis aan gelijk Tom & Jerry (zie hiervoor ook nvph 1994).
 5. Rembrandts kunstbroeder Jan Lievens (1607 – 1674), met wie hij in de Leidse periode van 1625 – 1631 een atelier deelde, zittend op een ‘leerstoel’, lichtelijk geschrokken door het vertrek van Rembrandt naar Amsterdam.
 6. Gevelsteen met het stadswapen van Leiden, afkomstig van de Lakenhal.
 7. EWR-centrale.
 8. Schildersezel afkomstig van het schilderij ‘Portret van een schilder in zijn atelier’ van Rembrandt.
 9. Muis.
 10. Laat-gotische Hooglandse kerk of St. Pancraskerk (14e eeuw).
 11. De boeken verwijzen naar Rembrandts studie aan de Latijnse School, waar hij o.a. bijbelse, mythologische en klassieke verhalen uit de oudheid leerde kennen. Wetenschap daarvan blijkt naderhand uit tal van schilderijtitels.
 12. Toren van het Academiegebouw (1670), hoofdgebouw van de Leidse Universiteit.
 13. Door Jan Lievens geschilderd portret van Constantijn Huygens (1596 – 1687, zie ook nvph 1371), de ‘ontdekker’ van de talenten van Rembrandt en Lievens.
 14. Neo-classisistische Harteburg kerk of Coelkerk (1836).
 15. Front van de Lakenhal (1639/40) met daarin vaag zichtbaar het bovenste deel van een molen. Rembrandt was een zoon van een molenaar.
 16. Toren van de St. Lodewijkskerk (ca 1500).
 17. Rembrandt-tulp. De vlammende kleuren ervan ontstaan door de ziekte van het mozaïekvirus. Deze tulp was de gangmaker van de tulpenmanie (1636/37). Rijke Nederlanders hadden toen in deze windhandelperiode voor één tulpenbol een luxueus grachtenpand over!
 18. Morspoort (1636/37).
 19. Historiestuk ‘Palamedes voor Agamemnon’ (1626) geschilderd door Rembrandt.
 20. Stadstimmerwerf met trapgevel (1612).
 21. Een portret van Jan Lievens, geschilderd door Rembrandt. Op de postzegel is het schilderij spiegelbeeldig afgebeeld, waardoor beide schildersvrienden dezelfde kant opkijken! Het komt de compositie ten goede.
 22. zelfportret rembrandt2.jpgZelfportret van Rembrandt op 25-jarige leeftijd als hij Leiden verlaat. Als compositorisch bindende hoofdpersoon ‘beent’ hij door Leiden. In de ene hand houdt hij een drietal (geel) spetterende penselen, in de andere draagt hij twee sleutels, die in het stadswapen zijn opgenomen. De gele verf verbeeldt de helder gekleurde lichtval (goudgele belichting) van een schilderijdetail dat zich in een donkere achtergrond bevindt.
 23. Poort van de Lakenhal.
 24. Rijksmuseum Naturalis voor natuurlijke historie en geologie.
 25. Latijnse School (1599).
 26. De strenge Engelse calvinistische Pilgrim Fathers (hun leider John Robinson fietst op het velletje in westelijke richting naar Amerika!) verlaten in de periode 1620/32 Leiden. Ze gaan met de Mayflower naar Amerika (Massachusetts). Het ‘3 oktoberfeest van Leiden’ (Leidens ontzet) hebben ze ‘meegenomen’. In latere eeuwen ‘schoof’ de datum van het feest op naar 4 november. Deze (nationale) feestdag staat nu bekend als ‘Thanksgiving day’ in Amerika.
 27. Engelse geloofsvluchtelingen, de Pelgrim Fathers, bouwden vanaf 1602 21 huizen in het tolerante Leiden.
 28. Twee sleutels, attributen van Petrus aan wie de St. Pieterskerk is gewijd. Deze sleutels zijn naderhand verwerkt in het stadswapen van Leiden.
 29. Hond met een Rembrandt-tulp in de bek.
 30. Silhouet van Nederland met de geografische aanduiding van Leiden erin.

   En volgende keer zal ik aandacht besteden aan een van de andere postzegelvelletjes uit de reeks mooi Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)