Nederlandse lekkernijen: traditionele lekkernijen voor zoetekauwen! - Postzegelblog

Nederlandse lekkernijen: traditionele lekkernijen voor zoetekauwen!

4

Op 19 juni 2017 geeft PostNL de postzegelserie ‘Nederlandse lekkernijen’ uit. Vijf ervan zijn streek- of provinciegebonden en vijf zijn er stads- of plaatsgebonden. Opvallend is dat er (behalve voor de Groningse eierbal en de Amsterdams ui) steeds suiker is gebruikt voor de lekkernijen. Met andere woorden zoetekauwen kunnen uit vier provincies en in vier plaatsen behoorlijk aan hun trekken komen en ervan watertanden. De provincie Utrecht is als enige niet in deze emissie vertegenwoordigd.

Nederlandse lekkernijen: uitgiftedatum 19 juni 2017

 

De lekkernijen zijn met beeldvullende foto’s op de postzegels geplaatst en worden met één of twee handen vastgehouden. In de meeste gevallen in combinatie met een schotel, bord, schaal, doek, doosje of pot. Reden? Vaak voelen lekkernijen wat plakkerig of vettig aan in de hand. Het Drents knippertje daarentegen wordt in de hand gehouden, omdat de wafel hard en droog is. De persoon die de lekkernij toont, is gedeeltelijk zichtbaar, maar niet herkenbaar.

Het ontwerp van het postzegelvel werd door Joost Overbeek samen met zijn collega’s Ayla Maagdenberg, en Maarten Geurink bedacht en samengesteld.

1) Bossche bol

Een Bossche bol (sjekladebol) is een gebak van soezenbeslag gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant.

  • Bij mijn zoektocht naar een Bossche bol op een velletje MooiNL-‘s-Hertogenbosch blijkt er van deze stad als enige provinciale hoofdstad geen emissie te zijn uitgegeven! Het is dus een behelpen met een stempelafdruk van een bij velen geliefde Bossche bol.

2) Limburgse vlaai

Limburgse vlaai is gebak met een bodem van deeg. Vaak gevuld met vruchten, zoals kruisbessen (krosjelevlaai mit sjoem), kersen of met rijst.

  • Een verjaardagstaart (met twee kaarsen) verhoogt de feestvreugde aanmerkelijk (nvph 1721).
  • Smakelijk eten van een taartje met zomerse aardbeien (nvph 1750).

3) Drents kniepertie

Een Drents kniepertie is een dunne, zoete, harde, al dan niet opgerolde wafel die wordt gebakken in een (knijp)-ijzer.

4) Fries suikerbrood

In Fries suikerbrood (Fryske sûkerbôle) wordt 40 procent suiker meegebakken. Vervolgens wordt er kaneel aan toegevoegd.

  • Op de 65 cent kinderzegel 1989 (nvph 1436) staat het recht op voedsel middels een boterham als één van de Rechten van het Kind centraal.

5) Zwolse balletjes

Zwolse balletjes zijn ongeveer 2 cm in doorsnede en bestaan in diverse vormen en kleuren. Ze hebben de structuur van zuurtjes, maar smaken zoeter.

  • Vanaf 1845 worden in het Zwolse Balletjehuis (naam staat onder de dakgoot) in de kelder onder de winkel nog steeds op ambachtelijke wijze kleurige Zwolse balletjes gemaakt. De afbeelding is ontleend aan MoooiNL-Zwolle (nvph 2439).
  • Oma ‘koopt’ bij de kleinkinderen liefde met een snoepje (zuurtje, nvph 1758).

6) Goudse stroopwafel

De Goudse stroopwafel bestaat uit twee ronde doorgesneden deegwafelhelften. Een wordt er met stroop ingesmeerd waarna de andere terug wordt gelegd.

7) Zeeuwse bolus

Een Zeeuwse bolus is een zoet kleverig koffiebroodje opgerold in een spiraalvorm. Het opgesmeerde suikermengsel bepaalt de kleur.

8) Groningse eierbal

De eierbal is een snack uit het Groninger uitgaansleven, een heel of half hard gekookt ei, gepeld, in ragout gedoopt, gepaneerd en gefrituurd.

  • Het ei als exportproduct dat over de weg per auto wordt vervoerd (nvph 1231).

9) Amsterdamse ui

De Amsterdamse ui is een gewone ui die na de oogst in zuur wordt ingelegd. Het gebruik van saffraan of curcumine zorgt voor de gele kleur.

  • Een Kamper ui heeft een geheel andere betekenis als die uit Amsterdam. ’t Is een benaming voor domme en onnozele stadsbestuurders in Kampen met bijgaand belachelijke verhaal, afgebeeld op MooiNL-Kampen (nvph 2440). Boven op de omloop van de Nieuwe Toren groeide het gras welig. Burgemeester en schepenen besloten een koe naar boven te hijsen. Halverwege de toren riepen de Kampenaren: “Kijk toch eens hoeveel trek de koe al heeft. De tong hangt al uit zijn bek.”

10) Tielse kermiskoek

Tielse kermiskoek lijkt op een ontbijtkoek en wordt gemaakt met de nieuwe oogst Betuwehoning en roggebloem, verrijkt met kandijsuiker.
* Een collega van de kermiskoek uit Tiel vormt de Deventer koek van de firma Bussink (VW-bestelwagen). Het beeldfragment is afkomstig van MooiNL-Deventer (nvph 2436).

Vormgeving

Bij de meeste lekkernijen overheerst de kleur bruin, Joost Overbeek: “Niet al te aantrekkelijk op een postzegel. We hebben de achtergrond van de foto bewerkt met heldere kleuren uit het palet dat voor deze postzegels was samengesteld. De kleuren zijn ook bepalend geweest voor de volgorde van de lekkernijen op de postzegels. De foto”s die wel wat meer ruimte konden gebruiken, zijn in de hoeken gezet. Zo konden ze doorlopen naar de tabs. Het zijn spannende, vrolijke kleuren.”

Het regionale van de lekkernij wordt niet alleen afgebeeld, maar wordt ook in de Friese taal of in een regionaal dialect opgevoerd: Fryske sûkerbôle, sjekladebol (‘s-Hertogenbosch) en krosjelevlaai mit sjoem (Limburg).
De tien lekkernijen zijn gekozen in overleg met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Nederland. De meeste lekkernijen zijn ook buiten de streek van oorsprong te koop o.a. in de supermarkt. Maar sommige ook niet als de Zwolse balletjes en de Tielse kermiskoek.

Medewerking gevraagd

De nieuwtjesdienst van de Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie is driftig op zoek naar prentbriefkaarten (kleurig of zwart-wit), waarop één van de tien regionaal bekende lekkernijen staan. Wie kan zo’n ansichtkaart bemachtigen? Graag uw reactie sturen naar batehijlkema(ad)ziggo.nl.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)