Kerstpost en kerstzegels: de meest gestelde vragen 2012

158

kerstpostElk jaar zijn er weer een hoop vragen over het gebruiken van de kerstzegels en het versturen van kerstpost. Vragen over het gebruiken van oude Decemberzegels, het gebruiken van de persoonlijke kerstpostzegel op kerstpost, het eventueel wel of niet moeten bijplakken, de overkomstduur, de kerstpost naar het buitenland. Maar ook: waar kan ik welke brieven en kaarten posten, etc.  Een mooie aanleiding om ook hier op de Postzegelblog de diverse vragen van 2012 op een rijtje te zetten.

1. Hoe gebruik ik de kerstzegels (ofwel Decemberzegels)?

2. Mag ik ook persoonlijke postzegels op mijn kerstpost plakken?

3. Moeten mijn kerst- en nieuwjaarskaarten een minimaal formaat hebben?

4. Waar kan ik mijn kerstkaarten het beste in de brievenbus doen?

5. Waar kan ik mijn gewone post, tijdens de kerstperiode, posten?

6. Waar kan ik mijn buitenlandse post, tijdens de kerstperiode, posten?

7. Wat moet ik doen met Rouwpost tijdens de kerstperiode?

8. Waarom worden er tijdelijk brievenbussen weggehaald?

9. De brievenbus is helemaal afgesloten? Waarom is dit?

1. Hoe gebruik ik de kerstzegels (ofwel Decemberzegels)?

 • Voor de kerstzegels geldt dit jaar een kortingstarief van 40 cent.
 • Op de door u gekochte Decemberzegels van 2012 (maar ook op die van 2011 of 2010) staat het woord DECEMBER, deze hebben het kortingstarief van € 0,40.
 • Het kortingstarief van € 0,40 is geldig van 20 november 2012 tot en met 6 januari 2013 voor al je kerst- en nieuwjaarskaarten tot en met 50 gram binnen Nederland. Voor overige post geldt het huidige standaardtarief van € 0,50 (LET OP: vanaf 1 januari 2013 € 0,54).
 • Na 5 januari 2012 zijn de kerstzegels te gebruiken als gewone postzegel, maar er moeten dan wel twee postzegels geplakt worden om tot geldende tarief van NEDERLAND 1 te komen.
 • Voor de kerstzegels van 2009 en eerder moet bijgeplakt worden tot het geldende tarief van € 0,40 in 2012.

2. Mag ik ook persoonlijke postzegels op mijn kerstpost plakken?

Ja, je mag ook persoonlijke postzegels op je kerstpost plakken. Speciaal voor de kerstperiode zijn er ook persoonlijke postzegels met het kersttarief van € 0,40.

3. Moeten mijn kerst- en nieuwjaarskaarten een minimaal formaat hebben?

 • Rechthoekige kaarten hebben een maximale afmeting van 16,2 bij 23,5 cm, minimaal 14 x 9 cm.
 • Voor vierkante kaarten geldt de voorkeursafmeting van 11 x 11 cm. Bij deze afmeting is machinale verwerking mogelijk en de kans op beschadiging van uw post het kleinst. Absolute minimumafmeting voor handmatige verwerking is 9 x 9 cm.
 • Hebben je kaarten een andere vorm, verzend deze dan in een rechthoekige envelop.

4. Waar kan ik mijn kerstkaarten het beste in de brievenbus doen?

oranje-brievenbusKerst- en nieuwjaarspost kan je altijd gewoon in de oranje (of rode) buitenbrievenbussen doen. Speciaal tijdens de kerstperiode heeft PostNL ook speciale Kerstbussen op alle Postkantoren (voorheen Servicepunten) geplaatst.  PostNL streeft ernaar deze kerst- en nieuwjaarspost binnen drie werkdagen (72 uur) te bezorgen.

5. Waar kan ik mijn gewone post, tijdens de kerstperiode, posten?

Als je je post met het normale tarief (met het cijfer 1 = € 0,46) frankeert, dan moet je deze in de speciale binnenbrievenbus op het PostNL Postkantoor posten. Deze post wordt in principe de volgende dag (24 uur) bezorgd. Let hierbij wel op de openingstijden van het desbetreffende postkantoor!

6. Waar kan ik mijn buitenlandse post, tijdens de kerstperiode, posten?

Heb je post voor het buitenland, dan moet je deze frankeren met het huidig geldende buitenland tarief (let op: gebruik geen Decemberzegels). Daarna kan je de post posten in de binnenbrievenbus op het Postkantoor of in de oranje (of rode) buitenbrievenbussen. Gebruik wel (een) Priorityzegel(s) of een Prioritysticker voor behandeling met voorrang.

7. Wat moet ik doen met Rouwpost tijdens de kerstperiode?

Rouwpost moet je het frankeren met het normale tarief (bij voorkeur een rouwpostzegel!). Maak voor extra zorg gebruik van de speciale Verzendset voor Rouwbrieven. Elke uitvaartondernemer kan je hier aan helpen. De Verzamelenvelop(pen) met rouwkaarten kan je afgeven aan de balie van het Postkantoor of een PostNL Business Point. Gooi rouwpost NIET in de straatbrievenbus. Maak in de weekenden van december en op 1, 2 en 3 januari gebruik van de speciale afhaalregeling voor rouwbrieven. Je kan hiervoor bellen naar PostNL Klantenservice, telefoon 0900-0990 (€ 0,10 p/m).

