Onduidelijkheid over waarde Decemberzegel

140

Soms krijg je het idee dat ze bij TNT Post niet precies weten waar ze mee bezig zijn. Ik ontleende aan een officiële mail van TNT Post van 5 november dat het woord December op de Decemberzegels (uitgegeven 23 november) staat voor het gereduceerde tarief van 34 eurocent en dat ze gebruikt kunnen worden voor post tot 50 gram met een bestemming binnen Nederland in de periode 23 november tot en met 5 januari 2011.

Geldigheid Decemberzegels

Wie schetst mijn verbazing toen ik, gevraagd naar het eventueel bijdrukken van bijplakzegels (die van 5 en 10 cent) het volgende antwoord kreeg: De Decemberzegels staan niet meer voor de frankeerwaarde van € 0,34, de tekst ’December’ op de postzegel staat voor de dienst die TNT Post levert in de periode waarin deze postzegels gebruikt mogen worden, n.l. van 23 november tot en met 6 januari 2011 (HW. Dus niet 5 januari).

Postzegels bijplakken na 6 januari?

Na deze periode kunnen de postzegels nog wel gebruikt worden, men moet dan voor post binnen Nederland op een categorie 1-poststuk (0-20 gram) twee Decemberzegels plakken, voor een categorie 2-poststuk (20-50 gram) moet men drie Decemberzegels plakken. Men kan de zegels ook bewaren tot de volgende kerstperiode, dan kunnen ze gewoon weer geplakt worden. Verder worden er zolang de voorraad strekt nog bijplakzegels geleverd in de frankeerwaarden € 0,02, € 0,03, € 0,05 en € 0,10. NB. Die laatste opmerking was naar aanleiding van mijn vraag.

Ik begrijp er eerlijk gezegd niets meer van. Een Decembervelletje met twintig zegels kost € 6,80, of wel 34 cent per zegel. Maar wie na 6 januari zijn Decemberzegels wil wegplakken moet op een brief tot 20 gram twee zegels plakken, of 2 x 34 c = 68 cent, terwijl er maar omgerekend 46 cent op die brief hoeft. En op een brief tot 50 gram moeten drie Decemberzegels, omgerekend 3 x 34 c = 102 cent. En dat terwijl het tarief 2 x 46 c = 92 cent is.

Freestampcatalogue gratis online postzegelcatalogus

Gratis online postzegelcatalogus
Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Loading ... Loading ...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Reacties (140) Schrijf een reactie

 • bate hylkema op 30 november 2010 om 09:40

  In het kort komt het dus hierop neer: TNT Post voert na 6 januari 2011 een ontmoedigingsbeleid Decemberzegels te gebruiken.
  Wie toch deze zegels wil gebruiken wordt gestraft door overfrankering:
  * 0 – 20 gram:
  2 Dec.zegels á 34 c = 68 c
  46 c voldoende: overfrankeerbedrag 22 c
  * 21 – 50 gram;
  3 Dec.zegels á 34 c = 102 c
  92 c voldoende: overfrankeerbedrag 10 c

  Wie nog over bijplakzegels beschikt kan correct frankeren. Zo niet, dan de Decemberzegels bewaren voor de eerst volgende Decemberperiode.

 • aadb op 30 november 2010 om 10:01

  Bate@ niemand wordt gestraft gebruiken waar ze voor zijn decemberzegels zoals aangegeven op de velletjes .Optimaal profiteren doordat je t/m 50 gram kan versturen en ook nog goedkoper !/Heeft niets met ontmoediging te maken .Wil je met de pasen decemberzegels gebruiken men doet maar ik ga ook niet in mijn winter kleren naar een tropisch eiland of met mijn bikini naar de wintersport .Het is creeren van een probleem wat er niet hoeft te zijn .

 • Hintendealer op 30 november 2010 om 10:16

  @Hero
  Over welke officiële mail van TNT Post van 5 november j.l. spreek je? Heb je een bronvermelding?

  @Bate
  Wat is je autoriteit? Ben jij de officiële woordvoerster van TNT Post op dit blog?

  Door jullie beider bijdrage is het mij onduidelijk of je decemberzegels van 2010 nu wel of niet mag aanvullen met bijplakzegels tot 46 ct of elke andere frankeerwaarde die van toepassing is en zodoende gewoon gebruiken als onderdeel van gewone frankering, i.e. binnen danwel buiten de aangegeven periode, naar een binnenlandse danwel buitenlandse bestemming.

  Hintendealer

 • Gerko op 30 november 2010 om 10:28

  Gewoon een stapel zegels van 2 cent inslaan als je de decemberzegels na 6 januari wilt wegplakken !
  Zie:

  http://www.tntpost.nl/voorthuis/klantenservice/onefield.aspx?ofq=decemberzegels

  en kies dan het zevende antwoord vanaf boven gerekend….

 • aadb op 30 november 2010 om 10:30

  Hintertaler @ Op het velletje en andere info staat precies waar de zegels voor staan .Bij alle frankeringen na 6 januari doe je je zelf te kort als je ze gebruikt ..Binnenlands gebruikt t/m 50 gram voor 34 cent .Wat je erna mee doet doet niet terzake de volgende kans om goedkoop te frankeren ligt dus weer in de periode nov 11en jan 12 met als voordeel dat het tarief 2 cent zal stijgen naar 0,36 en dan verdien je nog eens 2 cent op je helaas overgebleven zegels !

 • Gerko op 30 november 2010 om 10:34

  Sorry ! Er moet naast die 2 cent natuurlijk ook nog 10 cent worden bijgeplakt ! (zie mijn vorig bijdrage…)

 • aadb op 30 november 2010 om 10:45

  Gerko @ lees de bijdrage van Willem
  Hoogendoorn onnodige plakkerij .Koop wat je nodig hebt klip en klaar .

 • Lia op 30 november 2010 om 11:03

  Ik ga proberen duidelijkheid te geven:

  De huidige Decemberzegels (van het jaar 2010!) met het woordje December erop mogen na 6 januari gebruikt worden, maar dan moeten er 2 worden geplakt om het tarief van € 0,46 te bereiken. Beter is dus om deze zegels te bewaren tot volgend jaar. Dan kan je ze weer gebruiken, zelfs als er evt tariefsverhoging is.

  De Decemberzegels met een waarde van € 0,29 of € 0,34 mogen na 6 januari gebruikt worden, maar dan moet bijgeplakt worden tot € 0,46. Wil je ze gebruiken voor decemberpost, dan moet er bij een € 0,29-postzegel wel € 0,05 bijgeplakt worden tot € 0,34 cent.

 • aadb op 30 november 2010 om 11:23

  Koop wat je nodig hebt en bewaar de rest tot jaar daarop .Doe je zelf niet tekort door over te frankeren en gebruik de zegels waar het voor staat . Toppunt van verkwisting een postzegelverzamelaar die overfrankeert!

 • Hintendealer op 30 november 2010 om 12:38

  Volgens de december velletjes 2010 is nadere info over het gebruik van deze zegels te vinden op http://www.tntpost.nl Na het intikken van de zoekterm “decemberzegels” krijg ik 17 FAQ’s.

  Vraag 7 geeft als antwoord:
  U mag dus uw kerst en nieuwjaarskaarten versturen met de Decemberzegel erop tot en met 6 januari 2011. Daarna moet u bijfrankeren tot het standaard tarief van Nederland 1. Dit tarief is zoals in de pers is aangekondigd per 1 januari 2011 € 0,46.

  Vraag 12 geeft als antwoord:
  Decemberzegels zijn geldig van 23 november 2010 tot en met 6 januari 2011. TNT Post adviseert om overgebleven Decemberzegels te bewaren voor kerstkaarten in 2011. Als u ze eerder wilt gebruiken plak dan 2 Decemberzegels om de waarde Nederland 1 te bereiken.

  Op basis van het antwoord bij vraag 7 kom ik tot de conclusie dat het is toegestaan om decemberzegels van 2010 te gebruiken voor reguliere post. De zegels vertegenwoordigen dan een frankeerwaarde van 34 ct.

  (Op basis van het antwoord bij vraag 12 kom ik niet tot de conclusie dat bovenstaande niet is toegestaan. Men spreekt van een advies)

  Mijn conclusie dat decemberzegels 2010 gebruikt mogen worden als onderdeel van normale frankering (en dan per zegel met een frankeerwaarde van 34 ct) zou ik graag op dit blog bevestigd zien door iemand die gerechtigd hierover namens TNT Post een uitspraak te doen. Alvast hartelijk dank.

 • Hintendealer op 30 november 2010 om 12:49

  @Lia
  Dank voor je reactie. Maar zoals je uit mijn voorgaande bijdrage kunt afleiden trek ik een andere conclusie uit het antwoord bij vraag 12 van de FAQ´s over decemberzegels op http://www.tntpost.nl. Zoals gezegd, men heeft het over een advies.
  Dat het overfrankeer advies zoals door TNTpost wordt gegeven commercieel handig is is duidelijk. En dat het uitbrengen van dít advies wellicht ook is ingegeven door het idee dat het anders misschien wel heel ingewikkeld wordt voor de gemiddelde consument, daar kan ik me ook nog wel iets bij voorstellen.
  Maar waar het mij om gaat is wat toegestaan is.

