Westlandpost: frankeerstempels - Postzegelblog

Westlandpost: frankeerstempels

4

Voor bedrijven en instellingen zijn frankeerstempels  de postzegels voor de grootverbruikers. Sinds de twintiger jaren zijn frankeermachines in gebruik geweest. Het verzamelen van deze stempelafdrukken is een zeer tijdrovende bezigheid. Het is feite onmogelijk om alles van Nederland te verzamelen.  Temeer daar  door de invoering van de euro en de wisseling van de eigendomsverhoudingen – PTT,  TPG, TNT en PostNL – het aantal in gebruik geweest zijnde afdrukken ver over het miljoen gaat.  Je moet dan ook keuzes maken, bijv. voor een thema: bloemen, molens, auto’s, sport, gemeenten, of wat ik doe is me te beperken tot de eigen regio: Westland.

Hierbij is een 4-tal exemplaren afgebeeld.  FR 8232 in gebruik geweest vanaf januari 1962, met het wapen van De Lier en de naam. Een tweede versie met ditzelfde nummer (maar met wapen en kroon)  is in gebruik genomen in juli 1966.

Vanaf  januari 1989 is het stempel FM 7474 gebruikt met de tekst “Tuinbouwgemeente in het Westland”. De hier afgebeelde versie heeft de Romeinse maandaanduiding;  er is ook een versie met de Arabische maandaanduiding, maar die heb ik helaas (nog) niet.

Een derde exemplaar is de FM 51856, in gebruik genomen in februari 1999 – de afdruk hierbij is een proefafdruk, een zgn. eerste afdruk en vandaar de waarde  0 – tot februari 2002. Vanaf die datum is overgeschakeld op de zgn. Euromachines.

Het is boeiend om te zien hoe soms de meest fraaie grafische kunstwerkjes zijn gemaakt. Hoewel het niet mijn eerste doel is, heb ik een enorme collectie, gesorteerd op de meest uiteenlopende thema’s.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Mijn naam is Jos Boon. Mijn verzamelinteresse omvat alle zaken die te maken hebben met postale aangelegenheden met Westland en Hoek van Holland (tot 1914 hoorde dat ook bij Westland).

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)