8. Waarom worden er tijdelijk brievenbussen weggehaald?

In november, december en januari worden veel brievenbussen helaas beschadigd door vuurwerkvandalisme. Om schade aan de post en brievenbussen te voorkomen, neemt PostNL preventieve maatregelen, waaronder het weghalen van brievenbussen op vandalismegevoelige plaatsen. In de brievenbussen die blijven staan worden inwerpversmallers geplaatst. Dikke poststukken kunnen hier niet doorheen. Deze poststukken kan je tijdens de openingstijden in de binnenbrievenbus in het Postkantoor, Postkantoren, Postagentschappen of Business Point posten.

9. De brievenbus is helemaal afgesloten? Waarom is dit?

Vanaf  30 december 2012 na de buslichting in de avond worden alle brievenbussen, die niet zijn verwijderd, afgesloten. Op deze manier hoopt PostNL preventief brievenbussen te kunnen sparen. De brievenbussen zijn weer geopend op 2 januari om 10 uur ’s ochtends. In deze periode kan je geen post kwijt in deze brievenbussen. Op deze dag kan je je post tijdens openingstijden posten in de binnenbrievenbus in het Postkantoor. Vanaf 4 januari 2013 worden de brievenbussen weer op de normale tijdstippen gelicht.

Kerstpostzegels
Voor een overzicht van alle kerstpostzegels die wereldwijd verschijn zijn kijk hier.

Freestampcatalogue gratis online postzegelcatalogus

 

Gratis online postzegelcatalogus
Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Brievenbussen

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 3,46 uit 5)
Loading...Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (158) Schrijf een reactie

 • Arjan Keppel op 24 november 2009 om 09:10

  Nog een vraagje!
  :-)
  Mag je ook gewone zegels tot een bedrag van 34 eurocent gebruiken voor op je kerstpost?

 • Gerko op 24 november 2009 om 09:31

  Enneh…mag je de decemberzegels van vorige jaren nou wel of niet gebruiken zonder bij te plakken ?

  Weet iemand overigens hoeveel verschillende velletjes er dit jaar zijn ? (TNT, AH, Kruidvat ???)

 • Arjan Keppel op 24 november 2009 om 09:44

  Enneh… post naar het buitenland met kerstzegels komt gewoon aan hoor, zelfs als je er maar eentje van 34c op plakt! Niet verder vertellen hoor!
  :-)

 • Lia Vieveen op 24 november 2009 om 11:11

  Zoals alle andere jaren (behalve vorig jaar) geldt dat je ALLE Decemberzegels mag opplakken, mits je bijfrankeert tot het dit jaar geldende, goedkopere € 0,34 kersttarief.

 • Lia Vieveen op 24 november 2009 om 11:31

  @Gerko, ik heb net even navraag gedaan. Er zijn dit jaar 3 versies: TNT Post, Kruidvat en Trekpleister. Dus dit jaar geen AH-versie.

 • Gerko op 24 november 2009 om 13:34

  @Lia: Bedankt voor de moeite !
  Heb zelf inmiddels ook nog even verder gezocht en ik kom tot 2 versies ! De logo’s van Kruidvat en Trekpleister staan nl. samen op hetzelfde velletje….

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 24 november 2009 om 13:35

  @Gerko, tja… dat vertelde ze er nou weer niet bij. Maar gelukkig dat jij dat alsnog toevoegt dan.

 • Jan1964 op 24 november 2009 om 14:54

  Heb je post voor het buitenland, dan moet je deze frankeren met het huidig geldende buitenland tarief (let op: gebruik geen Decemberzegels).
  =============
  Dus ik mag geen 34+34+2+2+5 cent doen ?
  Vreemde regel.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 24 november 2009 om 15:17

  @Jan1964, Jan het is de letterlijke tekst van TNT Post… Maar zoals Arjan al zegt ‘als je decemberzegels plakt, dan dan komt de post gewoon aan’. Lijkt mij het proberen waard ;)

 • Rein op 24 november 2009 om 15:39

  De December-zegels hebben een andere, rode fosfor en als je de 34c zegels gebruikt, gooi je de statistiek van TNTPost in de war. Ze kunnen je niet verbieden de 34c zegels te gebruiken als 34c zegels want met die nominale waarde zijn het gewoon postzegels als elk ander met enige waardeaanduiding….

 • Jan1964 op 24 november 2009 om 15:47

  @Rein
  Maar wat gebeurt er als ik Decemberzegels met bijplakzegels of oude guldenpostzegels meng en een priority-sticker op de brief doe ?
  Stel voor dat de postzegel rechtsboven een postzegel van 5 cent is.

 • toon op 24 november 2009 om 21:27

  @Jan1964
  Dan heb je een leuk stuk met Mengfrankering!

 • Rein op 24 november 2009 om 23:27

  Jan,

  het maakt allemaal niets uit want niemand weet meer welk zegel geldig is…. :)

 • Gerko op 25 november 2009 om 08:19

  @allen: TNT bedoelt natuurlijk te zeggen: Plak op een kaart naar het buitenland NIET één decemberzegel (maar frankeer die met het “buitenlandtarief”)
  Het maakt dus niets uit of je decemberzegels plakt, als het totaalbedrag maar klopt….

 • ineke van kleef op 25 november 2009 om 11:39

  Mag ik in december ook gewone post versturen met een kerstzegel van 34 cent bijvoorbeeld geboortekaartjes, een kaartje is toch een kaartje?

 • JHA op 25 november 2009 om 12:03

  @Lia
  De versie van Kruidvat en Trekpleister zijn, waarschinlijk ter bescherming van de verzamelaar, verschenen op één velletje.
  Er zijn dus twee versies van Het algemene Decembervelletje 2009. Het persoonlijke velletje van Serious Requset 2009 niet meegerekend. Deze is natuurlijk alleen al anders doordat er t.o.v. 2008 een andere druktechniek is gebruikt. Dan komen we inderdaad op drie verschillende velletjes in het jaar 2009.