 • Hintendealer op 30 november 2010 om 13:04

  @AADB
  Wees gerust. Ik ga dit jaar helemaal geen decemberzegels aanschaffen. Ik heb er nog genoeg van voorgaande jaren en aan bijplakzegels ontbreekt het mij ook niet.
  Waar ik een broertje dood aan heb (dat moge inmiddels duidelijk zijn) is onjuiste, of tenminste onduidelijk informatie.

  @Hero
  Dank voor het opbrengen van dit onderwerp. Ik hoop niet dat ik je het gevoel geef dit onderwerp te hebben gekaapt. Dat is geenszins mijn bedoeling.

 • J.S. op 30 november 2010 om 13:58

  Veel koude drukte naar mijn mening. De decemberzegels zijn een tegemoetkoming van TNT Post om in de Kerstperiode voordeliger post te kunnen versturen. Nog steeds een sympathieke geste naar mijn mening, ook al is concurrentie van andere postbedrijven (en met name de particuliere) bij de invoering ervan wellicht ook een overweging daarbij geweest. Deze decemberzegels koop je dus voor de verzending van post in die periode en m.i. niet om grootschalig in te kopen en gedurende het gehele jaar door mee te frankeren. Het nieuwe systeem van waardeaanduiding op de postzegels heeft een interessant voordeel voor de consument: bij tariefverhogingen kunnen oude zegels zonder bijplakken en dus voor de oude prijs worden gebruikt. TNT gebruikt het systeem (onder meer ook) om af te komen van de noodzaak om bijplakzegels op de markt te brengen en om (naar mijn inschatting op enige termijn) af te komen van de zogenaamd filatelistische frankeringen met zegels uit het jaar 0 en welke ik per definitie a-filatelistisch vind.

  Even wennen dus aan het nieuwe systeem, ook voor de decemberzegels en over tot de orde van de dag.

  Overigens deel ik wel de mening dat een wat duidelijkere communicatie hierover wenselijk zou zijn geweest. Ik heb bijvoorbeeld nergens een foldertje gezien over de nieuwe regels bij het frankeren met decemberzegels. Bij de overgang naar het nieuwe systeem zijn er echter wel miljoenen foldertjes/flyers uitgereikt. Daar stond niets in over de decemberzegels, dus een kleine herhaling met aanvulling zou praktisch geweest zijn. Immers ook op de achterzijde van de decemberzegel velletjes is hierover niets te vinden.

 • toon op 30 november 2010 om 16:09

  @J.S. Ik heb ook al een geponeerd dat het zogenaamde filatelistisch frankeren in de meeste gevallen wordt toegepast om de oude voorraad zegels, voor zover nog frankeerwaardig, weg te plakken. Echt filatelistisch is het inderdaad niet.
  zie http://www.filavaria.nl/mengfrankering.htm

 • aadb op 30 november 2010 om 16:37

  JS@ zolang de zegels frankeergeldig zijn kan je ze gebruiken ,dat je dat a-filatelistisch noemt ontgaat mij .Het wordt gebruikt waar het voor bedoeld is in tegenstelling tot de persoonlijke zegels die bijna niet gebruikt worden .Daar wil ik het kaartje a-filatelistisch dan aanhangen .Op de achterkant van het decembervelletje staat genoeg info over het gebruik .

 • dolores op 30 november 2010 om 16:50

  Mag dat zomaar, wat de TNT nu doet? Welke wet ondersteunt dit besluit?

  Indien geen enkele, dan gewoon 1 zegel rekenen als 34 ct is mijn idee. Laat ze maar even komen met iets wat dit besluit ondersteunt aub.

 • reintjedevos op 30 november 2010 om 17:40

  “Als u ze eerder wilt gebruiken plak dan 2 Decemberzegels om de waarde Nederland 1 te bereiken.”

  1+1 = 2 niet waar?

  2 keer “december’ = 1 ofwel “december”= 1/2

  We betalen dus 12 cent [34 – (44/2)) te veel voor elke decemberzegel :)

  Hoe gaat het in UK??? Is 1st + 1st = 2nd???

 • dolores op 30 november 2010 om 19:48

  Yup, ofwel, ik betaal 68 ct voor twee kerstzegels en 44 cent voor een gewone zegel.

  Frankeer ik met kerstzegels, dan kost een brief mij ineens 68 cent. 24 cent meer dan als ik frankeer met een nr 1 zegel.

  Hoe kan dat dat verschillende tarieven gelden voor een brief tot 50 gram?

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 20:57

  Vos, in de UK heeft men gewoon bijplakzegels. 2nd is tweede klasse en 1st eerste klasse en niet zoals in Nederland gewichten.

  In de meeste landen wordt er niet bij iedere gewichtsklasse verdubbeld en blijven bijplakzegels nodig. In Nederland is zwaardere post naar verhouding behoorlijk duur. Dat zullen we merken wanneer het basistarief ineens flink omhoog gaat.

  Duitsland :
  tot en met 20 gram 55 ct
  tot en met 50 gram 90 ct
  tot en met 500 gram 1,45 euro
  tot en met 1 kilo 2,20 euro
  tot en met 2 kilo (pakje) vanaf 3,90 euro

  Finland :
  tot en met 50 gram 75 ct
  tot en met 100 gram 1,05 euro
  tot en met 250 gram 1,50 euro

  Nederland is het aantal soorten postzegels aan het loket zo klein mogelijk aan het maken. Er blijven er vier over met de incidentele Decemberzegels en hoge waardes. Het zou me niet verbazen wanneer Europa en Wereld ook nog een keer gelijkgetrokken worden naar het dubbele van Nederland.
  Dat heeft Zweden ook gedaan.

 • aadb op 30 november 2010 om 21:00

  Mooie aktie van tnt om goedkoop kaarten te versturen t/m 50 gr Forum waardering is niet groot of men begrijpt het niet of wil het niet begrijpen .Hoe ingewikkeld wil je het maken .En Dolores losse zegels zijn niet te koop dus je betaald zowiezo veel meer !!!In mijn shop daar in tegen kan je losse snoopy,s kopen hoef je niet voor naar de bruna,kruidvatten en andere weder verkopers die hebben ze niet .(lol)

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 21:04

  PS : Dan heb je in principe nog maar hoogstens twee zegels nodig.
  1 Nederland en
  2 Nederland / 1 Europa / 1 Wereld
  Alles is dan afgeleid van het basistarief Nederland 1.

  bv. Nederland 1 50 cent
  Nederland 2 / Europa 1 / Wereld 1 1 euro

  verhoging
  Nederland 1 55 cent
  2 + buitenland 1,10 euro

  Ik denk dat ze dat al aan het voorbereiden zijn maar dat ze niet zomaar een tarief van 77 cent naar 88 cent willen verhogen en van 95 cent naar 88 cent willen verlagen. Ze zouden wel een verkooptruc kunnen uithalen door Europa ineens flink te verhogen en Wereld te verlagen maar dan verliest Wereld 1 waarde.

 • aadb op 30 november 2010 om 21:05

  Jan @ in Egypte kost het verzenden van een brief een schijntje ,uitgaande van de nieuwtjes prijzen die wij hier betalen . In Engeland is het formaat belangrijk en daar willen ze vanaf !

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 21:08

  @AadB
  Je moet van te voren dus incalculeren hoeveel Decemberzegels je nodig hebt.
  Ik heb gisteren 10 Snoopy’s en een heleboel bijplakkers besteld omdat ik Snoopy’s nodig heb als ruilmateriaal.
  Op de andere kerstkaarten komen oude Decemberzegels omdat ik mijn collectie nu wegplak. Wie wil de eerste Mooi Nederland velletjes op de post ?

 • aadb op 30 november 2010 om 21:11

  Hoeveel niet bestaande problemen kan je bedenken afwachten en gebruiken waar ze voor staan ,het oude zo snel mogelijk opruimen en klaar is kees of jan of dolores of vos of hero of bate of toon of lia en al die andere incl aadb cdefghijklmnopqrstuvwxyz

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 21:12

  1ste klas Uk

  -100 gram 41 p (normale brief)

  1ste klas grote brieven UK :
  -100 gram 66 p
  -250 gram 96 p
  -500 gram 1,32
  -750 gram 1,87

 • aadb op 30 november 2010 om 21:16

  Hoeveel pond is een kilo zegels das lastig zei de engelsman !

 • aadb op 30 november 2010 om 21:21

  De tarieven in china ###########giniew ########## tnec ####### leevleeh #######stein teh teew
  #######rednim

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 21:23

  Een pond is nu obgeveer 1,20 euro. Een normale binnenlandse eerste klasse brief tot en met 100 gram kost dus ongeveer 50 cent.

 • Jan1964 op 30 november 2010 om 21:24

  Er schijnt veel sneeuw in Den Haag te liggen.

