Postzegels uit Mayotte, nog een tick! - Postzegelblog

Postzegels uit Mayotte, nog een tick!

0

Je bent 37 jaar lid en daarvan 25 jaar voorzitter geweest van een vereniging met de geweldige naam: “t Fakteurke”. In bepaalde delen van Limburg heet een postbode nog steeds de facteur. Dat komt omdat Limburg langere tijd Belgisch is geweest. En door die Belgen hadden wij hier een fantastisch postsysteem dat geweldig functioneerde, terwijl de ‘Ollanders’ nog steeds met hun trekschuiten aan de gang waren.

In die periode van 1830 tot 1839 was Valkenburg de provinciehoofdstad van Belgisch Limburg en daar lag ook het hoofdpostkantoor. Midden in dat Belgische gebied lag Maastricht als een Hollandse enclave, daar schamen ze zich nog steeds voor want nu wil Maastricht versleten worden voor de meest Bourgondische stad van Nederland.

Maar goed, facteuren, postbodes dus, dat zou een motief kunnen zijn. Zo ben ik als thema ‘Postbodes’ gaan verzamelen. Niet alleen op postzegels en briefkaarten, maar ook als beeldjes. Tamelijk moeilijk hoor, want bakkers en smeden vindt je als beeldjes in overvloed, maar postbodes…. Dat valt tegen.

Topstuk in mijn verzameling is natuurlijk ons eigen heuse ‘Fakteurke’ een beeldje dat wij ooit als geschenk voor deelnemers aan onze tentoonstellingen hebben laten maken en dat tegenwoordig uitgereikt wordt samen met een diploma aan ‘Erefakteuren’, dat zijn filatelisten die zich ingezet hebben voor de filatelie in het Zuiden des lands en de Euregio.

Nu weten een aantal mensen dat ik dat thema verzamel en dan is iedereen aan het zoeken. Zo ook mijn vriend in Noord-Frankrijk en mijn Noordfranse vriend heeft weer een vriend in Mayotte. Daar hebben ze een postzegel uitgegeven met een ‘Factrice’ op een quad. U heeft hoogstwaarschijnlijk nooit van Mayotte gehoord. Het is een Frans overzees departement, gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. Deze eilandengroep behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort. Toen de andere eilanden van de Comoren in 1975 onafhankelijk werden, weigerde Mayotte zich hierbij aan te sluiten en koos ervoor om Frans te blijven. In 1976 werd Mayotte een ‘territoriale gemeenschap van departementale aard’. De Comoren maken wel aanspraak op het eiland. In maart 2009 maakte de bevolking middels een referendum duidelijk dat Mayotte een volwaardig overzees departement van Frankrijk moest worden. Dit betekende dat er een eind kwam aan de polygamie en Sharia die op de islamitische eilanden gold en aan de eigen postzegels (2010). Op 31 maart 2011 werd Mayotte het vijfde Franse overzeese departement.

Mijn vriend (ook een leraar) bericht: Mijn collega schrijft dat de aardrijkskunde/geschiedenis leraar aan het college van Kahani, mijnheer Frédéric Beaudoin, ‘la factrice’ heeft gefotografeerd. Vervolgens heeft hij de foto aan de kunstenaar gegeven die de postzegel ontworpen heeft. Deze kunstenaar is in feite een sportleraar aan hetzelfde college, die dat in zijn vrije tijd doet. Hij heeft echter ook een galerij aan de ‘rue de Commerce’ in Mamoudzou. Daar exposeert hij zijn werk, voornamelijk portretten van de ’bouénis’, zoals de inwoners van Mayotte ook wel genoemd worden.

Dit artikel komt uit ‘t Faktuweeltje maart 2012 (pdf, 0,4 Mb) van Philatelistenvereniging ‘t Fakteurke.

Wat verder nog aan bod komt in deze editie van het blad:

  • De beursavond op 27 maart
  • Jaarvergadering 2012
  • Eigen website
  • Waarde Belgische zegels
  • Geldigheidsduur zegels
  • Flyer Mondriaan

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)