 • paul op 25 november 2009 om 15:55

  @Ineke v Kleef:
  formeel mag dat niet. De regels van PTT-TPG-TNT zijn al jaren “al je kerst- en nieuwjaarskaarten tot en met 50 gram binnen Nederland”.
  In de praktijk loopt het zo’n vaart niet, proberen op eigen risico kan altijd.

 • O J Kwats op 26 november 2009 om 12:46

  @JHA kunt u mij aanreiken welke verschillen er zijn,qua druk, 2008 en 2009…. Bvd

 • O J Kwats op 26 november 2009 om 12:48

  Serious Request

 • Rein op 26 november 2009 om 13:50

  Serious Request in rasterdiepdruk deze keer!

 • JHA op 26 november 2009 om 13:57

  @O.J. Kwatsch.
  Het Serious Request velletje van 2008 is in offset gedrukt. Het velletje vasn 2009is, naast de begeleidfende tekst, gedrukt is Rasterdiepdruk bij De la Rue.
  Dus ook nog een andere drukker dan in 2008.

 • O J Kwats op 26 november 2009 om 14:53

  @Rein
  @JHA

  Heren, DANK!!!

  Is 1 of u ermee bekend met ‘t volgende:
  ben een envelop tegengekomen met 3 vellen, “Rembrandt van Rijn” , ieder 10 zegels, waarvan op 2 vellen wordt vermeld; “Zelfportret” (1x jong & 1x ouder) en 1 vel; “De Nachtwacht”….?

 • O J Kwats op 26 november 2009 om 14:53

  p.s. in paars kader!

 • O J Kwats op 26 november 2009 om 15:03

  De zelfportretten verschillen qua zetting met de “Nachtwacht”

  Mijner “Erkentelijkheid” mocht 1 van u mij verder kunnen helpen!!!

 • Rein op 26 november 2009 om 16:36

  @Jakob

  Scans zouden mooi zijn, maar hier niet te plaatsen ;)

 • Lia op 26 november 2009 om 17:10

  @Rein, natuurlijk zijn die scans wel te plaatsen. Kom maar door, dan zet ik ze erop :D

 • Rein op 26 november 2009 om 20:03

  Vraag dus aan heer Kwats om scans te leveren ;)

 • O J Kwats op 27 november 2009 om 00:04

  @Lia, naar welk adres deze scans te versturen, bvd

 • O J Kwats op 27 november 2009 om 00:06

  @Lia
  @Rein

  Dank voor uw beide enthousiasme!!!!

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 27 november 2009 om 09:09

  @OJ Kwats, dat mag naar info@postzegelblog.nl

 • E van oorschot op 12 december 2009 om 16:25

  Ik heb veel decemberzegels van de fagelopen jaren over, kan ik deze nog gebruiken of moet ik bijplakken??

 • Jan1964 op 12 december 2009 om 16:25

  Bijplakken tot 34 cent.

 • agnes ten Bulte op 12 december 2009 om 22:09

  kun je december zegels van 2008 gebruiken zonder bijplakken??

 • roelie op 16 december 2009 om 16:13

  mag ik gewone zegels van 39 cent gebruiken voor de kerstpost?

 • JHA op 16 december 2009 om 16:45

  @Roelie
  Ja natuurlijk, Alleen wel bijfrankeren tot euro 0,44. Het plakken van Decemberzegels van euro 0,34 is goedkoper.

 • angske op 17 december 2009 om 19:26

  ik snap het niet zo goed mag ik de decemberzegels 2008 gewoon gebruiken of met ik dan bij frankeren ??

 • Jan1964 op 17 december 2009 om 19:33

  Er moet minstens 34 eurocent op waarvan een postzegel een Decemberzegel van welk jaar dan ook moet zijn.

 • angske op 17 december 2009 om 19:39

  oke dankje wel die van vorig jaar zijn ook 34 cent dan kan ik ze gewoon gebruiken

 • R.M. v. Velzen op 23 december 2009 om 13:46

  Kerstzegels.
  Wat te doen als de brief meer is dan 20 gr. Bv 30gr? Normaal plak tarief is dan 2x 0,44 = 0,88c.voor Binnenland.

  Dan is het ook evt. mogelijk om de inhoud te delen in: 2 brieven te verzenden met op elke brief 1 kerstzegel, is 0,68c. naar de zelfde ontvanger.
  scheelt weer 20c.
  Misschien een idee!
  Gr Ruud

 • Jan1964 op 23 december 2009 om 13:49

  Het decembertarief geldt tot en met 50 gram.

 • toon op 23 december 2009 om 16:35

  ik heb de decemberzegels van 2009 nu compleet. Joepie !
  er waren 33 brieven/kaarten voor nodig.

 • E Vriezelaar op 3 oktober 2010 om 16:16

  Ik zou graag het tarief willen weten van de kerstzegels 2010. Graag zo spoedig mogelijk.
  Bedankt!

  Met vr. groet,
  Elisa

 • JHA op 3 oktober 2010 om 18:04

  @E. Vriezelaar
  Tsjonge, tsjonge, waarom zo’n haast? Ik zou toch maar gaan sparen!@!
  Het tatief zal worden: 1 december, oftewel 34 eurocenten per postzegel
  Dat wortdt dus voor een velletje met het TNT Post embleem 20 x 0,34= 6,80 en daarnaast een velletje met tien persoonlijke posxtegels à 0,34. Dan hebben we het nog niet over eventuele Decembervelletje met het embleem van Albert Heijn, Kruidvat, Trek[leister, enz. enz., alsmede eventuele Hallmark December kaarten met postzegels.
  De postzegels voor de tariefsverhoging per 1 januari 2011 zijn al per 1 juli 2010 verschenen. dus dat scheelt weer eem slok op de borrel.