 • aadb op 30 november 2010 om 21:43

  Jan @kben blij dat ik in Leiden zit (lol)Ja en wat betalen die engelsen naar het buitenland , dan weten we dat ook gelijk en van de duitsers wil ik dat nu ook weten en van de fransen en de belgen en de zwitsers want die weten ook van prijzen ,en de oostenrijkers in de hoge bergen of de spanjaarden of portugezen .Ja ik wordt hier melig van plak een decemberzegel op mijn mond en het is een tijdje stil wel voor 6 januari doen anders moet je bijplakken !

 • Emilio op 30 november 2010 om 22:23

  Boeiende draad …

  @J.S. dat de decemberzegels een ‘tegemoetkoming’ voor wat dan ook zijn is je reinste (sorry Rein) flauwekul. Er wordt vol op de marketing ingezet “op is op” enzo en er wordt evenzo bewust zo min mogelijk gecommuniceerd over de periode vanaf 6 januari. Dat TNT steeds meer concurrentie te duchten heeft is duidelijk. Dat ze in de strijd daartegen kiezen om bewust de consument dom te houden is kwalijk en zou bij breed bekend worden weleens veel schadelijker voor ze kunnen zijn.

  Ik ga gelijk Youp bellen … :-)))

 • Hintendealer op 30 november 2010 om 22:51

  @emilio

  Kijk, een reactie naar mijn hart. En wat TNT Post misschien ook onderschat is dat menig filatelist professioneel invloed heeft op de keuze van de postverzenddienst waarmee zakelijk wordt samengewerkt. En eenmaal verloren vertrouwen of geschapen afstand maak je niet snel weer goed.

 • Cees Prins op 30 november 2010 om 23:34

  @Allemaal,
  Als ik € 6.80 voor 20 December(of december) zegels betaal is het volgens Bartjens € 0,34 per zegel. Voor elke brief met wat voor tarief ook ga ik dan uit van deze € 0,34 met bijplakkers, niet filatelistische Hfl zegels of wat dan ook. De rekenmethodes van de TNT moet je niet voor waar aannemen, deze mensen rekenen naar zich toe en dat moeten we met zijn allen gewoon niet accepteren…..

 • Emilio op 30 november 2010 om 23:41

  @Cees, gefeliciteerd! Je behoort tot de happy view die hierover nadenkt en zijn eigen plan trekt.

  De communicatie is echter vooral voor de grote massa bedoeld en die volgt de adviezen hoogstwaarschijnlijk braaf op. TNT moet haast wel in hele grote financiele nood zitten om zo voor de korte termijn te kiezen.

 • aadb op 30 november 2010 om 23:57

  Problemen maken die er niet zijn ,gewoon je kaartje versturen en klaar.Wat je er ook bijhaald financiele nood massa communicatie ,rekenmethode,s professionele invloed ,dom houden ,concurentie te duchten ,schei toch uit en stuur een kaart naar tnt en wens ze sterkte toe in deze door privatisering verziekte maatschappij waar zij ook niet om gevraagd hebben .

 • Albert Haan op 1 december 2010 om 00:26

  Snappen jullie het nog?

 • Hintendealer op 1 december 2010 om 01:31

  Ja, uitleg nodig? ;-)

 • dolores op 1 december 2010 om 04:16

  Dat zei ik toch al: 34 cent plakken en na wat is het, 6 januari, bijplakken. Wat maakt het daarbij nu uit of je per velletje koopt Aad?

  Wat betreft het grote publiek: hoe moeten die nu weten dat er ineens 2 kerstzegels geplakt zouden moeten worden na 6 januari? De gemiddelde Nederlander weet vaak al niet eens van een nieuwe uitgift, laat staan hiervan.

  Waar blijft die juridische onderbouwing nu? mag connexxion ineens bepalen dat ik na 6 januari mijn kerstwinkelkaartjes nog wel mag gebruiken, maar ipv het kerstwinkelkaartje a 2,50+1 euro bijbetalen moet ik ineens 2 kerstwinkelkaartjes inleveren voor een ritje?

  Fictief voorbeeld. Zou toch van de zotte zijn…

  Het is gewoon om te voorkomen dat mensen de kerst zegels bewaren tot volgend jaar, dat is het. Iedereen denkt nu: “oeps snel wegplakken die hap, hebben we niks meer aan, mogen we vast volgend jaar niet meer gebruiken”

  Zo gewend zijn we nu al aan alles wa we niet mogen (van wie eigenlijk?????)

 • Arjan op 1 december 2010 om 09:43

  @Aad
  60 pence! Tot 20 gram dan. Is ongeveer 71c. Da’s goedkoper dan jullie europa 1 tarief?
  Het is in elk geval een lekker zooitje aan het worden bij jullie (alhoewel hintendealer het eigenlijk vrij eenvoudig stelde en zo is het volgens mij ook).
  Maar troost jullie, dat is het volgens mij overal zo’n beetje. Hier in elk geval ook. Want niet alleen gaat het hier om gewicht (lekker ouderwets en simpel) maar dus ook om maat en dan niet alleen lengte keer breedte, maar ook nog eens dikte. Dus een gewone envelop (is dat A5?) die met vulling niet dikker is dan 0.5 cm en niet zwaarder dan 100 gr, gaat voor basistarief eerste of tweede klas. Het grote brief tarief is tot 2.5 cm dik (modern he, niet eens in inches!) en tot ongeveer A4 formaat envelop. Nog groter of dikker? Dan wordt het een “packet”. Dat mag alleen second class als het niet zwaarder is dan 1 kilo, anders moet het first class. En wanneer een packet dan een parcel wordt, dat heeft nog niemand me kunnen vertellen! Was dat het? Nee! Want de postkantoren worden gerund door een andere organisatie dan de postsorteerderij, en die zijn het dus niet altijd met elkaar eens! Het is dus heel goed mogelijk dat je met je spulletje naar het postkantoor gaat, daar de prijs laat bepalen van het verzenden, de boel daar afgeeft en de ontvanger dan dus toch nog een portotekortboete mag gaan betalen.
  Zo lijkt dat simpele kerstzegeltje ineens wel heel eenvoudig te werken!
  :-)

 • aadb op 1 december 2010 om 10:38

  Dolores@ je geeft aan 2 verschillende tarieven tot 50 gr niet waar dus nu 1 tarief voor decemberpost tot 50 gr lekker goedkoop bedankt TNT klaar punt .1 Tarief tot 20gr de bekende 1 en een tarief boven de 20 gr tot 50 gr de bekende 2 voor andere post dan december post bijvoorbeeld een gewone brief .Na 6 januari gebruik je dus de 1 of de 2 geen decemberzegels meer want dan betaal je te veel en dat wil je niet .De december zegels bewaar je als je wat over zou houden tot jaar daarop 2011/12 punt .Voor de rest staat het gewoon achter op het velletje vermeld hoe het werkt .De mensen maken een probleem wat er niet is ,lees de bijdrage van ARJAN en huiver bij hoe het in engeland gaat !

 • Jan1964 op 1 december 2010 om 12:07

  @Dolores
  Gewoon op een brief naar Spanje plakken naast een Nederland 1 postzegel. Of misschien naast een 44 cent zegel want TNT Post schijnt 1 cent onderfrankering te tolereren.

  @AadB
  Ik zal in mijn testament laten zetten dat de overgebleven Decemberzegels naar jou moeten.

 • Gerko op 1 december 2010 om 12:15

  @Aad, Je hebt je je stand”punt” duidelijk gemaakt hoor ! Prima !Trouwens, wat kan ons eigenlijk die paar dubbeltjes schelen ? Laten we maar ophouden met deze discussie, anders zijn we tegen de kerst nog niet klaar en vergeten we onze kaarten (al dan niet met decemberzegel) te versturen. Als ze überhaupt bezorgd worden; TNT gaat weer staken…

 • Jan1964 op 1 december 2010 om 12:52

  @Gerko
  Je mag de dubbeltjes naar me overmaken. Hoef ik ze wat minder om te draaien.

 • Jan1964 op 1 december 2010 om 13:00

  @Gerko
  Hoezo staking ? Ik kan niets vinden over een nieuwe staking.

 • Hintendealer op 1 december 2010 om 13:09

  Was het maar een ‘discussie’, of op z’n minst informatievoorziening. Ik constateer dat naast de gebruikelijke vermakelijke bijdragen door een ieder door TNT Post tot op heden geen inhoudelijke reactie of toelichting is gegeven. Wellicht zijn mijn verwachtingen te hoog gespannen en is een etmaal daarvoor te kort is. Blijft staan dat ik als klant onverminderd geïnteresseerd ben in een reactie van de kant van TNT Post of het gebruik van een decemberzegel van dit jaar na 6 januari a.s. als willekeurig frankeergeldig zegel va 34 euroct is toegestaan of niet, en zo niet, op grond van welk besluit. Mocht laatstgenoemde het gval zijn dan zou ik graag vernemen op welke wijze TNT Post zijn klanten daarover ïnformeert.

