Wereld Natuur Fonds viert 50-jarig bestaan - Postzegelblog

Wereld Natuur Fonds viert 50-jarig bestaan

1

Vijftig jaar geleden, begin 1961, achtten vier Britse natuurliefhebbers het dringend nodig om een internationale organisatie op te richten die zich zou gaan inzetten voor de bescherming van de wereldwijde natuur. Dat waren de ornitholoog Guy Mountfort, de bioloog Sir Julian Huxley, het hoofd van The Nature Conservancy Max Nocholson en de natuuronderzoeker Sir Peter Scott, de zoon van de poolreiziger Robert Falcon Scott.

Het was ook Peter Scott die het oorspronkelijke logo ontwierp, een zwart-witte panda. Het viertal vroeg prins Bernhard president te worden van de nieuwe organisatie en op 11 september 1961 was het een feit, in Zwitserland werd The World Wildlife Fund (WWF) opgericht.

Aanvankelijk richtte het WWF zich op de bescherming van diersoorten, maar men kwam er al snel achter dat dit werk alleen tot succes kon leiden als ook de leefgebieden van de dieren werden beschermd. Daarom werd de naam veranderd in World Wild Fund for Nature. Het duurde niet lang of overal in de wereld werden nationale afdelingen van het WWF opgericht; in Nederland gebeurde dat in 1962 met de oprichting van het Natuur Noodfonds Nederland, waarvan de naam later werd veranderd in Wereld Natuur Fonds (WNF); prins Bernhard werd ook voorzitter van de Nederlandse organisatie en hij bleef dat tot 1976. De WWF heeft nog een Nederlander als voorzitter gehad, Ruud Lubbers van 1999-2001. Het WNF telt ruim 900.000 donateurs; wereldwijd telt het WWF ongeveer vijf miljoen donateurs.

IJslandse WWF-serie ganzen en eenden

Ongetwijfeld zal dit jaar een aantal landen het 50-jarig bestaan van het WWF postaal vieren. Of IJsland het spits afbijt is niet zeker, maar in ieder geval verschijnt daar 27 januari een WWF-serie met ganzen en eenden. Op vier zegels, 2 x innanlands 50 gr (75 kr) en 2 x til Evrópu 50 gr (165 kr) staan een brandgans (Branta leucopsis), een kolgans (Anser albifrons), een zwarte Zee-eend (Melanitta nigra) en een kraakeend (Anas strepera); alle vier zegels in een oplage van 120.000 stuks.

Robben van IJsland

Op 27 januari komt IJsland ook met de tweede robbenserie, twee zegels: een ringelrob/Phoca hispida (innanlands, 100 gr, 90 kr.) en een grijze zeehond/Halichoerus grypus (buiten Europa, 50 gr, 220 kr), beide in een oplage van 100.000 stuks.

In het afgelopen jaar gaven vijftien landen een WWF-serie (met WWF-logo) uit. Dat waren: 30 januari, Mozambique, paardenantilope; 7 april, Bequia, krabben en een garnaal; 15 juni, Togo, witbuikschubdier; 17 juni, Bermuda, zeepaardjes; 23 juni, Pitcairn Island, vissen; 1 augustus, Vietnam, viskat; 10 augustus, Wit-Rusland, gaffellibel; 17 augustus, Christmas Island, witbuikfregatvogel; 14 oktober, Estland, kamsalamander; 27 oktober, Fijj, gekamde Fijileguaan; 29 oktober, Monserat, roodhalsreiger; 1 november, Kroatische Post Mostar, ijsvogel; 9 december, Aitutaki, vissen/baarzen; 9 december, Pinrhyn, gestreepte dolfijn; 9 december, Cook Island, robijnlori. NB. Turks Cyprus kwam 4 juni ook met een serie met daarop meeuwen, maar aangezien deze postadministratie niet is erkend is deze emissie niet opgenomen op de officiële WWF-lijst. Op 14 februari gaf Bhutan t.g.v het Chinees Nieuw Jaar (Jaar van de Tijger) een velletje uit waarop het WWF-logo. In 2008 verschenen dertien WWF-series en in 2009 twintig.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.