Fietsen . . . in Afrika! - Postzegelblog

Fietsen . . . in Afrika!

17

Het aantal wielerevenementen in de wereld is teveel om in één artikel te beschrijven. Toch vind ik het leuk om een beeld vanuit de hele wereld te kunnen geven. Per continent gaat dat wel. Fiets je grenzeloos met me mee? “Doen” we nu Afrika!

Vorige keer hebben we in twee afleveringen de wielerevenementen van het continent Europa “doorgefietst”, deze aflevering gaan we “fietslatelistisch” door Afrika.

We beginnen met het sport/wielerevenement in 1958 te Somalië, ten oosten van Kenya en grenzend aan de Indische Oceaan.

Tour d ‘Egypte

In 1958 werd in Egypte de vijfde Internationale wieler-wegwedstrijd voor professionals verreden. Deze wedstrijd is een onderdeel van de UCI Africa Tour.

De winnaar van deze wedstrijd was: Anatolij Olizarenko uit Rusland.

Een mooie cover met een geweldige “Fietswiel-afstempeling.”

1958. IFNI was een Spaanse enclave aan de kust van Marokko.
Pro Infancia. Fietsen voor het welzijn van kinderen.

Wielerevenementen?  Dia Del Sello

Of er daadwerkelijk wielerevenementen hebben plaatsgevonden op de dag van de postzegel in 1964, heb ik niet kunnen achterhalen. De afbeeldingen op de postzegels suggereren het wel. Dat vind ik wel leuk…

1961. Spelen van Abidjan

1962. Ronde van Ethiopië

Centraal Afrikaanse Spelen – 1962 en 1976

1963. Onbekend wielerevenement

Afrikaanse Spelen

De Afrikaanse Spelen zijn een terugkerend multi-sportevenement dat om de vier jaar georganiseerd wordt. Het is een soort van Olympische Spelen, maar dan uitsluitend voor Afrikaanse landen.

1965 1ste in Brazzaville                                                                 1968 de 3de in Alger

1975 werd de tiende Afrikaanse Spelen gehouden.

Middellandse Zeespelen

De Middellandse Zeespelen zijn een internationale sportmanifestatie. Er doen duizenden atleten aan uiteenlopende sporten mee. De Spelen worden om de vier jaar gehouden. Ze worden gehouden voor landen die een kust hebben aan de Middellandse, en voor enkele andere landen die in de buurt van de zee liggen.
De deelnemende landen:

De 4e editie werd in 1963 gehouden te Napels in Italië.

Het idee voor de organisatie van zulke Spelen werd geopperd tijdens de Olympische Zomerspelen 1948, in Londen, door Muhammed Taher Pasha, toenmalig voorzitter van het Egyptisch Olympisch Comité. De eerste editie kwam er in 1951, in Alexandrië. Tot en met 1991 werden de Spelen gehouden in het jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen, daarna telkens het jaar nadien.

1967. Twee buurlanden, Tunesië en Libië op Middellandse Zeespelen

De Middellandse Zeespelen vormen de plaats voor vreedzame competitie tussen jongeren van verschillende continenten, culturen en religies, allen met elkaar verbonden door het Olympisch ideaal, wat ontsproot in het Oude Griekenland, de bakermat van de hedendaagse Westerse beschaving. Via deze Spelen wordt er een kans gegeven aan de jongeren om elkaar te leren kennen, elkaar te leren begrijpen, hun banden opnieuw aan te halen en te versterken in een sfeer van
joviale rivaliteit.
De Middellandse Zeespelen worden gehouden onder auspiciën van het IOC en het Grieks Olympisch Comité. Dit is een eerbetoon aan het land waar de Westerse cultuur is ontsproten. Het logo van de Spelen bestaat uit drie witte ringen die Afrika, Azië en Europa voorstellen, de drie continenten die elkaar ontmoeten aan de Middellandse Zee. Het logo wordt gebruikt sinds de Spelen van Split in 1979. Tijdens de sluitingsceremonie wordt de vlag doorgegeven aan het land waar de volgende Middellandse Zeespelen worden gehouden.

1969. Opening van het Omnisport Stadion te Lome

In Togo was er veel belangstelling voor de problemen van jongeren. Bij de opening van de universiteit van Benin in Lome zei de president: “Geen offer is te groot voor onze regering als het gaat om de toekomst van onze jeugd in Togo. Hij heeft in Lome het Omnistadion dat zijn naam draagt geopend. De wereld van de sport is steeds in ontwikkeling, het stadion is gerenoveerd in 1978. Buiten haar grenzen, is Togo een factor in de sport-uitwisseling, begrip, tolerantie en vriendschap.

Jeugd wielrennen te Tripoli in 1979

Indische Oceaan Eiland Spelen

De Indische Oceaan Eiland Spelen zijn een competitiesport en worden vertegenwoordigd door de verschillende eilanden in het zuidwesten van de Indische Oceaan. Het idee om het organiseren van een sportwedstrijd in de Indische Oceaan kwam uit het Regionaal Olympisch Comité van het eiland Reunion.