 • Gerko op 1 december 2010 om 13:23

  @Jan1964, Wat de dubbeltjes betreft: Ik had niet moeten “generaliseren” idd…
  En wat die staking betreft, dat stond meen ik online bij AD.nl (kan me vergissen, weet het niet meer zeker). Het schijnt dan te gaan om een 3-daagse staking.

 • Jan1964 op 1 december 2010 om 13:32

  @Greko
  Via Google nieuws kan ik niets vinden.
  TNT Post meldt het volgende :
  Via de media hebben wij signalen ontvangen dat er volgende week (week 49) mogelijk een nieuwe staking dreigt onder het personeel van TNT Post. Officieel zijn wij hierover niet door de vakorganisaties geïnformeerd.
  Indien deze eventuele staking doorgang vindt, zal dit gevolgen kunnen hebben voor de postbezorging. Op dit moment is geen inschatting te maken van de omvang van die mogelijke gevolgen. Zodra er meer bekend is, laten we dit weten.

 • Albert Haan op 3 december 2010 om 19:02

  Ik heb nog zeehelden uit 1945, kunnen deze nog gebruikt worden als bijplakzegels? ;-))

 • Jan1964 op 3 december 2010 om 19:05

  Van welk land Albert ?

 • reintjedevos op 3 december 2010 om 22:52

  Na 01.01.2011 heben we slechts te maken met Npost en die zal zo snel mogelijk af willen van alles wat geen 1 of 2 e.d. meer heeft!

 • Dap de Putter op 7 december 2010 om 01:55

  Een velletje van 20 Decemberzegels 2010 kost nu € 6,80. Dat is dus € 0,34 per stuk. Het tarief voor een brief tot 20 gram na 1 januari 2011 bedraagt € 0,46. Na 6 januari hoeft dus volgens mij toch maar € 0,12 te worden bijgeplakt? (dat is 1 zegel van € 0,10 + 1 van € 0,02). En toch niet 2x een decemberzegel. Dat is dan 2x € 0,34 = € 0,68! Of kan ik niet meer rekenen?

 • Jan1964 op 7 december 2010 om 01:58

  Jij kunt rekenen maar TNT Post nog beter hoe ze meer geld binnen kunnen krijgen.

 • Annelies op 10 december 2010 om 16:08

  Beste experts,
  Via Google deze site gevonden; mijn probleem: ik moet een kerstkaart naar Thailand sturen; porto 0,95.
  Ik heb nog zegels van 0,72 (binnen Europa) dus moet ik 0,23 bijplakken.
  Ik heb nog Kerstzegels van resp. 0,29 en 0,34. Mag ik deze gebruiken naar het buitenland als bijfrankering? En ik heb geen “priority-stickers” meer. Heeft het nut om dat er dikgedrukt zelf op te schrijven want zonder komt de kaart volgens ingewijden echt niet aan.
  Overigens is dat na 5 januari 2011 twee decemberzegels plakken (i.p.v. bijplakken tot 0,44) compleet nieuw voor mij!! Ik zou gewoon zoals de een na laatste poster zegt bijplakken tot 0,44; is dat dan ongeoorloofd?
  Hoop een reactie te krijgen!
  Groet,
  Annelies

 • Jan1964 op 10 december 2010 om 16:14

  Zit er geen prioritylabel aan de postzegel van 72 cent ?
  Wanneer je alleen deze postzegels hebt zou ik 72 cent opplakken met een postzegel van 29 cent of de combinatie 1×29 cent met 2×34 cent.

 • Jan1964 op 10 december 2010 om 16:16

  Ik zit me overigens nu af te vragen waarom AadB een bikini heeft.

 • Annelies op 10 december 2010 om 16:22

  Dat prioritylabeltje zat er aan maar heb ik eerder gebruikt voor een andere kaart.
  Maar ik mag dus naar het buitenland met decemberzegels bijfrankeren?
  En zou het zin hebben om dikgedrukt (viltstift) zelf priority op de enveloppe te vermelden?

  Wat AadB betreft: weer eens iets anders dan een knalgele zwembroek denk ik.

 • reintjedevos op 10 december 2010 om 16:28

  Alsof alleen vrouwen iets hebben wat daarmee bedekt zou moeten worden….???

  De Atol waarnaar het genoemd is zal toch wel ringvormig zijn???

 • Jan1964 op 10 december 2010 om 16:30

  Opschrijven mocht altijd maar op een gegeven moment zijn er Prioritystickers met bolletjes gemaakt. Die worden dan door de machine herkend. 95 cent is voldoende frankering en naar Thailand kun je alleen maar Prioritypost sturen. Wanneer je de kaarten op de bus doet loop je altijd het risico dat post vertraagd wordt. Ik zou gewoon plakken, opschrijven en op de post doen of aan het loket afgeven. Via het loket is nu sneller en ze hebben er prioritystickers (maar ik weet niet hoe het bij Bruna, Primera en dergelijke is).

 • reintjedevos op 10 december 2010 om 16:31

  Het eiland is in 2010 op de werelderfgoedlijst geplaatst!

 • Annelies op 10 december 2010 om 16:40

  Dankje Jan; ik heb inmiddels – mede op jouw advies – een postzegel van 0,72 en een decemberzegel van 0,29 geplakt en zal er met viltstift priority op vermelden want ik kan moeilijk naar de stad.
  Fijn week-end!

 • CEES V op 21 december 2010 om 10:30

  Gisteren heb ik contact gehad met TNT-Post in Den-Haag. Dit iv.m. de vele verschillende verhalen over de postzegels nr 1 en nr 2 voor Nederland.
  Er zijn vele verhalen in omloop over verschillende haakjes ( links onder aan de zegel ) Tevens is er ook een vrehaal in omloop dat de sorteermachine’s reeds enkele maanden hier op zouden zijn ingesteld. NU BLIJKT ALLES IS NONSENS.
  Alle haakjes blijven gelijk ook die voor die zegels welke in 2011 worden uitgegeven. In maart worden er nieuwe sorteermachines geplaatst waarvan de 1e in Rotterdam wordt geplaatst a;s proef.
  De december zegels zijn geldig tot en mety 6 januari 2011. Men kan daarna geen zegels bijpalkken. Inderdaad moeten er wel 2 decemberzegels worden geplakt voor post tot en met 20 gr.
  Ik persoonlijk denk dat men een partij december zegels kwijt wil. Maar de zegels zijn wel geldig weer in December 2011 ( denkelijk is dan het porto weer verhoogd ) maar krijgt dan de zelfde behandeling als de zegels met nr 1 en 2.
  Zo werkt TNT-Post zichzelf in de vingeers lijkt mij.

 • Jan1964 op 21 december 2010 om 12:39

  Cees, je moet de vraag anders stellen bij TNT Post. Ik zou het zo doen :
  “Ik heb een Decemberzegel van dit jaar en heb bijplakzegels van 10 cent en 2
  cent maar ik weet niet of ik nu 10 cent moet bijplakken of 12 cent” of “Moet ik nu 5 of 6 zegels van 2 cent bijplakken bij een Decemberzegel?” of “Ik heb een Nederland 1 postzegel op een brief naar Belgie gedaan. Is het voldoende porto wanneer ik er een Decemberzegel van dit jaar bijplak ?”.
  Het antwoord hierop zit waarschijnlijk niet in hun script.

 • CEES V op 21 december 2010 om 13:36

  Ik kan een copy van de brief toesturen die ik gehad heb van de product manager van TNT-
  post. Daarin staat te lezen dat men GEEN zegels mag bijplakken bij de decemberzegels !

 • toon op 21 december 2010 om 15:20

  wat een onzin! je denkt toch niet dat de nederlandse bevolking er nog iets van snapt? een decemberzegel is 34 cent en daar plak ik volgend jaar gewoon 12 cent bij. wil ik wel eens zien of al mijn vrienden een kaart krijgen met “strafport” omdat de decemberzegel niet meer geldig is.
  ik plak mijn overgebleven decemberzegels gewoon weg hoor TNT!

 • Gerko op 21 december 2010 om 15:58

  TNT is volledig de draad kwijt geloof ik; Zie:
  http://www.tntpost.nl/voorthuis/klantenservice/onefield.aspx?ofq=decemberzegels

  en kies de laatste vraag (“Vanaf welke datum…etc). Het antwoord ? Kijk zelf maar…

 • Jan1964 op 21 december 2010 om 16:05

  En deze is ook heel duidelijk. Het gaat erom dat je de waarde Nederland 1 bereikt en dat kan ook met bijplakzegels. Ze gaan er zo ongeveer van uit dat die er niet meer zijn naar het schijnt.
  ==============
  Decemberzegels zijn geldig van 23 november 2010 tot en met 6 januari 2011. TNT Post adviseert om overgebleven Decemberzegels te bewaren voor kerstkaarten in 2011. Als u ze eerder wilt gebruiken plak dan 2 Decemberzegels om de waarde Nederland 1 te bereiken.

