Molens op zegels in stadspostland (3)

2

In Roosendaal is een aantal jaren een stadspost actief geweest. Deze bracht ook een aantal zegels in omloop waarvan 1 zegel met de stellingmolen de Twee Gebroeders uit 1872. Relipost uit Sliedrecht is sinds 1992 actief. In 1996 is een serie van 10 zegels uitgegeven met bezienswaardigheden 1. Hierbij ook een 4-tal zegels met molens. Twee hebben betrekking op Kinderdijk, de anderen zijn de Vriendschap en molen Kinderdijk.


Op de kerstzegels uit 1997 met winterlandschappen komen ook 3 zegels voor waarbij in het winterlandschap een molen voorkomt. In 1999 kwam de tweede serie van 10 zegels met bezienswaardigheden uit, hierbij 1 zegel met de molen uit Meerkerk.

Op de kerstzegels die zijn uitgebracht in 1999 en 2000 – velletjes van 10 stickerzegels met vierzijdige golfdoorsteek – komen dezelfde afbeeldingen voor die ook door Regiopost Kollum zijn uitgebracht in 2001. Boven midden een zegel van Regiopost Kollum en rechts een zegel van Relipost Sliedrecht. In 2002 is er een velletje van 10 zelfklevende zegels met golfdoorsteek uitgekomen met industrie nostalgie, daarbij een aantal zegels met afbeeldingen van onderdelen van binnen in de molen. Hieronder een afbeelding van het complete velletje.

Ook in Surhuisterveen is sinds 1993 een stadspost actief n.l. VDW Regiopost. In 2003 is er een velletje van 10 zelfklevende zegels ter ere van Abel Tasman 400 jaar geleden geboren uitgegeven. In dit velletje een zegel van de uit 1887 stammende watermolen de Eendracht uit Sebaldeburen. In 2007 is dit velletje voorzien van een opdruk van € 0,30 i.v.m. tarief verhoging.

Streekpost ‘t Hogeland uit Uithuizen heeft in 1992 twee zegels uitgegeven waarvan 1 met een afbeelding van molen de Vriendschap uit Winsum in een landschap. Getand en doorstoken uitgegeven in velletjes van 10 zegels, in de kleuren blauw, groen en paars.

Verder kwam in 1994 een serie van zes doorstoken zegels uit waarvan vijf met de afbeelding van een molen, op de zesde de afbeelding van het molenaarshuis uit Uithuizen.

In 2004 is er een velletje van tien zelfklevende zegels met golfdoorsteek uitgegeven, bij die tien zegels ook twee zegels met daarop de molen in Garsthuizen en de molen in Mensingeweer. Deze zegels zijn niet afgebeeld.

In 2010 is ‘t Hogeland overgenomen door Ability, een bedrijf in de Sociale Werkvoorziening. Streekpost Ability bracht in januari 2011 een velletje van 10 zelfklevende zegels uit met daarop de afbeeldingen van molens. Op de achterzijde van het velletje staat informatie over de bezorging en het bezorggebied vermeld. Tevens zijn de tarieven vermeld.

Vanaf 1997 bestaat in Wijk bij Duurstede SPW = Service Post Wijk “de Ruisdaeler”. Op alle tot nu toe uitgebrachte stickerzegels is de Runmolenpoort met molen Rijn en Lek afgebeeld. Elk jaar wordt een aantal weken voor de kerstdagen een zegel uitgebracht met steeds dezelfde afbeelding maar met een ander jaartal en eventueel bij aanpassing een ander tarief. Ook op de zegel voor dagelijks gebruik staat de molen afgebeeld. De zegels worden in eigen beheer gedrukt in stickervellen van 65 zegels. SPW is voor zo ver ik weet ook het enige particuliere postbezorgingsbedrijf in Nederland dat in zijn stempel een molen verwerkt heeft. Onderstaand de gebruikzegel, het bedoelde stempel en een kerstzegel.

