Filatelie-weetjes deel 3 - Postzegelblog

Filatelie-weetjes deel 3

10

Hier nog wat weetjes uit mijn Guinness Book of Stamps, Fact & Feats (J.Mackay 1982). Het is niet de bedoeling om het hele boek in deze artikeltjes opnieuw te publiceren, dus ik laat het bij een bloemlezing.First day of issue

Het 1ste  officiële eerstedag poststempel (first day of issue) kwam uit in 1937 in de USA. De US post bracht dat jaar diverse FDC’s uit, ik beeld een mooie af op een luchtpostbrief naar Hawaii met handtekening piloot. Omstreeks 1940 begonnen  de posterijen van Frankrijk, Duitsland, Italië en Zweden ook eerstedag stempels uit te geven. Engeland volgde pas in 1963, Nederland was zoals bekend vanaf 1950 van de partij. Vóór de vermelde data waren er ook eerstedag afstempelingen, maar niet ‘officieel’. Hoewel….ik vind de “1ste uitgiftedag” afstempeling van 15 sep 1937 op de Belgische Muziekfonds Koningin Elisabeth postzegels en blok wel degelijk officieel.

Postzegel en lot tegelijk

De enige postzegel die ook een lot was in een loterij werd in 1964 door Noorwegen uitgebracht (Mi nr 518). Deze postzegel had een frankeerwaarde van 50 øre en werd aan het loket verkocht voor 2,50 kronen. Elke zegel was voorzien van een serienummer en deed mee in een loterij, trekking september 1964. De opbrengst ging naar het vluchtelingenfonds van de UNO.

Grootste vel

Het grootste velletje (miniature sheet) werd in 1964 uitgebracht door de DDR ter viering van het vijftienjarig bestaan (Mi nr 1059-1073). De maten zijn 210×285 mm, er werden vijftien verschillende zegels op afgebeeld, alle met frankeerwaarde 10 pf. Wegens plaatsgebrek geen afbeelding.

Meeste gedenkzegels

Het grootste aantal verschillende sterfdag gedenkzegels voor één persoon kwam uit binnen een jaar na het overlijden van Winston Churchill in januari 1965: 73 landen brachten om hem te eren in totaal 287 postzegels en 14 velletjes uit. Voor gedenken van het overlijden van John F.Kennedy brachten 44 landen in totaal 183 postzegels en 32 velletjes uit.

Eerste dienstzegels

De eerste dienstzegels die als zodanig gebruikt werden werden  kwamen uit in Spanje in  juli 1854. (Mi nr 1-4). De afbeeldingen tonen het staatswapen. In plaats van frankeerwaardes, werden gewichten vermeld, van een half ons tot een pond, toelaatbaar voor een poststuk.

Pakketzegels

De eerste serie pakketzegels uitgegeven door een overheid was de serie Franstalige Belgische spoorwegzegels van mei 1879 (Mi nr 1-6). Pakketzegels van particulieren vervoerders waren al eerder uitgebracht.

Eerste portzegel

De eerste portzegel kwam uit in Frankrijk in januari 1859. Frankeerwaarde was 10 centimes, elf jaar later gevolgd door de waardes 15, 25, 30, 40 en 60 centimes. Baden en Beieren volgden in oktober 1862, teksten daarop ‘Land-Post Porto Marke’ en ‘Bayer Posttaxe vom Empfänger zahlbar’.

De frankeerserie AM Post Deutschland (Bizone 1945, Mi 1-9, 10-15, 16-35) was bijzonder want die werd uitgebracht in drie achtereenvolgende oplagen uit drie landen en drie verschillende drukmethodes. De eerste oplage werd gedrukt in de USA, uitgave 19 maart-1 juli. De tweede oplage kwam uit Engeland, uitgave 28 augustus-19 september. De derde en laatste  oplage (afb) werd verzorgd door drukkerij Westermann in Braunschweig (Dld), uitgave juli 1945-januari 1946. De verschillende drukmethodes zal ik u besparen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België DDR Frankrijk Noorwegen Spanje Verenigde staten Winston Churchill PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • Henny op 8 oktober 2012 om 11:20

  De verschillende drukmethodes zal ik u besparen.

  Dat kan ik mij voorstellen, ik ben er op het ogenblik mee bezig, tsjonge daar gaat een tijd inzitten. De drie series zijn vrij simpel uit elkaar te halen, maar de drukmethodes kleuren plaatfouten en ook de afstempeldata in zeldzaam ook de Russische zone gaat wat tijd en kenis in zitten. Eigenlijk die hele Bizone is een vak apart, maar wel leuk. Van een betrekkelijke korte periode is een leuke verzameling te maken.

 • Franc Rossi op 8 oktober 2012 om 12:08

  Postzegel en lot tegelijk, dat is een idee dat voor herhaling vatbaar is. Welk goed doel gaat er mee aan de haal?
  Veel leuke weetjes in deze reeks. Misschien vind ik nog wel eens dat boek waar dit allemaal uitkomt.

 • Philip Levert op 8 oktober 2012 om 18:48

  Franc, de begunstigde van de Noorse loterij was het vluchtelingenfonds van de Verenigde Naties.
  Ben eens dat deze postale loterij een goed idee was, en vind dat onze noodlijdende Post.NL het moet oppikken.

  Henny, het in detail uitzoeken van zone postzegels tot aan de stichting van BRD en DDR is inderdaad een grote klus maar wel een dankbare klus, denk ik.
  Omdat ik meerdere landen spaar hou ik het bij de hoofdnummers.
  Succes met je verzameling(en)!