 • CEES V op 21 december 2010 om 16:07

  Inderdaad zijn zij nu een beetje …. geworden. Op de site van TNT-Post staat
  VRAAG; Vanaf welke datum kan ik kerst- en nieuwjaarskaarten versturen met een Decemberzegel erop?
  ANTWOORD: Het decembertarief is geldig van 23 november 2010 tot en met 6 januari 2011.
  U mag dus uw kerst en nieuwjaarskaarten versturen met de Decemberzegel erop tot en met 6 januari 2011. Daarna moet u bijfrankeren tot het standaard tarief van Nederland 1. Dit tarief is zoals in de pers is aangekondigd per 1 januari 2011 € 0,46.

  Volgens eerdere mededelingen kan men 2x een december zegel plakken = 2x 34 = 68 eurocent voor een brief tot 20 gr. Echter voor de postzegel van 44 cent moet 2 cent bijgeplakt worden. Een zegel met nummer 1, aangekocht voor 44 cent is gelijk aan 46 cent.
  Zijn zij nou gek of……….

 • Jan1964 op 21 december 2010 om 16:10

  Ik zou weleens met die product manager willen praten. Waarschijnlijk heb ik hem binnen een paar minuten onder de tafel gepraat met al zijn onlogisch gedoe.

 • toon op 21 december 2010 om 16:11

  kijk, als “wij filatelisten” er al niet uitkomen, wat doet dan het “gewone volk”? gewoon plakken!!!!!!

 • CEES V op 21 december 2010 om 16:14

  Jan1964 stuur mij persoonlijk een email ca.verkerk@wanadoo.nl en je krijgt alle gegevens.

 • CEES V op 21 december 2010 om 16:16

  toon
  IS HET GEWONE VOLK NIET ” DE ” POSTZEGELVERZAMELAAR? of is het een specialiteit voor zogenaamde hogere personen zoals jij aangeeft in je mail

 • Cees Prins op 21 december 2010 om 20:17

  Misschien staat TNT nu voor :
  Total Nuts Tegenwoordig, zou een boel verklaren….

 • Jan1964 op 21 december 2010 om 20:19

  Ik heb inmiddels de product manager mijn vragen voorgelegd.

 • toon op 21 december 2010 om 21:42

  @ Cees V, het zal duidelijk zijn, ik bedoel met het “gewone volk” die mensen die nou eens GEEN postzegels sparen. Zij missen waarschijnlijk elke informatie over nieuwe postzegels en tarieven, tenzij ze natuurlijk dit weblog lezen.

 • t van es op 22 december 2010 om 03:00

  lieve tnt zet a.u.b weer de waarde van de postzegel er op!!!
  deze manier van werken is onbegrijpelijk en verplicht ons maar alles per email te doen en volgend jaar geen kerstkaarten meer te sturen.dan kunt u nog meer werknemers naar huis sturen, is dat uw doel??

 • CEES V op 22 december 2010 om 10:57

  In mijn eerdere email over de Decemberzegels heb ik verteld dat ik een bericht had gekregen van de productmanager van TNT-Post betreffende de Decemberzegel. Vanmorgen zag ik dat hij mij een 2e email had toegezonden met onderstaande tekst
  Hr Verkerk
  Er stond een foutje in het eerste bericht.

  Geachte heer Verkerk,
  Voor wat beterft het gebruik van Decemberzegels na 6 januari 2011 is de werkwijze bijgesteld:

  TNT Post adviseert om overgebleven Decemberzegels te bewaren voor kerstkaarten in 2011 (of later).
  Als u ze eerder wilt gebruiken, kunt u bijplakken tot het geldende tarief (Nederland 1).
  U kunt desgewenst ook 2 Decemberzegels plakken om de waarde Nederland 1 te bereiken.

  Ik meen er goed aan te doen u hierover te informeren.

  mvg
  Ferdi Sieben

  Ik zie geen verschil met de eerste email die ik kreeg en die ook blog staat. U wel? Laat het mij weten
  Het wordt namelijk nu interessant. Want ik geloof inderdaad, zoals T van Es schrijft, dat zij zelf niet meer weten wat ze doen. Ook van jan1964 zou ik heel zijn resultaat willen horen
  Alvast bedankt

 • CEES V op 22 december 2010 om 11:03

  Zojuist weer een email ontvangen van deze manager
  Hierin wordt vermeld dat het porto bedrag van de Decemberzegels kunnen worden gebruikt als porto op een gewone brief maar dan wel weer bijgeplakt.
  Volgens mij het personeel van TNT=Post ook niet meer wat zij moeten vertellen aan hun klanten

 • Jan1964 op 22 december 2010 om 11:27

  Zo te zien heeft hij mijn e-mail gelezen. Ik heb ook het gebrek aan speciale postzegels in de Europawaarde genoemd en het gebruik van de Decemberzegel als bijplakker Europa bij Nederland 1.
  Misschien zijn ze nog hierover aan het nadenken.

 • Jan1964 op 22 december 2010 om 11:28

  Er staat gewoon dat je 12 (?) cent mag bijplakken.

 • Jan1964 op 22 december 2010 om 11:30

  Dit is mijn e-mail aan hem :

  Geachte heer Sieben,

  Zojuist ontving ik een e-mail van de heer Cees Verkerk over het gebruik van Decemberzegels. U geeft hierin aan als antwoord :

  3. Voor het gebruik van Decemberzegels na 6 januari 2011 geldt:
  De tekst ‘December’ op de postzegel staat voor de dienst die TNT Post levert in de periode waarin deze postzegels gebruikt mogen worden (nl. van 23 november 2010 t/m 6 januari 2011). Na deze periode kunnen de postzegels nog wel gebruikt worden, men moet dan voor post binnen Nederland op een categorie 1 poststuk (0-20 gram) twee decemberzegels plakken, voor een categorie 2 poststuk (20-50 gram) moet men drie decemberzegels plakken. Men kan de postzegels uiteraard ook bewaren tot de volgende Decembercampoagne van TNT Post; dan kunnen ze gewoon weer geplakt worden.

  Ik neem aan dat ik ook gewoon 10 of 12 cent kan bijplakken binnen Nederland of ook Nederland 1 met een Decemberzegel naar andere landen binnen Europa kan gebruiken.

  Verder wil ik kwijt dat ik niet blij ben met het emissieprogramma van Nederland januari-juni 2011. Er komen meer dan 50 speciale postzegels uit in het tarief Nederland 1. Ik gebruik vaak speciale postzegels naar het buitenland, in het bijzonder verschillende Europese landen. Met het anti-juist bijplakkenbeleid van TNT-Post heb ik geen postzegels meer, behalve de fiets, om te gebruiken op post naar andere Europese landen. Ik ben niet van plan om te overfrankeren. Kunnen jullie niet voor zorgen dat bij zo’n uitbundig emissiebeleid als TNT Post heeft er niet wat meer variatie in frankeerwaarden bestaat. TNT Post heeft sinds medio 2009 geen enkele bijzondere postzegel in een Europawaarde uitgegeven terwijl juist die waarde een enorme PR-functie voor Nederland heeft. Dan heb ik het nog niet eens over de Europapostzegels waarbij Nederland steeds als zo ongeveer het enige land in Europa ontbreekt. De UNICEF-postzegels hadden bv. een serie in drie velletjes kunnen worden 4x Nederland 1
  4x Europa 1 en 2xWereld 1.

 • CEES V op 22 december 2010 om 11:30

  Jan1964

  Ik denk inderdaad dat er nog hard wordt nagedacht.
  Blijkbaar heb jij hier nog geen antwoord op gekregen

 • Jan1964 op 22 december 2010 om 18:39

  Antwoord :

  Het standpunt over het gebruik van decemberzegels na 6 januari 2011 is bijgesteld. Het luidt nu:

  TNT Post adviseert om overgebleven Decemberzegels te bewaren voor kerstkaarten in 2011 (of later).
  Als u ze eerder wilt gebruiken, kunt u bijplakken tot het geldende tarief (Nederland 1).
  U kunt desgewenst ook 2 Decemberzegels plakken om de waarde Nederland 1 te bereiken.

  Ook kunt u desgewenst bijplakken met decemberzegels of anderszins voor brieven met Europese bestemmingen.

  Ik heb inmiddels de heer Verkerk over het bijgestelde standpunt op de hoogte gebracht.

  Prettige feestdagen.

  Met vriendelijke groet,

  Ferdi Sieben

 • aadb op 22 december 2010 om 21:36

  Nu heb ik op mijn bordje nog wat chocolade hagelslag overgehouden ,een stuk op twintig onregelmatige stukjes chocolade . Nu vraag ik mij af wat te doen opeten dat betekent met de natte vinger opdeppen en naar de mond brengen ,of bewaren tot de volgend boterham .En omdat de producent van dit lekkers eigenlijk wil dat ik het gebruik waar het voor is op eten dus ga ik allerlei dingen verzinnen om dit niet op een normale manier te doen .Ik tel zo,n 20 stukjes als ik er 10 opdep en naar de mond breng loop ik ricico dat er een aantal afvallen hoeveel weet ik niet ,als ik het niet doe behoud ik de 20 stukjes .Met te natte vingers kunnen de korrels smelten in tussen zijn we al weer wat woorden verder en zullen de lezers wel denken waar gaat dit over ,tsja de gedachte die ik er bij heb zijn de z.g decemberzegels u weet wel postzegels die voor dec/jan post kunnen worden gebruikt . Ik vraag mij dus af wat doe ik met de helaas te veel gekochte zegels .Nadat ik via diverse info.s tot de conclusie kwam dat ik ze nu kon gebruiken en ook een volgende periode, veegde ik met mijn hand de resterende chocolade korrels van mijn bord met de gedachte tsja hoe moeilijk kan een mens het zich zelf maken !

