Saarland in 1947 (deel 2) - Postzegelblog

Saarland in 1947 (deel 2)

2

De Reichsmark, die na de Tweede Wereldoorlog nog steeds werd gebruikt, werd vanaf 16 juni 1947 omgezet in de Saarmark. De nieuwe munteenheid was alleen in biljetten verkrijgbaar en men kon op basis van 1 op 1 de Reichsmarken inwisselen voor Saarmarken. Men had echter ook al rekening gehouden met de wijziging van de munteenheid voor de postzegels.

Net als bij de Reichsmark was 1 Saarmark gelijk aan 100 Pfennig. Een nieuwe serie postzegels werd voorbereid, waarbij de tekeningen van de eerste serie werden verbeterd, witter postzegelpapier werd gebruikt en, de tanding werd aangepast. De tanding van de eerste serie was kamtanding 14, bij de nieuwe oplage werd kamtanding 13¼ gebruikt.

Niet alle waarden werden herdrukt in de nieuwe tekening. De waarden van 6, 8, 25, 40, 45, 75 en 80 Pfennig vervielen. De zegels van de eerste oplage werden ongeldig verklaard voor de frankering ingaande 27 november 1947. De nieuwe oplage was gedrukt vanaf 7 november 1947 en zou dus op 27 november 1947 aan de postloketten aanwezig moeten zijn. Maar op 15 november 1947 had de Franse regering besloten om de Saarmark te vervangen door de Franse Frank! Men ging er van uit dat Saarland definitief bij Frankrijk zou gaan behoren. Al op 20 november 1947 was het zo ver dat de Franse Frank wettig betaalmiddel werd in Saarland. Slechts de waarden van 12, 15 en 24 Pfennig waren terecht gekomen op enkele postkantoren en werden daar ook, al waren het er maar weinig, verkocht en gebruikt. Deze zegels zijn dus gemakkelijk herkenbaar aan de tanding. De andere waarden waren ook verkrijgbaar maar lang niet overal, dus zijn die schaars. Gestempeld zijn deze zegels niet bekend.

Men had dus een probleem! Besloten werd om de nieuw gedrukte postzegels te voorzien van een opdruk in Franse valuta. Maar er lagen ook nog vellen van de eerste oplage in de drukkerij. Vooral van de 12 Pfennig was de voorraad nog bijzonder groot. Vandaar dat deze waarde als eerste werd voorzien van de opdruk 2F en al op 20 november 1947 aan alle postloketten te koop. De zegel bestaat met beide watermerkvarianten golflijnen. Van de nieuwe oplage werd de 15 Pfennig eveneens snel voorzien van de opdruk 3F en tegelijkertijd met de 2F verstrekt.

 

De opdrukwaarden van 10 centimen tot en met 14F werden een week later, op 27 november 1947, verkrijgbaar gesteld aan de postloketten.

Ook de voorraad van de waarde van 84 Pfennig van de eerste oplage was eveneens nog groot. Maar hier werd de oplage van de tweede druk ook voorzien van de opdruk van 20F. Zegels van de tweede oplage zonder opdruk zijn bijzonder zeldzaam.

 

De opdrukwaarde van 50F komt voor op de zegels van de eerste oplage in Reichsmark (1M) als op de tweede oplage in Saarmark (1SM). De opdrukken op de eerste oplage worden zeer gezocht door verzamelaars die zich hebben gespecialiseerd in deze serie. Duitse verzamelaars noemen de serie zegels uit de eerste oplage ‘Urdruck’.

 

Net als bij de eerste oplage komen bij de tweede oplage zeer veel plaatfouten en afwijkingen voor. Maar nu zijn ook de opdrukken in varianten te vinden zoals kopstaande opdrukken, verschoven opdrukken, dubbele opdrukken en ongetand gebleven exemplaren. Dit vanwege de grote spoed om de voorraad zegels aan de postloketten te krijgen. De opdrukzegels bleven geldig tot en met 31 mei 1948. De meeste postzegels van de eerste oplage en de tweede oplage met de opdrukken zijn nog volop in de handel verkrijgbaar omdat de geproduceerde aantallen veel hoger waren dan in werkelijkheid voor de frankering van poststukken benodigd was. Daarom voor de liefhebber een kans om zich eens te gaan uitleven op deze bijzondere uitgiften van net na de Tweede Wereldoorlog. Maar om ontdekkingen te doen is daarbij de tandingmeter onmisbaar. Gebruikt u ook wel eens een tandingmeter?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Tweede wereldoorlog



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 3 augustus 2017 om 13:08

    Een tandingmeter is uiteraard onmisbaar voor de postzegelverzamelaar. Grote verschillen zien we zo op het blote oog, maar voor de tandingverschillen van bv klassiek Nederland of ook de Bautenserie uit de Engels-Amerikaanse zone uit het Duitsland van net na WO II, is benevens een goede tandingmeter, ook nog een scherp oog vereist. Soms gaat het dan ook nog om grote en kleine ponsgaatjes, etc. Gezien de enorme verschillen in waarde naargelang de diverse tandingen, loont het wat mij betreft echt wel de moeite om die zegeltjes na te zien.

  • Jos van den Bosch op 3 augustus 2017 om 15:57

    Wat zijn de ervaringen met een elektronische tandingsmeter? Loont het zich de moeite om er een aan te schaffen?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)