Commotie over postzegel Vrijheidsheidsbeeld - Postzegelblog

Commotie over postzegel Vrijheidsheidsbeeld

0

In 2011 ontstond er in de VS wat commotie over een 44 c first class stamp met een close-up van het gezicht van het Vrijheidsbeeld. Een opmerkzame filatelist
ontdekte enkele verdachte details op de zegel en op 15 april kwam de USPS inderdaad met een persbericht waarin zij toegaf dat het hier een afbeelding van een replica uit de gokstad Las Vegas betrof.

Het bedrijf betreurde de vergissing:
“We are re-examining our processes to prevent this situation from happening in the future”.

De zegel werd echter niet uit de handel genomen en de vraag is wat Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904) hiervan
gevonden zou hebben. Deze Franse beeldhouwer is de maker van het beeld dat in 1886 werd geplaatst en waarvoor het gezicht van zijn moeder model zou hebben gestaan.
Hem vinden we terug op Yvert 1596 uit 1985. Het Vrijheidsbeeld werd natuurlijk al vaker op Amerikaanse zegels afgebeeld. Al in 1922 verscheen er een 15 c grijs met het ‘Statue of Liberty’ (Yvert 241) en een van de mooiste vind ik
persoonlijk een blokje uit 1956 (Yvert B9) uitgegeven t.g.v. de 5de Internationale Filatelistische Tentoonstelling (FIPEX). De postzegel met Bartholdi beeld ik hierbij
af, samen met de vergissing uit 2011 en een luchtpostzegel uit 1971 (Yvert A76).
Bij nadere bestudering zullen de verschillen u ongetwijfeld opvallen. Bij de replica
van kunststof is alles wat strakker gestileerd in vergelijking met het origineel.

Dit artikel komt uit het februarinummer van het blad Filadelfia van de Vereniging van Postzegelverzamelaars Delft (pdf, 790 kB) Voor de nieuwe kavellijst klik hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)