  Philip

 • Henny op 8 oktober 2012 om 20:27

  Ja dank je wel Philip.
  Het is nog erger als je denkt, er komt bij Duitse Rijk 1872-1945 + oude staten + DDR en West-Duitsland > Duitsland. Dan nog Nederland en OG, Groot Brittannie, Australie als hoofdmoot en de rest van de wereld. Ik weet dat het eigenlijk te gek is maar kan het niet laten. Tot voor kort was het keurig uitgezocht en op orde. Maar in een vlaag van korte ” verstandsverbijstering ” heb ik op internet een beetje veel gekocht ook wel wat gekregen. In 1 klap ben ik terug bij af moet totaal opnieuw beginnen indelen uitzoeken beetje prijzen. Elke zegel wordt nagekeken globaal op tanding kleur watermerk fouten. Ik heb me nu verplicht tot een koopstop anders gaan we er niet meer uitkomen. Probleem blijven die catalogussen de Michel is zo duur de 2 Duitsland speciaal heb ik wel en gelukkig heeft onze bieb de nieuwste van Europa ook al 7 geloof ik vroeger 2. Maar de rest van de wereld zal je moeten kopen a 79 euro stuk. Maar eerst onze oosterburen en NL + OG de rest van Europa oost en west en dan de wereld en de oude kolonies. Nogmaals eigenlijk te gek maar ach het is onschuldig, je heb wat te doen, en dan nog heb je mensen die zich vervelen!!

 • paulv op 8 oktober 2012 om 23:13

  Afbeelding ‘Grootste vel’: het blok t.g.v. 15 Jaar DDR hier
  http://de.wikipedia.org/wiki/Briefmarken-Jahrgang_1964_der_Deutschen_Post_der_DDR

 • Arjan op 9 oktober 2012 om 09:21

  Loterij-idee oppikken? Dat hebben ze toch al lang al gedaan, met die kraslotzegels van een paar jaar geleden?
  Ik mag die Henny wel: de hele wereld sparen is het heerlijkste dat er is! Zit zelf nu even in India, Serbië en Italiaans Oost Afrika! Catalogi koop ik altijd tweedehands. Je hebt dan wel niet de meest recente informatie maar je betaalt tenminste niet zo veel. Geldt ook, Franc, voor het boek waar Philip uit geput heeft: heb ik op internet gevonden (vraag me niet meer waar) voor minder dan tien euro inclusief verzendkosten.

 • Philip Levert op 9 oktober 2012 om 10:30

  Arjan, ik kon de kraslotzegels NL van een paar jaar geleden niet vinden in mijn cataloog, werd ondergesneeuwd door al die kleurige plaatjes. Mijn landenverzamelingen gaan niet verder dan pak weg 1988, zodoende. De latere zegels van in het bijzonder NL zijn in mijn ogen postaal overbodige nep, gezien de kosten om ‘bij’ te blijven slaagt Post.NL er ook goed in om de jongere verzamelaar weg te jagen.
  Het is dat roken wordt ontmoedigd, anders zou ik de jongeren willen aanraden om de goede oude sigarenbandjes te gaan verzamelen.

  Terug naar postzegels: ik blijf warm voorstander van loterijzegels naar Noors model. Stel voor dat de prijzen alleen worden uitbetaald als de postzegel ‘echt’gestempeld is, bevordert de omzet in papieren brieven & kaarten. Het worde postbeambten dan verboden om loterijzegels met vellen tegelijk te voorzien van een stempel.

 • Gerko op 9 oktober 2012 om 10:39

  Franc, er ligt nog een exemplaar bij De Slegte in Arnhem voor slechts 7,50 euro. (Weet niet wat de evt. verzendkosten zijn…) Zie:
  http://www.boekwinkeltjes.nl/uitgebreid_zoeken.php?schrijver=&titel=Guinness+Book+of+Stamps&overig=&tweedehands=1&nieuw=1

 • Henny op 9 oktober 2012 om 14:06

  Arjan, bedankt dat ik niet alleen staat.

  Ik geniet daar ook zo van, vooral die oude jongens van voor zeg 1950, dat is beetje de tijd van voor het maakwerk het liefst de 19e eeuw begin 20e eeuw. En hoe exotischer hoe mooier neem dat oude India de oude staten het Midden-Oosten Ottomaanse Rijk je zoek je een bult. Voor de 1e en 2e WO gebeurde van alles met dat landje pik. Heerlijk dan nog verder China en Japan zit me soms suf te loeren op die Arabische en verre Oosten zegels, als ik hem dan kan plaatsen ben ik al blij, zit er nog een waarde aan vast is mijn dag goed. Ik heb alle catalogussen van de hele wereld van Michel, alleen van eind 80 begin 90 dus voor het opzoeken van die oude zegels geen punt. Maar er is in die pakweg 25 jaar wel wat veranderd wat prijs betreft. Sommige zwaar gezakt en andere weer als een gek omhoog ( China, India kolonies ) inderdaad ook die Spaanse en Italiaanse kolonies, postkantoren zijn omhoog gegaan. Is toch wel leuk om de prijzen ook bij te houden, eens zal het deur wel uitgaan en al zo vaak gezegd hier al krijg je jje centen maar terug is het leuk geweest. Ach een rondje in de kroeg, waar ik niet kom doe ik wat geld betreft weken maanden mee.

 • Vermeulen-Walter op 12 mei 2014 om 22:52

  Om mijn verzameling aan te vullen zoek ik
  nog vele ontbrekende fdc van de europacept
  zegels vanaf 1999 tot heden,alsook de zegels van 2014.
  Kopen of ruilen! wie deze onderwerpen in
  stock heeft mag mij altijd emailen.
  ADRES- fc506462@skynet.be

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)