Staking, Lock-out en Lock-in - Postzegelblog

Staking, Lock-out en Lock-in

6

Ik kwam pas het woord “lock-out” tegen op een nieuwe Ierse postzegel . Ik dacht altijd dat de vertaling van dit woord “staking” was.  Dat is echter niet het geval. Weet U het verschil?

Lock-out (buitensluiting)
Een lock-out is een situatie waarbij een werkgever de werknemers verhindert of verbiedt om deel te nemen aan het arbeidsproces. Hierbij wordt over het algemeen de loonbetaling stopgezet. Een lock-out is het omgekeerde van een staking, waarbij de werknemers het initiatief tot het stilleggen van de arbeid hebben. Een lock-out wordt meestal uitgevoerd door werknemers simpelweg te verhinderen het bedrijfsterrein te betreden, door onder andere het vervangen van sloten of door bewakingspersoneel in te huren.

Loch-out in Dublin
De Lock-out (in het Iers: Frithdhúnadh) van Dublin was een groot arbeidsconflict tussen ongeveer 20.000 werknemers en 300 werkgevers in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Het conflict duurde van 26 augustus 1913 tot 18 januari 1914, en wordt vaak gezien als het grootste en ernstigste arbeidsconflict in de geschiedenis van Ierland. Centraal punt in het conflict was het recht van de werknemers zich te verenigen in vakbonden.

staking
staking

Ierland gaf dit jaar een serie van 3 postzegels uit voor dit 100 jarig jubileum.

Lock-in (insluiting)
De term Lock-in slaat op de praktijk waarbij het werknemers fysiek onmogelijk gemaakt wordt de arbeidsplaats te verlaten. Echter er komen ook lock-ins voor waarbij werknemers het management verhinderen het bedrijf te verlaten. Het gaat hier in feite om een vorm van gijzeling. In maart 2009 werd de nationale manager van 3M Frankrijk 24 uur in zijn kantoor opgesloten door werknemers in een conflict over overtollig personeel. Het bedrijf 3M kennen we ook in Nederland.

Staking
Wat een staking is behoeft geen verdere uitleg. In 1991 gaf de Nederlandse PTT een postzegel uit over de Februari-staking 1941 in Amsterdam.

staking

De Februari-staking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en die zich later uitbreidde tot enige andere plaatsen. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was een direct gevolg van de razzia’s op zaterdag 22 februari en zondag 23 februari 1941 in de Jodenbuurt . 425 Joodse mannen tussen 20 en 35 jaar opgepakt en – naar later bleek – naar het concentratiekamp Mauthausen afgevoerd.

staking

Op deze postzegel zien we een deel van de foto van deze razzia rond het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam. De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde.

staking

Op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam is hiervoor het monument “de Dokwerker”  opgericht.

Herdenking staking
Koningin Juliana heeft het beeld in december 1952 onthuld, en sindsdien is het beeld de centrale plek van de jaarlijkse herdenking van de Februari-staking op 25 februari.

staking
Op de fdc wordt deze jaarlijkse herdenking als volgt verwoord:
Wat men uit dezen bittren tijd
Aan uur en dag vergeten mag:
Nooit dezen onvolprezen dag,
Toen ’t volk, dreiging en dood ten spijt
Terwille der gerechtigheid,
Opstond voor ’t volk, dat onderlag.
Ik vind het een mooie en sterkte tekst, dit anonieme gedicht dat een jaar na de Februaristaking van 1941 in de illegale pers verscheen. U ook?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Politie Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)