Decemberzegels 2012 verbeelden het ritme van de seizoenen en van de tijd - Postzegelblog

Decemberzegels 2012 verbeelden het ritme van de seizoenen en van de tijd

6

Is het u ook opgevallen dat er aan de linkerkant van iedere Decemberzegel ongeveer 1½ mm van een deel van de rechter afbeelding zichtbaar aanwezig is? Met andere woorden de postzegelafbeelding is een deel van een groter naar links doorlopend én aansluitend geheel! Dit geïsoleerde gedeelte wordt door een verticale rechthoek (met daarin lands-, Decembernaamvermelding en jaartal) afgedekt.

Na verwijdering van deze tekstrechthoek kan het resterende postzegelgedeelte gecombineerd worden met een postzegel, waardoor het doorlopende van de afbeelding hersteld wordt.

Met deze verlengde en doorlopende afbeelding (die met meer postzegels steeds langer kan worden gemaakt [zie de trompetterende engeltjes]), ontstaat er nog meer overeenkomst met de doorlopende, zich steeds maar weer herhalende dessinpatronen van Noorse truien.

In het begin van de vorige eeuw speelde de traditie nog de hoofdrol in onze statische samenleving en weinig zich veranderende maatschappij. Door het traditionele en vastomlijnde wist iedereen wat zijn rol in dit geheel was. Het vaste rollenpatroon en onveranderlijke rollenstramien was voor iedereen (voor hoog en laag, voor rijk en arm, voor man en vrouw) overzichtelijk door overlevering van de ene naar de volgende generatie doorgegeven. Het gaf iedereen duidelijkheid, overzichtelijkheid, veiligheid, zekerheid en rust.

In de folklore (volksoverlevering) en volkskunst zijn al deze kenmerken terug te vinden in de herhaling van dezelfde afbeeldingen én de symmetrie, dat evenwicht en harmonie geeft.

De herhaling verbeeldt

 • het ritme van de seizoenen (met kenmerkende werkzaamheden, nuttigen van voedsel én kleding),
 • het ritme van de tijd én
 • de opeenvolging van dood en leven.

In de traditionele maatschappij van weleer was geen plaats voor het onverwachte, veranderlijke, onvoorspelbare en verrassende. Vastliggende en eeuwenoude levenspatronen bepaalden het doen en laten van de mens, die met behulp van vastomlijnde kaders en voorschriften vol vertrouwen in het leven stonden.

Gevoel geeft verstand ondersteuning

Het veranderlijke ritme van de huidige maatschappij en tijd is feitelijk het tegengestelde van de vorige. Het overzichtelijk en voorspelbaar statische is veranderd in het onverwacht dynamische. Het traag voortkabbelende levensritme heeft plaatsgemaakt voor de jachtige en koortsachtige hectiek. In deze woelige en turbulente maalstroom raakt de mens (als losgeslagen persoon) de weg gevoelsmatig geheel kwijt.

Sinds kort voegt de economische crisis mét de nodige, onoverzichtelijke financiële problemen er nog een sociale onrust aan toe. Omvangrijk groot aantal ontslagen, faillissementen en gedwongen hebben een bijzonder negatieve invloed op de toekomstige levensverwachtingen. Het vertrouwen in het hier en nu en in toekomst neemt voor velen af.

Als reactie hierop kijkt men gevoelsmatig naar het verleden. Waarden en normen van toen worden verheerlijkt. Waarderingen én normeringen uit het verleden worden weer ontdekt, opgepoetst én in een nieuw (eigentijds, modern) jasje gestoken. Deze compensatie maakt dat men zich weer staande kan houden en het leven weer enige uitdagende aantrekkelijkheid geeft.