Het IOC heeft de spelen in 1976 “geadopteerd”. De wedstrijden werden aanvankelijk aangekondigd als de Indische Oceaan Spelen. De naam werd veranderd in de Indische Oceaan Islands Games voor de eerste spelen.

De Spelen zijn gehouden op de volgende locaties:

  • 1979 Réunion;
  • 1985 Mauritius;
  • 1990 Madagaskar;
  • 1993 Seychellen;
  • 1998 Réunion;
  • 2003 Mauritius;
  • 2007 Madagaskar.

In 2007 werd aangekondigd dat de volgende Eiland Spelenzullen worden gehouden in 2011 op de Seychellen.

1985 Rwanda Evenement ??

All Africa games

De 4e All Africa games werden gehouden van 08.01.1987-08.12.1987 in Nairobi, Kenia. 42 landen hebben deelgenomen in veertien sporten. Vanaf het begin was de bedoeling om de Afrikaanse Spelen om de vier jaar te houden. Economische problemen en algemene onrust verstoorden de vier-jaarlijkse cyclus. De vierde Spelen in 1987 waren geen uitzondering.
Oorspronkelijk gepland voor 1982, een zwakke Keniaanse economie was de oorzaak op opschorting. De Chinezen zorgden voor de nodige financiële middelen en mankracht om het Kasarani Stadion te bouwen. Alleen maar vertraging. Tunis wilde de organisatie overnemen voor 1982. Nairobi wilde de vijfde spelen voor 1986 organiseren. Dit was nog niet genoeg tijd voor de Kenianen om zich voor te bereiden en de 4e games werden uiteindelijk geopend in augustus 1987. Sinds deze editie worden de Spelen om de vier jaar gehouden.

Republiek Mali eert Miguel Indurain als houder van het werelduurrecord met een afstand van 53,04 kilometer..\

Tot zover onze fietslatelistische tocht door het continent Afrika. Groeten van de Fietslatelist.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Egypte Fietsen en wielrennen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (17) Schrijf een reactie

  • Jan van Tellingen op 8 november 2010 om 16:19

    Als je niet echt een fietsliefhebber bent, kan ik me voorstellen dat je er weinig tot geen idee van hebt dat er ook in Afrika veel gefietst wordt.

  • dolores op 8 november 2010 om 16:41

    Dat wist ik inderdaad niet, alhoewel ik de postzegels van Ifni en Spaans Guinea wel ken/heb. Wat leuk om een keer Ifni gestempeld te zien!

  • Jan van Tellingen op 8 november 2010 om 16:50

    Dolores, Worden de IFNI-zegels over het algemeen alleen maar gekocht als toeristisch gadget en vervolgens niet filatelistisch gebruikt?

  • Jacqueline van der Pas op 8 november 2010 om 22:30

    @Jan, ik sta toch telkens weer versteld van jouw hoeveeheid fietspostzegels van ‘all over the world’ met bijbehorende uitleg. Super! Die bruine zegel van IFNI uit 1958 vind ik het mooist.

  • dolores op 8 november 2010 om 22:35

    Jan, ze kunnen niet meer gebruikt worden want Ifni als kolonie van Spanje bestaat allang niet meer. Ze zijn er wel gebruikt, http://cgi.ebay.es/Lote-ex-colonias-espanolas-ifni-fernando-poo-/320607162184 maar heel vaak kom ik ze niet tegen. Wellicht dat ze in Spanje veel vaker gestempeld te vinden zijn, evenals poststukken uit die tijd. De enige gestempelde Ifni zegel die ik heb komt dan ook uit Spanje ;)

  • Jan van Tellingen van fietsminiatuur.punt.nl op 8 november 2010 om 23:50

    @Jacqueline, Leuk dat je versteld staat van wat ik heb verzameld… Afrika is “mijn” 2e continent. Dankjewel voor je compliment. Ik ben inmiddels begonnen met Azie, “mijn” 3e continent. Mijn favoriet in dit artikel is de cover uit 1958 van de Tour van Egypte…

  • Jan van Tellingen van fietsminiatuur.punt.nl op 9 november 2010 om 00:00

    @Dolores,ja natuurlijk! een duidelijke reactie. Zelf schreef ik al dat IFNI een enclave WAS… Ik heb de link ook even gevolgd en bekeken. Dankjewel .. enne ik heb nog even voor je gekeken of ik nog een gestempeld IFNI-exemplaar heb, maar dat is niet het geval, jammer ..

