Europazegels ja of nee? - Postzegelblog

Europazegels ja of nee?

3

Europa 1991Allereerst een bedankje aan Hans Krul voor zijn reactie (vrijdag 10 maart, 14.54 uur) op ons Prikbord over Europazegels. Hans verzamelt meer dan alleen Nederland en vindt, schrijft hij, Europazegels ‘veel leuker dan velletjes Mooi Nederland’. Ieder zijn smaak, natuurlijk, dus verwacht van mij geen oordeel over wat Hans ja dan nee vindt over Europazegels. Maar, zijn reactie heeft er wel toe geleid dat ik me ben af gaan vragen, hoe het nu eigenlijk zit waar het gaat om de relatie Nederland en Europazegels. Lees maar even mee als je wilt.

Het fenomeen Europazegels stamt al uit 1956. Tot 1963 hebben we er ook elk jaar trouw aan meegedaan. Daarna is het contact, als ik het zo mag zeggen, enigszins verwaterd. Hoe dat is gekomen? Ach, het had vooral te maken met de thema’s die ons kennelijk niet zo aanspraken. De laatste keer dat we meededen was in 2002. Het thema dat jaar was circus. Ja, daar konden we kennelijk wel wat mee. Met de opmerking daarbij dat we in onze feestelijke uiting (een ontwerp van Our Machine) toch weer heel anders voor de dag kwamen dan de andere landen, die over het algemeen kozen voor een herkenbaar, traditioneel circusbeeld.

Europazegels 2002

Europazegels zijn ‘hot’ onder verzamelaars. Om de simpele reden dat er veel in belegd wordt. Vooral de oudere Europazegels en al helemaal die uit kleine(re) landen zijn erg in trek en daarom vaak erg kostbaar.

Of Nederland, lees TPG Post, er binnenkort weer eens instapt, in de Europazegels? Wie zal het zeggen. Feit is dat de padvinderij het thema is voor volgend jaar.

Misschien is Postzegelblog wel een aardig platform om TPG Post over te halen om de Europazegels weer hoog op de agenda te zetten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Paul van den Brom op 12 maart 2006 om 21:54

    Ik vind het onbegrijpelijk dat Nederland als CEPT lid geen Europa zegels uitgeeft. Daarbij komt nog, dat Nederland zo ongeveer het enige Europese land is dat al een aantal jaren niet meedoet. In Nederland is een Europa best belangrijk, maar niet op postzegels. Het is duidelijk dat TPGPost en Nederland behoorlijk uit elkaar zijn gegroeid.

  • Hero Wit op 13 maart 2006 om 16:00

    Wel Europazegels

  • Jan Prygoda op 22 april 2006 om 16:38

    CEPT bestaat niet meer. Dat heet tegenwoordig PostEurop. Nederland deed tot en met 1973 ieder jaar mee. Het is en blijft vreemd dat Nederland eigenlijk geen Europapostzegels meer uitgeeft. De marketingjongens en -meisjes hebben er waarschijnlijk geen oog voor hoeveel geld ze ermee kunnen verdienen bv. door allemaal bijproducten te maken die door heel Europa verzameld worden, bv. velletjes van 5 met zelfklevende zegels en dan nog 10 dezelfde met gom. Hier valt geld te verdienen ! Vooral wanneer alles in het Europatarief is.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)