 • Anne op 27 oktober 2010 om 17:16

  Hallo,
  Ik heb een vraagje. Kun je de decemberzegels ook gebruiken voor geboortepost? En zo ja, worden deze dan wel binnen 24 uur bezorgd? (staat een kerstgroet op trouwens) Of moet ik deze dan ook op het postkantoor afgeven? (net als gewone post)
  Ik hoor graag hoe het precies zit.
  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,
  Anne

 • Jan Prygoda op 27 oktober 2010 om 18:21

  Binnen de decemberperiode doet post met decemberzegels er gewoonlijk langer over. Poststukken met een gewone Nederland1 of 44 cent postzegel kun je aan het loket (of wat er tegenwoordig is) afgeven en dan streeft men wel naar 24uursbezorging.

 • Ria op 26 november 2010 om 11:36

  Is het mogelijk om deze kertsperiode 2010/2011 de oude kertszegerls van 34 cent 2009/2010 ook nog te gebruiken voor kertspost van dit jaar ?
  aangezien de kerstzegels dit jaar ook 34 cent kosten.

  vr.gr. Ria

 • Jan1964 op 26 november 2010 om 11:48

  Je mag zelfs de allereerste Decemberzegels uit 1987 gebruiken wanneer he maar bijplakt tot 34 cent.
  Ik gebruik dit jaar allemaal Decemberzegels van 29 cent + bijplakker 5 cent.

 • Piet van der Aa op 26 november 2010 om 14:08

  Lia,
  Er zijn mijns inziens toch drie (3) verschillende december-zegel-velletjes voor 2010. Zie hiervoor het blad Collect van TNT-post bladzijde 25 (afdrukken van de velletjes) en bladz.41 (bestellijst.
  Piet

 • Betty op 26 november 2010 om 15:25

  Mag ik decemberzegels van 2009 ook plakken in 2010?

 • Gerard op 6 december 2010 om 11:24

  Na 6 januari moet er bij decemberzegels bijgeplakt worden. Voor normaal gebruik dus straks 12 cent. Maar waar koop ik deze zegels? TNT heeft niet anders meer voor binnenlands gebruik dan “Nederland 1″ en “Nederland 2″.

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 11:32

  Gerard, gewoon voor minstens 15 euro postzegels bestellen bij Collect Club. Daar hebben ze nog postzegels van 2 cent en 5 cent. 15 euro omdat je anders extra kosten moet betalen en je krijgt er nu ook een mooie TNT Post agenda bij (niet die thuisagenda).
  Jan van de vrekkenclub ;-)

 • aadb op 6 december 2010 om 11:48

  Waarom 15 euro zegels kopen om die paar overgebleven decemberzegels op te maken ,gewoon bewaren tot volgende jaar .Is het meest voordeligst.

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 11:55

  Volgend jaar zijn we geemigreerd uit Nederland. Dan hebben we ze niet meer nodig, AadB.

  Bij postkantoren hebben ze ook nog wel voorraden bijplakzegels. Een week of zes geleden vroeg ik om 10 centzegels en die had ie net binnen gekregen maar in het uitserste geval heb je dus ook Collect Club. Collect Club levert binnen een paar dagen wanneer er niet gestaakt wordt.

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 11:59

  Bij postzegelsmetkorting.nl hebben ze ook nog bijplakzegels van 3 cent maar ik denk dat je ze alleen in combinatie met een andere bestelling kunt kopen.
  3 cent is makkelijk voor et bijplakken naar het buitenland (Europa). 6×5 cent + 1×3 cent (van 46 cent naar 79 cent).
  Je kunt ook nog 2 Decemberzegels plakken naar Europa. 68 cent en dan 1×5 cent en 1×2 cent bijplakken na vanaf 1 januari 1×5 cent en 2×2 cent.

 • aadb op 6 december 2010 om 11:59

  Jan64 dit soort vrekken kunnen we inderdaad missen .15 euro uitgeven om een paar over gebleven zegels weg te plakken het moet niet gekker worden .Je hoort duidelijk niet in het vrekken gilde thuis .!

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:02

  Voor filatelistisch frankeren hebben we in het eerste halfjaar 2011 in ieder geval nog zat bijplakkers nodig. TNT Post vindt het namelijk niet nodig om speciale postzegels in buitenlandwaarden uit te geven.

 • aadb op 6 december 2010 om 12:04

  Jan64 is dit een fobie ofzo bijplakken !(lol)

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:05

  Wanneer ik bij AadB voor 12,95 euro postzegels koop en ik geef 15 euro zegt hij dan ook dat hij de 2,05 euro op rekening laat staan en dat ik dat volgend jaar bij hem kan besteden ?

  Wellicht stuur ik volgend jaar alleen
  nog maar digitale wensen en via een concurrent van TNT Post. De kerstkaartenmarkt zal bij andere aanbieders toch ook langzamerhand opengaan.

 • Gerard op 6 december 2010 om 12:07

  Bedankt voor de reacties. Het ging mij er alleen om dat TNT een suggestie doet (bijplakken) maar de zegels er niet voor heeft. Uiteraard maak ik ze op of bewaar ze tot december 2011…

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:07

  Nee, AadB. Ik heb het ABC van het postzegelverzamelen ooit heel goed doorgenomen. Ik hou van filatelistisch frankeren. Jij overfrankeert je zendingen zeker ? Of met streepjescodes ?

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:09

  @Gerard
  Bijplakken wordt ontmoedigd maar je kunt bijplakkers nog krijgen wanneer je ze zoekt.

 • aadb op 6 december 2010 om 12:09

  Jan64 misschien is er nog genoeg voorraad van die zegels buitenland .Hoeveel briefpost gaat er nog naar het buitenland ? Plak de zegels waar ze voor bedoeld zijn gebruik je andere dan heet het filatelistisch maakwerk !