  • dolores op 9 november 2010 om 01:40

    Ah wat leuk van je Jan, dank je :) Ik vermoed dat er in Spanje wel 1 en ander te krijgen is. Helaas is de post van mijn opa, die heeft in de Spaanse Sahara gediend, verloren gegaan…

    Ja je wist het zelf ook al zie ik nu, maar de postfrisse zegels lijken inderdaad net te zijn uitgebracht. Ik vraag me soms ook af of die daadwerkelijk uit de jr’50 ’60 zijn.

    Verder nog een vraagje/opmerking: dia del sello betekent dag van de postzegel. Ik vraag me af of er ook daadwerkelijk een wielerevenement is ter ere van deze dag? Of dat er gekozen is voor een afbeelding van wielrijders?

  • Jan van Tellingen van fietsminiatuur.punt.nl op 9 november 2010 om 10:41

    @Dolores, Graag gedaan. Jammer dat er post verloren is gegaan. Ifni is in 1969 aan Marokko overgedragen. Ik herinner me dat ik de Ifni-zegels al gauw in bezit had toen ik begin 1980 begon met deze fiets-themaverzameling. Ik neem daarom aan dat de Ifni-zegels vanaf 1969 in de “uitverkoop” zijn gekomen. Je bent een attente lezer. Of er daadwerkelijk een wielerevenement t.g.v. de dag van de postzegel is gehouden in 1964, wordt door de afbeeldingen in ieder geval wel gesuggereerd. En dat vind ik wel leuk…

  • dolores op 9 november 2010 om 16:05

    Is ook leuk! De zegels van de Spaanse kolonies brengen deze streek heel leuk in kaart vind ik, zowel wat betreft natuur, cultuur, politiek en sportieve activiteiten.

    Ongestempeld kosten de zegels bijna niets, maar gebruikte enveloppen hebben wel degelijk meer waarde. Hier nog wat mooie exemplaren, met oa ook de fiets:

    http://www.ifniville.com/document_files/document_D247231252689392.pdf

    De zegel van Mali is ook erg mooi trouwens, en de enveloppe van Egypte is een plaatje!

    Al zoekend kwam ik ook nog deze leuke site tegen Jan. Het is geen Afrika, maar wellicht vind je het wel leuk en het is zelfs (soms wat ongelukkig) vertaald naar het Nederlands.

    http://www.lossellosdelcamino.com/index.php?option=com_zoo&view=category&Itemid=160

  • Jan van Tellingen van fietsminiatuur.punt.nl op 9 november 2010 om 17:22

    @Dolores,ik heb je links bekeken. Je hebt een mooie collectie covers van je voorkeuren. De aangetekende cover 1964 met de fietsers is ook prachtig. Op je lossellos-link vond ik geen postzegels, wel stempels. Ik werk nu aan de wielerevenementen van het continent Azie. Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd.

  • dolores op 9 november 2010 om 20:42

    De covers zijn niet van mij hoor! Maar dat had je denk ik al begrepen. Ht is meer omdat je bij Ifni ed alleen maar aan de leuke woestijdiertjes denkt, maar er is veel meer…

    Je hebt gelijk, de andere link geeft alleen maar de poststempels, sorry!! Hoe ik er nu bij kom….via fiets had ik een paar sites gevonden, zet ik de verkeerde neer. Nou ja! Zet hem hier nog wel neer als ik m weer vind ;)

    Terug naar fiets, leuk onderwerp, hoop er nog vaker wat van te lezen.

  • Jan van Tellingen van fietsminiatuur.punt.nl op 10 november 2010 om 12:19

    @Dolores,Oke.., ik dacht dat het (een deel) van jou collectie was.. Ja, de fiets is alledaags, die kom je dus vaker tegen. Ook op postzegelblog.. Heb je mijn eerdere artikelen gelezen? Klik anders eens vrijblijvend op mijn naam ….groetjes, de Fietslatelist..

  • Ron op 4 december 2010 om 14:41

    Hallo Jan,

    Ik vind dit artikel over de fiets heel interessant.
    Ik ben ook een fietspostzegelverzamelaar en zou graag wat zegels met anderen willen ruilen.
    Mijn mailadres is: minirondjes@hotmail.com.

    Met vriendelijke groet Ron Mientjes

  • Jan van Tellingen op 4 december 2010 om 15:41

    @Ron, Dankjewel voor je compliment. Leuk dat je ook dit thema verzamelt. Ik stuur je even een mailtje.

  • JP Van Tellingen op 3 januari 2011 om 16:26

    Hi Jan .

    Het regend inderdaad, maar ik vind het wel fine tot nu toe een goeie dag.
    even alles bekeken en vind je schryven
    erg interesant. je weet naturlijk dat een fiets voor mij gewoon een ding is om cakes mee af te leveren. Maar voor jouw neem ik my pet af hoor, Goed gedaan keep it op .

  • JP Van Tellingen op 3 januari 2011 om 16:31

    Jan wat van S/Africa.
    wy hebben ook groote toeren hier.
    met buitenlanders als deelnemers
    moet toch ook by africa komen.
    PLease hans

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)