De fiets op de Olympische Spelen (3) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen (3)

8

De Olympische Zomerspelen van de XXe Olympiade werden in 1972 gehouden in München. München wist de nominatie voor de Spelen te bemachtigen voor Detroit, Madrid en Montreal. Kosten noch moeite werden gespaard bij de organisatie van deze Spelen.

Er werd een volledig nieuw sportcomplex uit de grond gestampt, met alle wedstrijdplaatsen dicht bij elkaar op het voormalige vliegveld Oberwiesenfeld. Het pronkstuk was ongetwijfeld het avant-gardistische olympische stadion met zijn doorschijnende dak in de vorm van een web.

De Spelen van München zouden vooral vrolijke Spelen moeten worden. Op deze manier hoopten de Duitse organisatoren de herinneringen aan de dubieuze editie van 1936 in Berlijn uit te wissen. De eerste week was het ook een voorbeeldig sportfeest. Dit werd echter wreed verstoord op 5 september, toen een aantal Palestijnse terroristen van de organisatie “Zwarte September” het Israëlische onderkomen in het olympisch dorp binnenvielen. De gevolgen zijn bekend en worden nog steeds betreurd.

Op deze Spelen werd voor de eerste maal een mascotte voorgesteld: Waldi de dashond.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

 

Hennie Kuiper behaalde Goud op de wegwedstrijd over een afstand 182,4 kilometer

De Fransen Daniel Morelon & Pierre Trentin, hier afgebeeld op de linker zegel van Tsjaad met een “overdruk: Munich 1972”, behaalde de 4de plaats op het onderdeel tandem.

De Nederlanders Klaas Balk & Peter van Doorn behaalden een 5de plaats op hetzelfde onderdeel.

De Verenigde Staten namen ook deel aan de Olympische Spelen 1972. Na twee keer op rij een eerste plaats in het medailleklassement moeten de Amerikanen genoegen nemen met de tweede plaats achter toenmalig aartsrivaal Sovjet-Unie. De Amerikanen behaalden geen enkele klassering op de wielerbaan of in de wegwedstrijd. Amerika bracht wel enkele mooie herdenkingsenveloppen uit.

Ivan Kucirek en Vladimir Popelka behaalden op de wielerdiscipline Tandem 2000 meter de vijfde plaats.

De Noor Knut Knudsen behaalde Goud op de individuele achtervolging 4000 meter.

Het gaat te ver om alle bestaande fietspostzegels m.b.t. de Spelen van 1972 in dit medium te laten zien. Daarom nog een nadere selectie om deze aflevering af te ronden en jullie de volgende keer een selectie te laten zien van de Fiets op de Olympische Spelen 1976.

Tot ziens op De Olympische Spelen in Montréal 1976 ……….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Albanië Albanië Burundi Marokko Nederland Polen Verenigde staten Fietsen en wielrennen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (8) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)