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:15

  Ik dacht dat de grenzen in Europa steeds meer vervaagden en dat de post juist toeneemt.Vanaf 1 januari tot en met 30 juni hebben we alleen fietspostzegels om brieven naar Europa mee te frankeren. Belgie heeft met hetzelfde systeem (maar met bijplakkers) een veel gevarieerder aanbod van speciale postzegels in verschillende waarden. Ik zag in 2011 bv. het Kempenvelletje. Meer dan 50 speciale postzegels in een en dezelfde waarde in een half jaar. Waar is dat in hemelsnaam voor nodig ?

 • aadb op 6 december 2010 om 12:20

  Jan64 Kopen wat nodig is dat is lastig ,maar als je 1 velletje december overhoud 6,40 ga je toch geen 15 euro uitgeven aan bijplak. Dan kan je beter overfrankeren ,maar het valt niet mee om de zegels te gebruiken waar ze voor dienen.Filatelistisch frankeren houd niet in alles wat los en vast zit maar weg plakken .Maar met het juiste tarief en de juiste zegels ,anders is het filatelistisch maakwerk dat heet een abctje.Als je door wil gaan voor vrek is er nog veel te leren .Heb je al een baksteen in de spoelbak van het toilet ?(lol)En gebruik je ontvangen enveloppen nog een keer (ik wel)

 • aadb op 6 december 2010 om 12:26

  Jan64 ze willen geld binnenhalen en niets anders .Wees blij dat ze hier geen 50 verschillende uitgeven .Voor wereld hebben we natuurlijk al meerdere plaatjes gezien grenzeloos brazilie en suriname dat zijn er dus al 12

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:28

  Voor die 15 euro kun je ook bv. gewone velletjes kopen inplaats van aan het loket zover er nog iets is. Door het verdwijnen van de bijplakzegels heb ik wel een voorraad aangelegd van bijplakzegels omdat ik straks de 39 cent en 44 cent postzegels van de collectie die ik nu liquideer niet meer weg kan plakken.
  Wanneer je geen bijplakzegels aan de loketten kunt krijgen is Collect Club een optie. Je kunt bv. 10 snoopy’s kopen (3,40 euro), een velletje Fietsen (3,75 euro), een velletje Suriname (5,40 euro) en wat bijplakzegels. Bij Collect Club heb je meer keuze en de levering is tegenwoordig heel snel.

 • aadb op 6 december 2010 om 12:42

  Jan 39+44= 82 genoeg voor europa en weinig overfrankering ,voor wereld ligt het anders maar ook dan is over frankeren beter dan 15 euro zegels bijkopen .(suriname trouwens 5,70)

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 12:52

  Je doet net of bijplakken illegaal is verklaard. En van bijplakzegels kun je ook het brieftarief maken. 8×5 cent
  2×2 cent bv.
  Op een gegeven moment is alles op en dan hou ik vier categorien in mijn frankeerboek over. Tot die tijd plak ik gewoon bij. Ik verwacht dat na twee-drie binnenlandverhogingen het Europatarief twee keer het binnenlandtarief is. Ik neem het TNT Post wel kwalijk dat ik buitenlanders steeds zou moeten teleurstellen met mijn frankeringen terwijl zij in het buitenland er een waar feest van kunnen maken. Voorstellen 92 cent op een brief van 79 cent te doen noem ik hufterig.
  Dan maar geen gratis reclame voor Nederlandse postzegels in het buitenland.

 • reintjedevos op 6 december 2010 om 14:12

  39+44= 82????

 • Jan1964 op 6 december 2010 om 14:15

  Het hoofd van mijn postagentschap zegt dat er een tolerantiegrens van 1 cent is. Je zou dan ook 2×39 cent op kunnen plakken na 1 januari.

 • Lars op 6 december 2010 om 23:02

  Dan plak ik er volgend jaar lekker 1 gulden (=45ct) op!

 • Jan1964 op 7 december 2010 om 01:34

  Hij heeft het een paar keer gezegd toen ik met brieven aankwam. Er is een toleratiegrens van 1 cent bij frankeren. Een keer vroeg ik een sticker van 1 cent toen ze nog stickers mochten plaatsen. Ik had anders wel 2 cent bijgeplakt. Er schijnt ook een tolerantiegrens van 1 gram mbt gewicht te zijn. Ik had een brief van 21 gram en toen zeiden ze dat 1 gram te veel ook getolereerd wordt. Ik plak netjes dan toch het porto bij omdat ik andere mensen niet wil belasten met onderfrankeringen.

 • Holly M. op 14 december 2010 om 16:47

  ik plak naar het buitenland het tarief, Europa 2x decemberzegel en naar buiten EU 3x decemberzegel, zodat in ieder geval er genoeg porto op zit. Het duurt lang, maar het komt aan :)
  Verder probeer ik altijd leuke bijzondere zegels te plakken, voor de mensen die postzegels sparen, want als we zo doorgaan met zijn allen dan verdwijnen die postzegels nog eens, zou toch zonde zijn vind ik!

 • Jan1964 op 14 december 2010 om 16:51

  2xdecember naar Europa is te weinig
  2×34=68 cent terwijl het tarief 77 cent is.

 • Holly M. op 16 december 2010 om 10:23

  EEN PRINCIPE AKKOORD IS BEREIKT VOOR TNT EN DE POST! het is een begin, suc6 allemaal voor TNT en ondanks de turbulente periode: FIJNE FEESTDAGEN ALLEMAAL!