Van 1983 tot 2003 was in Stadspost Zaanstad, later Selectpost Zaanstad actief. In 1984 is een serie met een figuratief afgebeelde molen uitgegeven in zes verschillende waarden, per waarde in een velletje van 10 zegels. Echter het velletje van 55 cent bevat 1 zegel met een waarde van 45 cent (drukfout?). Op het velletje de onderste rij zegels de vierde zegel. Dus eigenlijk bestaat de serie uit 7 zegels, er zijn immers twee verschillende kleuren zegels van 45 cent. De serie is uitgegeven met 2 verschillende tandingen en op glanspapier. Later dat jaar zijn de waarden 40 en 45 cent herdrukt echter op mat papier.

Verzamelaars kunnen bovenstaand velletje ook tegenkomen met een waarde-opdruk, in 1986 is het velletje overdrukt met een andere waarde. In 1988 is de zegel van 40 cent – mat, dus de tweede druk – ook nog uitgegeven voorzien van een handmatige opdruk met een waardeverandering in 45.

In 1992 en 1993 kwam een serie van vijf zegels – Zaanse  molens 1 en 2 – uit met daarop getekende afbeeldingen van Zaanse molens. Eind 1996 is er een velletje uitgeven – Zaanse molens 3 – met daarin 4 zegels met afbeeldingen van molens. Ditzelfde velletje is in 1999 wederom uitgegeven voorzien van een waarde opdruk Zaanse klop.

In 2001 zijn er twee z.g. pakketzegels uitgegeven. Deze zijn gebruikt voor het verzenden van boeken voor 1 bedrijf.

In 2002 zijn er twee velletjes van 10 zelfklevende zegels uitgegeven, op elk velletje twee keer een serie van vijf verschillende molens zegels.

Stadspost Zwolle was actief tussen 1982 en 2001. Er zijn in loop der jaren een aantal series uitgegeven die meestal betrekking hadden op plaatselijke aangelegenheden.

In 1993 is er een zegel uitgegeven met daarop een silhouet van gebouwen, prominent in beeld het silhouet van een molen.

Tot zover in een aantal delen het een en ander over molens op stadspostzegels. Ik ben er van overtuigd dat er nog meer stadspostzegels zijn met afbeeldingen van molens. Alles vermelden is voor mij niet mogelijk, ik ben immers een stadspostverzamelaar die lang niet alle door stadsposten uitgebrachte zegels in zijn verzameling heeft.

Gratis online postzegelcatalogus
Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading ... Loading ...
PrintSchrijf een reactie

Ik ben Bert Eerland geboren in 1950. Getrouwd en vader van 3 volwassen zonen. Al meer dan 40 jaar ben ik een verzamelaar van alles wat met particuliere post bezorging te maken heeft. Van stads/regiopost tot en met scoutingkerstpost en kerstpost bezorgt door vrijwilligers van de kerk.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Jan Oosterboer op 19 maart 2012 om 21:11

  Hallo Bert Eerland. Wederom een hartstikke leuk artkel over de ‘Molens op zegels in Stadspostland’. Een kleine aanvulling uit mijn tentoonstellingsverzameling: ‘Streekpost ‘t Hogeland’.
  Alle onderstaande 6 velletjes zegels, verschenen op 11 mei 1994:
  velletje met 10 zegels à 50 cent, met de afbeelding van: Koren- en pelmolen ‘De Jonge Jan’, Uithuizen.
  velletje met 10 zegels à 50 cent, met de afbeelding van:Watermolen ‘Goliath’, Uithuizermeeden.
  velletje met 10 zegels à 50 cent, met de afbeelding van: Korenmolen “Windlust’, Zandeweer.
  velletje met 10 zegels à 1 gulden, met de afbeelding van: Koren- en pelmolen ‘De Grote Geert’, Kantens.
  velletje met 10 zegels à 1,50 gulden, met de afbeelding van: Koren- en Pelmolen ‘Eva’, Usquert.
  velletje met 10 zegels à 2,50 gulden, met de afbeelding van: ‘Oude Molenaarshuis”, Uithuizen.
  Groeten: Jan.

 • Bert op 20 maart 2012 om 09:07

  Hallo Jan,

  Bedankt voor je reactie. Ik zou die tentoonstelling verzameling wel eens willen zien.

  Bert.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)