De ontwerpers van de Decemberzegels van dit en vorig jaar weten de lezers met hun interactief magazine Flow gevoelsmatig de juiste weg te wijzen. Artikels, illustraties en handvaardigheidactiviteiten (alle met een hang naar het verleden) sporen de lezers aan daadwerkelijk met hoofd, hart en handen aan het werk te gaan ter verhoging van het welbevinden. Na gedane arbeid is het (voor hoofd en hart, voor verstand en gevoel) goed rusten: “Je wordt gevoelsmatig als het ware ‘herboren’!” De Flow-redactie voelt de tijdgeest haarfijn aan en weet “door een mooie combinatie van illustratie en typografie”, aldus Julius Vermeulen (adviseur visuele communicatie van PostNL in het Flow-winterboek), “een goed tijdbeeld neer te zetten.”

Het verleden verheerlijkende postzegelemissies

Naast de reeds uitgegeven Decemberzegels geven nog twee postzegelseries (als tijd- en omstandigheden-gebonden emissies) aandacht aan het verleden en de historie. Zie voor de volledigheid ook mijn artikel ‘Emissieprogramma 2013: nostalgie en actualiteit met historische inslag’ van 4 november, waarin een ‘vlucht’ uit de werkelijkheid in een beangstigende levensperiode in breder verband wordt aangeroerd.
(1) In tegenstelling tot de Decemberzegels 2011 bezitten vooral de postzegels van dit jaar een innovatieve uitstraling door de onverwachte aanwezigheid van Noorse breipatronen als afbeeldingen op Nederlandse postzegels en de ongebruikelijk vrolijke en opgewekte kleurstellingen daarin. Jammer is het kleine formaat van de Decemberzegels. Als deze postzegels de grootte van bijzondere postzegelemissies hadden gehad, was de uitstraling ervan in sterke mate toegenomen.

Bij drie postzegels lopen de decoratieve stroken onder en boven de engeltjes, de kerstboomballen en de kaarsen niet geheel synchroon, zoals dat bij de andere postzegelafbeeldingen wel het geval is.

(2) Mooi NL met traditionele streek- en klederdrachten uit Staphorst, Bunschoten/Spakenburg, Marken, Walcheren en Noordwest Veluwe.

(3) Duizend-en-één vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Aan beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte, spraakmakende en invloedrijke vrouwen uit onze vaderlandse geschiedenis wordt naar aanleiding van een tentoonstelling en de uitgave van een boek aandacht geschonken. Deze vrouwelijke en nastrevenswaardige voorbeelddames zullen voor velen aantrekkelijke personen zijn, waarin men zich zelf (in moeilijke tijden) graag identificeert en/of herkent.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Reintejdevos op 30 december 2012 om 08:58

  Bate,

  heb je wel eens naar de echte December-zegels gekeken??

  Op jouw plaatjes zie je het niet, maar op al de witte tussengedeeeltes zitten volop gele patronen!! Tussen de kaarsen etc.. Overal!

 • Jos van den Bosch op 30 december 2012 om 09:51

  Ik heb het even op de scan bekeken. Inderdaad geel, maar of er een patroon in zit? Kan het niet ontdekken.

 • Lia Vieveen op 30 december 2012 om 10:00

  De gele stippen zijn het patroon wat nodig is om de Chameleon-code erin te stoppen. Scan de postzegel met de app en er komt beeld/geluid tevoorschijn.

 • Reintejdevos op 30 december 2012 om 14:41

  Lia, ik heb geen Chameleon-app!

  Noch -licatie noch -araat!

  Wat krijg je te zien of te horen??

 • prins op 30 december 2012 om 16:33

  Betekent deze gele code, dat de 10 zegels van de linkerkant onderscheiden kunnen worden van de 10 zegels aan de rechterkant van het velletje decemberzegels?

 • Reintejdevos op 31 december 2012 om 00:00

  Prins,

  ik ben bang van niet!

  Ik heb een willekeurig zegel links uitvergroot en vergeleken met de overeenkomstige van rechts en het gele patroon komt gewoon overeen!! ;)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)