 • a bakker vos op 22 december 2010 om 11:25

  ik krijg kerstkaarten van lieve fam en vrienden maar zij plakken niet bij en krijg van tnt een porto kaart dat worden dure kerstkaarten voor mij Ik denk nog betere voorlichting Goede Feest dagen

 • jacqueline op 4 januari 2011 om 17:15

  decemberzegel kost 34 eurocent, na 6 januari moet je
  er 2 plakken(68 eurocent) om tot het normale tarief te komen.
  Zeer vreemd, het normale tarief is 46 eurocent.
  Zijn er geen postzegels te koop van 11 eurocent.
  Jacqueline

 • Jan1964 op 4 januari 2011 om 17:46

  Er zijn nog postzegels van 2, 3 en 5 cent te koop en waarschijnlijk ook nog wel van 10 cent maar TNT Post gaat er niet meer van uit dat er nog bijplakzegels verkocht worden.

 • paulv op 5 januari 2011 om 11:59

  Bij mijn plaatelijke postverkooppunt waren in de laatste week van december 2010 alle 4 kleine waarden nog te koop. Alle velletjes hebben het TNT post logo.
  Aan het Postkantoor elders in de wijk (ja, het is er nog even) is 2ct met TPG post logo aanwezig. De oplage is gedrukt door Questa, zie het artikel van Rein Bakhuizen in Filatelie december 2010, p. 804.

 • J. van Zijverden op 11 oktober 2011 om 23:47

  vraagje : kun je de zilverkleurige postzegel uit 2001 van 12,75 gulden gewoon gebruiken als frankeer post zegel op een pakketje ?
  met vr. grt. J. van Zijverden.

 • aadb op 12 oktober 2011 om 10:03

  J.vZ @ ja dat kan ,het is trouwens een zilveren zegel bij het aanbieden van het pakketje wel altijd even aangeven
  dat er een postzegel (s) is geplakt omdat de medewerker meestal al een strookje print en op het pakketje wil plakken .Dit komt steeds meer voor men is vaak niet op de hoogte dat postzegels plakken mag .

 • Jolande op 25 november 2011 om 10:32

  Op deze website staat alle informatie over de kerstzegels en het versturen van kerstpost. http://www.postnl.nl/voorthuis/klantenservice/postbezorging-feestdagen/vraag-en-antwoord/

 • aadb op 25 november 2011 om 10:48

  Jolande @ nummer 3 en 12 zijn in tegenspraak bij 3 mag je wel naar het buitenland plakken en bij 12 niet . Je mag altijd naar het buitenland plakken als je het goede tarief maar hanteerd incl de decemberzegel die een waarde heeft van op dit moment 0,36 .

 • Jan1964 op 25 november 2011 om 12:23

  @Jolande Typisch weer PostNL. De antwoorden zijn weer dubbel en verkeerd op te vatten.

 • Jolande op 25 november 2011 om 14:16

  @AadB: Ik snap niet wat je bedoelt. Bij 3 staat dat je de kerstzegels niet voor het buitenland kunt gebruiken maar dat het standaardtarief geldt.
  “Per kerstkaart (t/m 50 gram, binnen Nederland) plakt u 1 Decemberzegel. Voor overige post en kerstpost naar het buitenland geldt het standaardtarief.”
  Bij 12 staat dat je voor kerstkaarten naar het buitenland gebruik moet maken van de postzegels met Europa of Wereld tarief.

 • anke op 29 november 2011 om 21:04

  Na een lange werkdag kom ik thuis en in mijn brievenbus vind ik een mooie kerstkaart, de eerste van dit jaar, van mijn moeder en haar man, beiden 87 jaar oud!!!!
  Gezellig toch, maar met een PORO kaart van Koninklijke POSTNL!!!! graag € 0.92 betalen voor een gecontroleerd!!!!! kerstkaartje. Het onvoldoende frankeerde bedrag + porto graag…even snel per postzegels van 1 en 2 ……betalen.Ik bel miijn moeder en……..de oudjes zijn in paniek want zij hebben op advies van het postagentschap in De Bilt vernomen, na hun aankoop van de decemberzegels……..”ja hoor vanaf 22 november mag u de kerstpost al versturen met decemberzegels” (vandaag is het de 29e) NIET dus!!
  Jammer, zij hebben van hun kleine A.O.W.tje poszegels gekocht om familie en vele vrienden blij te verrassen met een lieve wens voor de kerstdagen en een voorspoedig 2012. Als alle kerstwensen die in november verstuurd zijn nog maals €0.92 gaan opbrengen zal POSTNL zeker geen financiele strop hebben maar ook in aanmerking komen voor een ZEER KOUDE DOUCHE!! Prettige feestdagen voor alle postbestellers die door weer en wind deze ‘snert’ opdracht moeten vervullen!!!!!

 • toon op 29 november 2011 om 21:40

  anke, dat is geheel NIET volgens de regels. een kerstkaart vanaf 22 november met een decemberzegel is OK. de port (“strafport”) gewoon niet betalen (houdt vanzelf op!).

 • anke op 30 november 2011 om 21:42

  Bedankt Toon, nu kan ik mijn moeder gerust stellen….en…alle andere familie en vrienden ook.

 • Lia op 1 december 2011 om 12:21

  Hoeveel moet er bijgeplakt worden op de kerstzegel van 2010???

 • Jan1964 op 1 december 2011 om 12:37

  @Lia
  Niets want er staat December op. Je kon gisteren velletjes van 20 wel voor de oude prijs (40 cent goedkoper) bij Collect Club kopen.

 • aadb op 1 december 2011 om 12:55

  Lia”PFF bijplakken gaat op bij post naar het buitenland en bij zegels met een aanduiding in euro of centen ..De decemberzegel waarop staat december is dus geldig voor post tot 50 gram en uitsluitend voor kerstpost binnennederland zover dit te controleren valt .De waarde december staat nu voor 0,36 en volgend jaar ergens in november voor 0,40 .