 • Jan1964 op 22 december 2010 om 21:40

  Vrijheid, blijheid, Aad.
  En prettige feestdagen.

 • Jan1964 op 10 januari 2011 om 00:01

  Inmiddels zijn de bijplakkers van 3 cent en 10 cent weer bij Collect Club verkrijgbaar.

 • J op 29 november 2011 om 22:26

  Hier is alle info over de decemberzegels 2011/2012 te vinden. http://www.postnl.nl/voorthuis/postzegels/decemberzegels-kerstzegels/

 • stampy46 op 29 november 2011 om 22:44

  Volgens artikel 12 van de PostNL regeltjes mag je de decemberzegels alleen in Nederland gebruiken…..
  Leven deze mensen ook op deze aardbol???
  Je levert postzegels of niet….
  Of zouden ze nooit van verzamelaars hebben gehoord??

 • stampy46 op 29 november 2011 om 22:47

  Alle zendingen die voldoen aan de kerstpostcriteria en die met ‘December’ of Decemberzegels met euroaanduiding bijgefrankeerd tot € 0,36, worden gewoon verwerkt. Zendingen die NIET aan de criteria voldoen worden beport.

  aldus artikel 9. Wat zijn de criteria van de kerstpost?

 • Jan1964 op 30 november 2011 om 00:46

  Wat, mag je geen Decemberpostzegels met guldenaanduiding gebruiken ?

 • stampy46 op 30 november 2011 om 08:19

  @Jan1964

  Mag wel, mits:
  1. Ik heb nog Decemberzegels met guldens. Mag ik deze ook gebruiken?Ja, deze moeten wel de tegenwaarde hebben van het decembertarief van € 0,36.

  2. Zijn Decemberzegels met frankeerwaarde in guldens nog geldig?Uw oude Decemberzegels zijn nog steeds geldig, maar u moet altijd frankeren tot het juiste tarief van € 0,36. De Decemberzegels van 2010 en 2011 hebben de waardeaanduiding “December” en zijn altijd geldig in de Decemberperiode. Bij een eventuele volgende tariefwijziging van de Decemberzegels kunt u uw oude Decemberzegels met de waardeaanduiding `December` gebruiken zonder bij te plakken. Voor Decemberzegels met een euro-aanduiding moet wel worden bijgeplakt.

  Het Decembertarief geldt alleen voor Decemberzegels. Oude Decemberzegels van € 0,29 mogen worden gebruikt mits er bijgeplakt wordt tot het geldende Decembertarief, standaard bijplakzegels tot €0,29 mag u niet als Decembertarief gebruiken.

  Bijplakzegels zijn te koop via de Online winkel en de Postkantoren.

 • aadb op 30 november 2011 om 10:43

  Herhaling van vorigjaar!
  Nu heb ik op mijn bordje nog wat chocolade hagelslag overgehouden ,een stuk op twintig onregelmatige stukjes chocolade . Nu vraag ik mij af wat te doen opeten dat betekent met de natte vinger opdeppen en naar de mond brengen ,of bewaren tot de volgend boterham .En omdat de producent van dit lekkers eigenlijk wil dat ik het gebruik waar het voor is op eten dus ga ik allerlei dingen verzinnen om dit niet op een normale manier te doen .Ik tel zo,n 20 stukjes als ik er 10 opdep en naar de mond breng loop ik ricico dat er een aantal afvallen hoeveel weet ik niet ,als ik het niet doe behoud ik de 20 stukjes .Met te natte vingers kunnen de korrels smelten in tussen zijn we al weer wat woorden verder en zullen de lezers wel denken waar gaat dit over ,tsja de gedachte die ik er bij heb zijn de z.g decemberzegels u weet wel postzegels die voor dec/jan post kunnen worden gebruikt . Ik vraag mij dus af wat doe ik met de helaas te veel gekochte zegels .Nadat ik via diverse info.s tot de conclusie kwam dat ik ze nu kon gebruiken en ook een volgende periode, veegde ik met mijn hand de resterende chocolade korrels van mijn bord met de gedachte tsja hoe moeilijk kan een mens het zich zelf maken !

 • Cees Verkerk op 30 november 2011 om 12:18

  Leuk idee maar Postnl wil ik niet spekken.
  De kerstzegels van 2010 hebben de zilfde frankeerwaarde als die van 2011.
  Noor een brief wordt aangegeven dat ik dan dus maar 2 december zegels moet plakken op een brief in 2012.
  Leuk voor Postnl. Het tarief voor een brief tot 20 gram wordt € 0,50 euro cent
  2x een decemberzegel is € 0,72
  Dus hoef ik toch alleen maar € 0,14 bij te plakken.
  Dus nu 2 en 10 eurocent inslaan heeft geen nut want daar staat reeds die prijs op vermeld.
  Ga ik een brief boven de 20 gr verzenden, dan wordt het hoe dan ook overfrankeren. Dus nu zegels nr 2 aanschaffen loont de moeite evenals nr 1. Dus ook zegels voor europa nu kopen ! scheelt 6 cent per zegel.
  Op de site van collectclub heb ik trouwens geen zegels met nr 1 of 2 meer kunnen ontdekken. Dus op naar he postkantoren

 • stampy46 op 30 november 2011 om 12:54

  @Cees
  Best nog online te bestellen 1-2 enz.
  Probeer dit eens:
  http://onlinewinkel2.postnl.nl/
  Geef toe, PostNL zou het best wat makkelijker kunnen – moeten- maken…..nu is het een gezoek waar op de site welke postzegels te bestellen zijn…

 • stampy46 op 30 november 2011 om 12:56

  http://onlinewinkel2.postnl.nl/pages/bulkgroup.aspx?content=10220000000213_2_10000000002136&contentcode=onl_postzegels&navid=12230000000050_10040000000009

  staan er ook 1+2

 • Cees Verkerk op 30 november 2011 om 13:14

  bedankt

 • Dresse Françoise op 2 december 2011 om 17:33

  Cherche timbres tintin émis par TNT post
  Pouvez-vous me renseigner ?
  Nombres de timbres édités et ou je peux me les procuer , merçi pour votre réponse F.D.

 • Marc37 op 2 december 2011 om 19:09

  Wie kan deze franse tekst vertalen naar het Nederlands? Bijvoorbaat dank.

 • stampy46 op 2 december 2011 om 19:27

  @ Mark37
  via de google vertaalmodule is het handigst.
  http://translate.google.nl/#fr|nl|Cherche%20timbres%20tintin%20%C3%A9mis%20par%20TNT%20post%0D%0APouvez-vous%20me%20renseigner%20%3F%0D%0ANombres%20de%20timbres%20%C3%A9dit%C3%A9s%20et%20ou%20je%20peux%20me%20les%20procuer%20%2C%20mer%C3%A7i%20pour%20votre%20r%C3%A9ponse%20F.D.%0D%0A
  groet Cees

 • paul op 2 december 2011 om 23:42

  Traduction, met een ouderwetse opleiding, zonder computer:
  (ik) Zoek postzegels (van/met/over) Kuifje, uitgegeven door TNT Post.
  Kunt u mij raad geven?
  Aantal uitgegeven zegels en waar ik ze kan verkrijgen. Dank voor uw antwoord. F.D.

  Réponse:
  Les timbres sont émis en 1999:
  * bloc aves 2 timbres differents; le bloc NVPH no. 1839, les timbres individuelles NVPH 1839a et 1839b
  * carnet avec 5 timbres identiques, le carnet no. 59, le timbre du carnet NVPH 1840
  Cherchez en ebay.nl (pas .fr) sur le mot ‘kuifje’.
  Il y a aussi beaucoup des timbres personalisés avec les motifs du Tintin et son compagnons.

 • Hennepnetel op 3 december 2011 om 00:03

  Ik zoek de Kuifje zegels uitgegeven door TNTPost. Kunt U me inlichten? Het aantal zegels uitgegeven en waar ik ze kan krijgen? Met dank voor uw antwoord. F.D>

 • Marc37 op 3 december 2011 om 10:12

  Allen bedankt voor de vertaling.

 • KrissyDizzy op 9 december 2011 om 14:24

  Ja, dus gewoon de decemberzegels die je nog hebt bewaren tot volgend jaar. Niet moeilijker maken dan het is.

 • mini op 11 december 2011 om 11:07

  vraagje : hoe zit het met kinderpostzegels?weet iemand dat?ik heb ze gekocht en ik heb gebelt naar tnt post en ze hebben mij vertelt dat ik met een zegel(0,23 cent waar een cijfer 1 op staat) gewoon kerstkaartjes kan versturen met maar 1 zegel erop.dat heb ik dus gedaan,nu komen de kaartjes bij de mensen binnen ZONDER postzegel erop en ze moeten nu 90 cent betalen.ik snap er niks meer van.mij is vertelt 1 zegel is genoeg.

