Sommige verzamelaars verdiepen zich in het fenomeen velrandbijzonderheden. De leden van de gespecialiseerde postzegelvereniging ‘Studiegroep Velrandbijzonderheden’ houden zich bezig met het verzamelen van, hoofdzakelijk Nederlandse, postzegels met aanhangende plaat- en etsingnummers, kniptekens, paskruizen, markeerboogjes en andere op de velrand voorkomende tekens.
De meeste belangstelling gaat uit naar de plaat- en etsingnummers. Vorig jaar bestond de studiegroep 35 jaar, en dat wordt nu gevierd met een bijzonder postzegelvel. Voor meer informatie over het velletje of over de Studiegroep mail naar info@etsingnummers.nl.
Reacties (6) Schrijf een reactie
Te koop aangeboden tegen een aannemelijk bod het 4-delige ‘Handboek plaat- & etsingnummers’ in onberispelijke staat (afgebeeld op de middelste postzegel van het velletje).
Reacties: batehijlkema@hetnet.nl
In aansluiting op eerdere artikelen in “ons” postzegelblog: ook een velletje kan een doorloper zijn. Op dit vel zijn meerdere beelddoorlopers te ontdekken.
Midden aan de bovenzijde en de onderzijde bevinden zich snijstrepen. De hier afgebeelde snijstreep bestaat uit een rechthoek en een langgerekte wigvorm (soort uitgerekte druppel) over elkaar heen. Ze worden gebruikt voor plaatsbepaling waar de postzegelvellen doorgesneden moeten worden. Door middel van optische detectie wordt het juiste punt bepaalt. De vorm zoals hier afgebeeld is o.a. bekend uit de Juliana Regina-reeks hoge waarden 1 tot 10 gulden.
In horizontale richting is een zegel Wilhelmina hangend haar met kleurcirkel op de velrand afgebeeld. De kleurcirkel is de ‘beelddoorloper’.
Voor het mooiste en meest complete overzicht van beelddoorlopers met dit vel moet je 5 stuks bestellen, en kruislings aan elkaar leggen, als een heel groot plusteken.
De afbeeldingen op de zegels zelf zijn uit de zeer rijke variatie van plaatnummers en etsingnummers van Nederlandse zegels en hun velranden gekozen. Ze vormen hier samen getallen die met het jubileum samenhangen. Leuk gevonden.
@ Paul: ik vind het een leuk velletje, maar wat jij uitlegd over meerdere beelddoorlopers, daar snap ik helaas niets van.
Willem, je moet naar het ene velletje kijken en dan bedenken hoe het eruit zou zien als je een blok van vier vellen zou zien. Dan merk je dat afbeeldingen aan de boven- en onderkant, en aan de zijkanten, op elkaar pasen en de velrandtekens geven waar Paul het over heeft. Heel vernuftig! Ik snap alleen nog niet waarom je er vijf zou moeten hebben, en ik zie die jubileumgetallen ook nog niet helemaal.
Dank je, Arjan
Vijf velletjes: één in het midden, en dan aan alle vier de zijden een ander velletje aansluitend leggen maakt de vier beelddoorloper-delen van het middelste vel compleet.
Jubileumgetallen:
Linkerzegel groene 19 met rode 76 = 1976 jaar van oprichting; blauwige 20 met groene 11 = 2011 jubileumjaar
Rechterzegel diverse malen 35, de jubileumleeftijd van de vereniging
Middenzegel: omslag van het standaardwerk met alle bekende plaat- en etsingnummers.
Er is ook zo’n handboek met nummers van Nederlands-Indië, en een van Suriname.
Wat is de achterliggende gedachte bij de samenstelling van dit velletje geweest, waarbij aan alle vier kanten sprake is van een beperkt beelddoorlopend effect? Of is het een trendvolger?
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)