 • Kim op 6 december 2011 om 15:38

  Heb nog kerstzegels van 2010 liggen. Zoveel kaarten stuur ik dit jaar niet, kan ik dan ook gewoon 2 postzegels opplakken, anders krijg ik ze niet op.

 • Lia Vieveen op 6 december 2011 om 15:46

  @Kim, dat mag, maar waarom zou je meer plakken dan nodig? 1 Decemberzegel met het woordje December erop is voldoende!

 • Mischa op 10 december 2011 om 15:17

  L.s,

  Uit uw website wordt mij niet duidelijk of bij de 2010 December zegels nu wel/niet moet worden bijgeplakt.

  En zo ja hoeveel?

  Alvast bedankt, Mischa

 • Ria van den Oetelaar op 10 december 2011 om 21:14

  In het artikel Hoe gebruik ik de decemberzegeld staan volgens mij 2 fouten:
  Na 6 januari 2011(moet zijn 2012) moeten er 2 kerstzegels van 0,36 geplakt worden voor tarief 1.
  Dit moet zijn 1 kerstzegel + 0,14.
  Of niet?

 • aadb op 10 december 2011 om 21:59

  Nog nooit heb ik zoveel teksten gezien over een onderwerp waarvan het zo simpel is als wat(lol) .Decemberzegels want zo behoren ze genoemd te worden, kunnen gebruikt worden waarvoor ze zijn geproduceerd n.l om kerstpost tegen een lager tarief dan normaal te versturen binnen nederland ik geef als voorbeeld een mooie hallmarkkaart in een dubbele uitvoering ,het symphatieke van posttnl is dat men zelfs wat zwaardere kaarten kan verzenden n.l tot 50 gram .De zegels kunnen het jaar daarop ook weer zonder bijplakken gebruikt worden mits het gaat om kerstpost . .Wat men voor de rest met de zegels doet is pure verkwisting van geld want buiten de periode die op de achterkant van het velletje staat is de zegel op dit moment 0,36 waard dus wil men een brief tot 20 gr versturen dan is bijplakken tot 0,46 nodig De zegels mogen niet voor buitenlandse kerstpost gebruikt worden althans niet het gereduceerde tarief Op de buitenlandse kerstpost en ook andere post behoort het tarief van minimaal 0,79 en voor overzee(wereld) 0,95 geplakt te worden .Daar kunnen dus alle soorten zegels voor gebruikt worden gulden zegels (omrekenen) en ook de decemberzegels zowel in gulden als in euro,s en ook met de tekst december is welkom op de buitenlandse post Kortom gebruik de zegels waar ze voor zijn in de periode die aangegeven wordt .Een ieder die nu nog met allerlei bedachte problemen komt a.ub de kerstboom in .(lol)

 • Jan1964 op 10 december 2011 om 22:56

  @Ria
  Ik denk 10 cent omdat PostNL al aangekondigd heeft dat het Decembertarief naar 40 cent gaat in 2012. PostNL is er niet duidelijk over of dat Decembertarief al op 1 januari 2012 ingaat.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 01:06

  @Ria
  Bijplakken kan nog steeds. Wanneer PostNL consequent is, zou 10 cent voldoende moeten zijn maar het kan ook goed 14 cent zijn.
  We weten ook niet hoe lang bijplakken mogelijk blijft. Volgens eerder verspreide berichten van PostNL zouden na de invoering van enkel postzegels zonder waarde in euro’s erop nog maar een jaar bijplakzegels te koop zijn.
  Het zou me niet verbazen wanneer de bijplakzegels nog te koop zijn totdat het Europa/Wereldtarief tot en met 20 gram wordt samengevoegd tot 2 keer het Nederland 1 tarief.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 09:01

  @JHA
  Waar staat hoeveel een decemberzegel waard is op 1 januari 2012 ? Ik kan dat nergens vinden.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 09:06

  @JHA
  Wanneer je de berichtgeving van de Noordse landen gewend bent zie je precies waar de leemtes bij PostNL liggen. Uit Duitsland krijg ik ook vaak vragen over PostNL en men is dan verbaasd dat bepaalde dingen helemaal niet geregeld zijn.
  Hier kun je bv. zien wat een postzegel zonder waarde in Åland waard is : http://www.posten.ax/department.con?iPage=113&iLan=1

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 09:19

  This is a listing of the current values of non-denominated Åland postage stamps, or no-value indicator (NVI): Lokalpost (domestic, within Åland only): €0.65, Inrikes (Finland): €0.85, Europa (Europe): €0.90, Världen (the world): €0.95, 1 klass (1st class): €0.65, 2 klass (2nd class): €0.55 and Julpost (Christmas mail): €0.55.

 • JHA op 11 december 2011 om 16:25

  @Jan1964
  Als je een Decembervelletje op het postzegelverkooppunt aanschaft en je deelt de aankoopprijs van het velletje door twintig, dan weet je precies hoeveel een Decemberzegel kost. Om je het rekenwerk te besparen: in 2011 is dat 36 eurocent en in 2012 veertig eurocent. Tja, dat kom je allemaal te weten met de Nederlandse berichtgeving van PostNL. Het is wat.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 16:46

  @JHA
  Hoeveel betaal ik op 7 januari 2012 voor het decembervelletje ? Waarom wordt het decembervelletje 2010 bij Collect Club dan nog steeds voor 6,80 euro verkocht terwijl de waarde volgens andere bronnen van PostNL 7,20 euro is ?

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 16:49

  Volgens de redenering van JHA moet je dus 2 cent bijplakken bij een decemberpostzegel uit 2010.
  Gelukkig kloppen de redeneringen van JHA niet altijd.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 16:51

  @JHA
  Wanneer in 2012 verandert het decembertarief van 36 cent naar 40 cent ? Hoort dit bij de tariefswijzigingen van 1 januari 2012 of niet ?