 • mini op 11 december 2011 om 11:19

  en dit staat bij info over kinderpostzegels:
  Waarde
  Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram binnen Nederland.

  en mijn kaartjes waren maar 10 gram dus die zouden gewoon zo mee mogen met 1 postzegel.

 • aadb op 11 december 2011 om 11:47

  MINI je hebt het goed gedaan maar de fout zit bij de afwerking waarschijnlijk leest men 0,23 en dat is onder de prijs die betaald moet worden .Er ligt duidelijk een taak om personeelsleden of misschien wel de nieuwe sorteermachine op de hoogte te stellen dat bij kinderzegels de toeslag wordt aangezien voor de frankering .Niet betalen is het advies ,niet leuk voor de ontvanger maar helaas nieuwe tijden nieuwe problemen !

 • mini op 11 december 2011 om 16:48

  @ AADB : zie je wel,ik dacht het al.
  wat een zooitje daar bij die postverwerkers.bedankt voor je advies.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 17:12

  Wat Mini aangeeft is dus precies wat ik bedoel. Het vermelden van toeslag op kinderzegels is trouwens volkomen overbodig. Je kunt ook op de rand van het velletje vermelden dat er toeslag op zit. Het Zweedse rococo-velletje uit 1979 is er een mooi voorbeeld van. Links staat de frankeerwaarde, rechts de toeslag en onder de verkoopprijs.
  http://www.collectiblestampsgallery.com/proddetail.asp?prod=AR34

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 17:20

  1. Ik heb nog Decemberzegels met guldens. Mag ik deze ook gebruiken?Ja, deze moeten wel de tegenwaarde hebben van het decembertarief van € 0,36.
  =================
  Dit is ook dubbelzinnig.
  1. Moet je dan enkel en alleen decemberzegels in guldens gebruiken bv. twee Decemberzegels van 50 cent ?
  OF
  2. Kun je dan een decemberzegel van 50 guldencent (23 eurocent) gebruiken en 13 eurocent bijplakken.

  Ik ben opgeleid om o.a. handleidingen ondubbelzinnig op te stellen. De zinsbouw bij PostNL kan een stuk beter waardoor het eenduidig wordt. Een voorbeeld geven zou het al een stuk helderder maken.

 • mini op 11 december 2011 om 17:28

  het vervelende is dat dus 1 kennis heeft moeten betalen,de ander heeft gewoon de kaart in de bus gekregen zonder postzegel en hoefde niets te betalen en nog een andere kennis heeft de kaart dus gewoon helemaal NIET gekregen.Jeej en ik maar denken ik stuur ze expres wat vroeger op dan is het minder druk.wat een zooitje joh.
  en nu heb ik dus op de overige kaarten 2 postzegels geplakt.niet echt handig maar ik ben bang dat ze anders weer niet aankomen.

 • stampy46 op 11 december 2011 om 17:39

  @Mini,
  Je moet echt niet meer plakken dan nodig is….als je al wat er op wilt plakken.
  Als de zegel er onderweg afwaait weet je het toch ook niet. ;-)
  Overigens wel leuk al die verschillende frankeringen op de post die nu al bij ons binnenkomt…
  Vandaag mijn blog nog bezocht? http://stampsandchickenthings.blogspot.com

 • spaarpostzegel op 11 december 2011 om 21:23

  Ja daar zijn we weer, dat de waarde toeslag vermeld wordt is een soort bewijs dat het inderdaad toeslag zegels zijn . Omdat kinderzegels veel gebruikt worden en de verzamelaar die ze ontvangt wil weten wat de waarde en de toeslag is kan je aannemen dat dit zo geregeld is .Duidelijkheid dus . In Nederland mag je alle zegels met een kleine uitzondering allemaal gebruiken na 1976 waar je het opplakt maakt niet uit .Dus wil je je kerstkaarten volplakken met alleen bijplakzegels totaal 0,46 dan is er niets aan de hand ware het niet dat je beter een decemberzegel kan nemen want alleen die geeft namelijk het recht om tot 50 gram te gaan en de andere zegels niet .Eigenlijk moeten we weer terug in de tijd en de ontvanger laten betalen dan weet ik zeker dat 1964 en aadb flink de knip moeten trekken (lol)

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 22:24

  Nee hoor. Je kunt er beter decemberzegels in guldenwaardes op doen. Ik koop ze voor 50% plakwaarde in. Een postzegel van 55 guldencent is dan 12,5 eurocent en daar plakken we dan 11 eurocent bij. 23,5 eurocent dus.
  In ieder geval als dat mag want PostNL is er dubbelzinnig over. Maar wanneer ik twee decemberzegels van 50 guldencent moet plakken wordt het 22,7 eurocent.

 • stampy46 op 11 december 2011 om 22:32

  Best handig, laatst bij PostNL een rekenmachientje gekregen.(Ouwe meuk TNT logo staat er nog op, maar toch) Je moet toegeven een beetje vooruitkijken lukt daar toch wel….;-)

 • spaarpostzegel op 11 december 2011 om 22:52

  Jan het wordt steeds leuker want de collectclub mag vragen wat ze willen voor hun zegels en heeft geen boodschap aan welk tarief dan ook . Het is een partij die euro.s binnen moet brengen en dus speciale aanbiedingen kan maken en kadoo,s kan weggeven zo simpel is het .Je kan ook zien dat ouder spul hoger in prijs wordt gezet of niet meer leverbaar is .En Jan lees je rekensommetje nog ff na want ik kan er geen kerstkrans van bakken .55 guldencent = 12,5 eurocent !!??Vraagje hoeveel kaarten schrijf je eigenlijk want als ik het zo lees gaat het om honderden kaarten die verzonden moeten worden .

 • aadb op 11 december 2011 om 23:08

  Vraag aan spaarpostzegel mag ik die spaarpostzegels ook op de kerstpost plakken of is het de bedoeling om ze te verzamelen .Ik begrijp niets van die zegels er staat op spaarpostzegel en een 1 en ik heb ze zelfs gezien met een waarde van o,44 .Ik snap er niks meer van ik wil een beetje duidelijkheid .En die spaarpostzegel met die 1 erop moet ik dan volgend jaar bijplakken of is dat alleen van toepassing met die zegel van 0,44 .En mag ik die spaarpostzegel ook voor de buitenlandse kerstpost gebruiken en wat is dan de waarde na 6 januari !En als ik een spaarpostzegel van 0,44 en 1 met een 1 erop op mijn brief plakt komt die dan wel aan of loop ik risico dat een postlopende verzamelaar er met die zegels van door gaat .Bestaan er ook spaarpostzegels met toeslag want het staat er niet op dus weet ik ook niet of dit zo is ,maar misschien staat het op de velrand kunt u mij dan nog even doormailen .Ik vind dat postnl erg onduidelijk is maar ook de uitgever van die spaarpostzegels kan er wat van !

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 23:18

  Sorry, 22,5 cent maar nog steeds goedkoper dan 36 cent.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 23:22

  In Zweden (maar het kan ook Finland zijn) kosten de jaarsets de kostprijs van de postzegels. De eerste keer dat ze met postzegels met eeuwigdurende waardes begonnen hadden ze de prijzen van de jaarsets en dat soort dingen niet verhoogd toen de tarieven omhoog gingen. Daar kwamen ze iets te laat achter waardoor die zegels net als de Decemberzegels 2010 bij Collect Club onder de prijs verkocht worden/werden.

 • Jan1964 op 12 december 2011 om 07:56

  Het klopt wel zoals ik het eerst zei. 55 guldencent = 25 eurocent. 50% inkoop = 12,5 eurocent.

 • J.S. op 12 december 2011 om 13:04

  Als je een investering wilt doen met een gegarandeerd rendement van ruim 11% op jaarbasis dan koop je voor 1 januari al je decemberpostzegels voor 2012. Immers deze kosten u € 0,36, terwijl je er volgend jaar € 0,40 voor moet betalen. Je kunt ook overwegen om ze voor 2013 al te kopen. Het rendement halveert dan tot 5,5% per jaar, maar evengoed nog veel meer dan de actuele spaarrente.

 • R.C.Jaegermann op 20 december 2011 om 11:53

  geen duidelijkheid !! wat moet ik NU bijplakken met de decemberzegels van 2010 ! of kan ik die nog gewoon gebruiken ?

 • Jan1964 op 20 december 2011 om 14:32

  Niet bijplakken. De decemberzegels 2010 waren trouwens gisteren nog steeds voor de oude prijs bij Collect Club te koop.

 • mieke1946 op 23 december 2011 om 13:23

  Nou, het deed me in ieder geval goed om te zien dat ik niet de enige ben die zich ergert aan zegels zonder waarde erop en onduidelijkheid over gebruik oude zegels en gebruik in buitenland. Aleen miezemuizen zullen profijt hebben, de rest gaat in de zak van TNt. ik vrees dat TNT zich er niet echt iets van aantrekt.

