De postzegels van Faroer in 1992 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1992

0

Het jaar 1992 stond wereldwijd in het teken van de ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus. De Conférence européenne des administrations des postes et télécommunications, de CEPT, haakte in op dit thema zodat alle aangesloten landen konden deelnemen met een eigen invulling daarvan. De postdienst van de Faroer eilanden bleef niet achter en gaf twee postzegels en een blokje uit. Maar was Columbus wel de ontdekker?

 

Maar eerst kwam een andere serie postzegels uit. Vier zegels met afbeeldingen van postboten werden uitgegeven op 10 februari 1992. Ontwerper was Bárdur Jákupsson. De postboot ‘Ruth’ die is afgebeeld op de eerste postzegel was het eerste vaartuig dat regelmatig post vervoerde tussen de eilanden. De boot was in 1908 gekocht in Stavanger om dienst te gaan doen als ‘melkboot’. Dus voor het vervoer van verse melk afkomstig van de boeren op de eilanden naar de zuivelfabriek in Thorshavn. Daarbij werd dus ook post meegenomen van en naar de eilanden.

In 1932 werd de ‘Strandfaraskip Løgtingsins’, later met de naam ‘Strandfaraskip Landsins’, opgericht om betere zeeverbindingen te realiseren tussen de eilanden door middel van veerdiensten. Een van de schepen van de ‘Strandfaraskip Landsins’ was de ‘Ritan’. Gebouwd in 1949 in Kopenhagen. Het schip kon 75 passagiers meenemen en een grote hoeveelheid post. 18 jaar lang was deze postboot te vinden op de route tussen de eilanden Sandoy, Hestur, Nósloy en Thorshavn. In 1967 vond een aanvaring plaats met een ander schip in de haven van Thorshavn en de postboot zonk. Het gezonken schip werd nog wel gelicht en na reparatie opnieuw in de vaart genomen, maar in 1990 buiten dienst gesteld.

Een postboot dat tot een zuivelbedrijf behoorde, geschilderd in fel geel en groen, deed dienst als veerboot en postboot. Het schip, de ‘Sigmundur’, was in 1950 in Engeland gekocht. Het was gebouwd in 1942 en kon tot 250 passagiers meenemen. De postboot voer op de route van de postboot ‘Ruth’ naar Sundalagid. In 1967 werd de ‘Sigmundur’ uit de vaart genomen.

De ‘Másin’ was eveneens eigendom van de Strandfaraskip Landsins en werd in 1959 gebouwd op een scheepswerf in Thorshavn. Het deed dienst als postboot op de route van Klaksvík naar de noordelijke eilanden. In de jaren tussen 1967 en 1972 werd de boot ook ingezet op de route naar Sandoy waarna deze route door een nieuw schip, de ‘Rita’, werd overgenomen. In 1992 was de ‘Másin’ nog steeds in dienst als postboot en kon 65 passagiers meenemen op de route tussen Hvannasund, Fugloy en Svínoy.

De Europazegels van 1992 waren gewijd aan de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492. Maar de Scandinaviërs, dus ook de postdienst van de Faroer wisten het beter! Leif Eriksson, een ontdekkingsreiziger uit IJsland, had Amerika al bijna 500 jaar eerder ontdekt. Hij stichtte een nederzetting op wat hij Vinland noemde, nu te situeren op de noordelijkste punt van het eiland Newfoundland in Canada. De nederzetting kreeg de naam Leifsbudir. De afbeelding op de postzegel een Vikingschip.

Op de tweede zegel werd natuurlijk de ontdekkingsreis van Christoffel Columbus weergegeven. Hij ontdekte onder Spaanse vlag met zijn vlaggenschip, de kraak Santa Maria, wat nu de de Bahama’s zijn, het eiland San Salvador. Dat was op 12 oktober 1492. Daarna ontdekte hij Cuba. Columbus maakte in totaal vier ontdekkingsreizen maar vond nooit het vasteland van Noord-Amerika.

De postzegels werden gedrukt in velletjes van 20 stuks. Het ontwerp van de postzegels was gemaakt door Thröstor of Pröstor Magnússon. Maar er kwam ook een blokje uit met de twee zegels waarbij de landkaarten van Europa en Amerika opeens duidelijk te herkennen waren. De uitgiftedatum van de twee postzegels en het blokje was 6 april 1992.

 

Op 9 juni 1992 verschenen twee postzegels gewijd aan geologie. Op de ene postzegel is een brok Stilbiet afgebeeld. Het is een mineraal gesteente dat voorkomt op IJsland, de Faroer eilanden, de Andreasberg in de Harz, Duitsland, de Dauphinose Alpen, Noorwegen, Engeland en Schotland. De steen behoort tot de zeolieten en wordt op vrijwel alle eilanden van de Faroer gevonden. Op de tweede zegel een Mesoliet, ook wel katoensteen genoemd. Het is een kristal dat vaak uit dunne naalden bestaat. Ook de Mesoliet is te vinden in de eerder genoemde landen maar ook in Denemarken en zelfs in Australië, Argentinië en India.

Een postzegelboekje met daarin twee postzegels met afbeeldingen van zeehonden werd ontworpen door Bárdur Jákupsson en verscheen eveneens op 9 juni 1992. De losse zegels waren ook  verkrijgbaar in vellen van 20 stuks. Op de eerste zegel is de grijze zeehond, ook wel kegelrob genoemd, te zien. Het is een algemeen voorkomende zeehond. Op de tweede zegel een gewone zeehond die veel op zandbanken aan de kusten is te vinden.

Een serie van vier postzegels met afbeeldingen van huizen in Nordragøta verscheen op 5 oktober 1992. Nordragøta is een dorp dat vanaf 1 januari 2009 behoort tot de Eysturkommuna, een gemeente in het oosten van het eiland Eysturoy op de Faroer eilanden. Het heeft ongeveer 550 inwoners. De oude huizen hebben allemaal een eigen naam. Op de eerste zegel het huis ‘hjá Glyvra Hanusi’. Het huis is nu het onderkomen van de Archeologische vereniging.

Op de tweede zegel is een deel van het oude dorp te zien met daarbij de houten kerk uit 1833. De oude huizen en de kerk vormen nu een beschermd dorpsgezicht. Ze zijn bedekt met grasplaggen. Het huis op de eerste postzegel is te zien aan de linkerzijde van het dorpsgezicht.

Nu is het een museum maar het huis op de derde zegel was eens een boerderij. De boerderij werd in 1833 gebouwd, ongeveer gelijktijdig met de dorpskerk. De naam van de boerderij was Blásastova, een naam die door het museum is overgenomen. In 1860 werd het huis verlengd met een aanbouw. Het geheel is gebouwd van hout op een stenen fundament.

Als laatste huis een visserswoning, Jákupsstova, dat nu dienst doet als zomerverblijf voor de oorspronkelijke bewoners en hun familie. Het werd gebouwd in 1902 en is gerestaureerd. Het dorp Nordragøta of Gøta behoorde tot 1 januari 2009 tot de gemeente Gøtueidi en kende nog enkele andere daarbij behorende dorpjes, Gøtugjógv met een zeer moderne kerk met een enorm gebrandschilderd raam en Sydrugøta, de geboorteplaats van de op 21 juli 1983 geboren zangeres Eivør Pálsdottir. De postzegels werden ontworpen door Jákup Pauli Gregoriussen in samenwerking met Bárdur Jákupsson.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Denemarken Faroer Groot Brittannië India Noorwegen Europa CEPT Kerken



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)