 • pghagen op 29 december 2011 om 20:25

  Het blijft een bespottelijke zaak dat postzegels geen waarde in eurocenten vermelden. Dat geldt voor de gewone zegels en ook voor de kerstzegels. Het wordt hierdoor allemaal heel ondoorzichtig. Het bijplakken van de kerstzegel naar een gewone zegel zou volgens het Post.nl loket € 0,14 ct. gaan kosten. De kerstzegels 2011 hebben een waarde van € 0,36 ct. Maar ja, met welke zegels moet je bijplakken om aan € 0,14 ct. te komen. Dus maar gewoon 2 december zegels plakken, of ze laten liggen tot 2012.

 • aadb op 29 december 2011 om 21:01

  Hoezo bespottelijk ,al eerder aangeven gebruiken waar ze voor zijn december post dus ,niks bijplakken je hebt toch geen leggende gelden ..Als je gewoon je zegels koopt waar ze voor zijn is het geen enkel probleem nooit meer bijplakken wat wil je nog meer .De gene die problemen zoeken zijn de gene die problemen maken dus de gene die te veel hebben gekocht en nu postnl de schuld geven van hun eigen verkeerde inkoop gedrag . Als normale consument heb je aantal zegels gekocht met euro en zelfs gulden waarden dan heb je de nog steeds verkrijgbaren bijplakzegels 2-3-5en 10 cent en is er geen probleem ..Als je voor het eind van het jaar nog ff zegels van nederland 1 koopt verdien je op 1 januari 2012 al meteen 4 cent omdat het tarief voor zegels naar 0,50 gaat .Wil je volgend jaar lekker goedkoop kerstpost versturen dan doe je het zelfde nu zaaien strsaks oogsten .

 • Hennepnetel op 29 december 2011 om 22:31

  Aad,

  Het zijn DUS geen postzegels meer als ze geem frankeerwaarde vertegenwoordigen doch alleen maar een bestemming!!!

  En als je postzegel toch zo wilt definieren dan is een aangetekend zegel [zo'n mooie groene sticker] ook een echte postzegel en een pakketzegel idem! Dan moeten die aangetekend, pakketpost, garantiepost en expresspost postzegels gewoon in de catalogus tussen alle andere postzegels in!

  Dan pas zal blijken wie Nedelrand compleet had….

 • aadb op 29 december 2011 om 23:05

  Hennepteler ,tsja wat is een postzegel een produkt vaak van papier waar mee wordt aangegeven dat er betaald is voor een dienst die uitgevoerd kan worden ,wat er op zo,n zegels staat zal minimaal een landsnaam zijn (op engeland na dan kopje van de queen)een waarde in cijfers of letters of een cijfer of letter die aangeven welke dienst uitgevoerd wordt en waarvan wij niet de eerste zijn die dit hebben geintoduceerd usa -engeland belgie etc gingen ons al jaren voor .En zolang zegels gebruikt worden voor het verzenden van post zullen wij het postzegel noemen .Wat betreft de opgenoemde stickers met het woord pakket /aangetekend etc deze behoren opgenomen te worden in SC en dat is ook gebeurd op blz ? .je kan ze ook postzegels noemen maar omdat er specifiek staat pakket .expres etc noemen we het maar zo om een onderscheid te maken tussen de gewone postzegel die je zowel voor brieven als pakketjes kan gebruiken en dat is voor de beschreven stickers niet het geval .

 • Hennepnetel op 29 december 2011 om 23:08

  “om een onderscheid te maken tussen de gewone postzegel die je zowel voor brieven als pakketjes kan gebruiken en dat is voor de beschreven stickers niet het geval .”

  dat gaat dus niet meer!!! Daar steekt PostNL nu een stokje voor! Een december-zegel is alleen maar goed voor december-post! Etc…

 • aadb op 29 december 2011 om 23:31

  Hennepteler nee want de december zegels zijn bedoeld voor specifieke december post tegen een lager tarief dan normaal echter in een door postnl aangegeven tijdbestek .Daarna mag men de postzegels gebruiken maar moet er worden bijgeplakt tot het geldende tarief en kan je ze dus ook gebruiken voor pakketten .aantekenen en weet ik wat voor andere benamingen er zijn De genoemde stickers mogen alleen maar voor de op de stickers vermelde diensten gebruikt worden ..Je hebt gelijk als decemberzegels alleen en alleen maar voor deze post gebruikt mag worden !

 • Hennepnetel op 30 december 2011 om 01:04

  Aad,

  bijplakken tot het geldende tarief???

  Zie PostNL site:

  14. Kan ik de Decemberzegels ook gebruiken voor kerstkaarten te
  verzenden naar het buitenland?

  Nee, voor kerstkaarten naar het buitenland dient u gebruik te maken van de postzegels met Europa of Wereld tarief.

  Kortom, het zijn GEEN postzegels van 36c waarbij je kunt bijplakken!!!!

  Het zijn helemaal GEEN POSTZEGELS het zijn december-zegels….

 • aadb op 30 december 2011 om 07:24

  Hennepteler ,posnl geeft inderdaad een verwarrende tekst of je de december zegels naar het buitenland mag gebruiken .Ja dat mag wel maar dan vertegenwoordigd de zegel een waarde van 0,36 en behoort er bijgeplakt te worden tot het op dat moment geldende tarief .Uitgaande van de slimheid van de koper gebruikt hij de decemberzegel voor het verzenden van post in de periode aaggegeven door post nl BINNEN Nederland ..Pakketzegels .(aangetekende) en andere stickers (mogen NIET ?) op gewone post gebruikt worden ,de decemberzegels mag je overal op plakken maar op dat moment doe je je zelf te kort maar dat is al een tig x uitgelegd Dat ze schrijven dat je de decemberzegels niet zou kunnen plakken naar het buitenland is kul ,maar aan de andere kant zijn daar dus de priority zegels europa 1 en wereld 1 voor .Als je alles op een hoop zou gooien dan zijn het in principe allemaal postzegels expresse.aangetekende,december rouw verhuis en zomer,kinder en mijn spaarpostzegel Zie het als kaas leidse kaas ,goudse kaas maasdammer etc maar uiteindelijk allemaal kaas .

 • Hennepnetel op 30 december 2011 om 11:42

  Nee, kaas kan ik allemaal gebruiken voor mijn fondue… kwestie van smaak…. Met deze zegelkens kan dat niet!

 • aadb op 30 december 2011 om 13:28

  Hennepteler ja dat is ook met de auto het geval personen ,auto,s vrachtauto,s kampeer auto,s allemaal auto,s maar voor verschillend gebruik en je kan ze allemaal ook gebruiken om naar je werk te gaan de keuze is aan u !

 • Erik op 10 februari 2012 om 10:45

  Ik geloof er niets van, dus ik kan nu zegmaar 1000 zegels kopen met tarief 1 erop voor de nu geldende waarde van 50cent, en de komende decennia incl. alle nog komende verhogingen, gewoon mijn nu gekochte 1 zegel blijven plakken????
  Daar komt vast weer iets anders voor…

 • spaarpostzegel op 10 februari 2012 om 10:52

  Erik ja dat klopt geen bijplakken meer,je had ze dus vorig jaar moeten kopen dan betaalde je nog 0,46 .inmiddels dus 0,50 de volgende prijs verhoging is nog niet bekend dus die 0,50 blijf je voorlopig betalen .

 • kim op 2 maart 2012 om 14:55

  Kan ik ook kerst- en nieuwjaarskaarten versturen met oude Decemberzegels?
  Ja, je kunt Kerst- en Nieuwjaarskaarten versturen met Decemberpostzegels van vorige jaren. Let dan wel op!

  Heeft deze Decemberzegel het woordje December op de postzegel, dan hoef je NIET bij te plakken

  ‘dusssss denk ik dan die decemberzegel van 2011, waar geen tarief opstaat & wel ‘december ‘kan er nog gewoon op :-/

 • Henriette van den Bos op 14 augustus 2013 om 13:23

  Hartelijk dank wat de waarde is van postzegels van 2010, de kerstzegels.
  In Middelburg bij Primera wisten ze niet wat de waarde was!! Nu Weet ik het
  nogmaals dank
  Hartelijke groeten.

 • J.C.Wolff-Heins op 20 december 2013 om 13:56

  Hoeveel moet ik bij plakken voor de kerstzegels van 2010, 2011 en 2012?

 • toon op 20 december 2013 om 17:11

  @ (mevr) J.C.Wolff-Heins,
  zie de discussie bij
  http://www.postzegelblog.nl/2013/12/06/decemberzegels-2013-veel-gestelde-vragen/

 • Helma op 21 december 2013 om 11:53

  Wie weet of ik decemberzegels van 1999 gewoon als kerstzegel kan plakken, er staat 55 c. op

 • aadb op 21 december 2013 om 11:58

  Nee dit zijn zegels met guldenwaarden dus vanaf 1-11-2013 niet meer geldig .
  Alleen zegel met eurowaarden of de tekst december mag je gebruiken .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)