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 17:03

  Dit is heel onduidelijke informatie omdat het op twee manieren te interpreteren is. 1. Het decembertarief wordt op 1 januari 2012 aangepast want het volgt de stijging van het gewone brieftarief OF 2 het decembertarief wordt op xx november 2012 bij uitgifte van de nieuwe decemberzegels 2012 aangepast naar 40 cent.

  Informatie PostNL :
  Decemberzegel
  De decemberzegels worden dit jaar verhoogd naar 36 eurocent, en volgend jaar (2012) naar 40 eurocent. Daarmee volgt het decembertarief het gewone postzegeltarief.

 • JHA op 11 december 2011 om 19:05

  @Jan1964
  Waar haal jij de wijsheid vandaan, dat je bij de Decemberzegels van 2010 2 cent moet bijplakken?? Dat is bepaald niet datgene wat de toenmalige TNT Post heeft gewcommuniceerd. Op 7 januari 2012 betaal je niets voor een velletje Decemberzegels, aangezien ze dan niet meer verkrijgbaar behoren te zijn op de verkooppunten.

 • Jan1964 op 11 december 2011 om 22:16

  @JHA
  Zoals geschreven kost het Decembervelletje 2010 NU op het belangrijkste verkooppunt (Collect Club) 6,80 euro. Dat is 34 cent per postzegel. Wanneer je jouw redenering volgt moet er 2 cent bijgeplakt worden want ik moet de prijs door 20 delen.
  Het Decembervelletje 2011 is waarschijnlijk nog wel een jaar bij Collect Club verkrijgbaar.
  Ik vraag me ook af of de jaarsets na 1 januari 2012 in prijs verhoogd worden of dat er nu al rekening is gehouden met de wijziging van de posttarieven. Ze zouden dan ook 8% duurder moeten worden.

 • Lia Mies op 12 december 2011 om 16:05

  Ik heb zo juist Kerstzegels gekocht bij de Bruna. Men vertelde mij dat een Kerstkaart maar tot 20 gram mag wegen voor 1 zegel.
  Op het velletje Decemberzegels staat dat het tot 50 gram mag zijn.
  Wat is nu waar?

 • t.v.dijk op 12 december 2011 om 19:08

  kan ik de decemberzegels van de kerst 2010 nog gebruiken

 • aadb op 12 december 2011 om 20:11

  Lia Mies wat denk je zelf zetten ze er zomaar wat op of zou het zo zijn ,heeft die Bruna medewerker er verstand van zo ja wat zegt hij/zij dan van de tekst op het velletje .Of te wel doen wat erop staat en de voor de rest iedereen de kerstboom in .

 • Melin op 15 december 2011 om 14:59

  Vraagje: Mag je met een stempelautomaat ook het kersttarief gebruiken? Ik heb hem nl ingesteld op het kersttarief.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 15 december 2011 om 20:21

  @Melin, helaas mag je met een stempelautomaat niet je kerstpost frankeren. Dit mag alleen met Decemberzegels. Lees ook dit artikel http://info.frama.nl/bid/106719/Decemberzegels-zijn-beperkt-inzetbaar-Hoe-frankeert-u-al-uw-post-voordelig

 • WIES op 16 december 2011 om 21:43

  ik heb nog ong 40 kinderzegels van 44 cent, mag ik deze ook opplakken in december zonder bijplakken

 • aadb op 16 december 2011 om 21:47

  Wies ja maar wel 2 cent bijplakken ,dus beter decemberzegels met de tekst december gebruiken dat is de goedkoopste manier nl 0,36

 • henk op 16 december 2011 om 22:14

  Hoe kun je nou twee cent bijplakken?? Moet je je postzegel daarvoor in stukjes knippen ofzo?? Ze moeten die tarieven niet steeds veranderen, hoe irrirtant is dat!

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 16 december 2011 om 22:18

  @Wies, je hoeft niet bij te plakken. Je plakt meer dan de 36 ct die nodig is. Dus op je kerstpost mag je de kinderzegels (mits die 40 cent ook daadwerkelijk eurocenten zijn) gewoon plakken.

 • stampy46 op 16 december 2011 om 22:38

  @ Lia,
  Hoe kun(Kan) je(PostNL) de kerstpost herkennen bij een dichte enveloppe??
  Of zijn alle brieven in de persiode van decembertarief frankeerbaar met 44 cent of meer dan die € 0,36. ??

 • aadb op 16 december 2011 om 22:38

  Lia @ sorry alleen decemberzegels mogen geplakt worden voor het lage tarief .Plakt men andere dan decemberzegels dan is het normale tarief van toepassing .De decemberzegels zijn niet voor niets bedacht voor het lage tarief .Anders gezegd dan zou je alles kunnen plakken t/m 0,36 en dat is niet het geval .

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 16 december 2011 om 22:50

  @Stampy46, dat kan niet, maar dichtplakken is met de huidige machines wel het advies. Dus PostNL moet van een zeker goeder trouw uitgaan.

  @Aadb, advies is Decemberzegels, maar het is niet zo dat je enkel en alleen deze zegels mag plakken. Als je deze tarieven maar wel op decemberpost plakt.

 • aadb op 16 december 2011 om 23:02

  Daar gaan we weer je mag alles plakken ,het tarief is 0,46 cent .Voor kerstpost, ik denk dan aan wenskaarten wel of niet in een envelop is de prijs ook gewoon 0,46 alleen als je december zegels plakt heb je dit voordeel logisch want daar zijn ze voor gemaakt een herkenbaar gereduceerd tarief + als extra nog het extra gewicht tot 50 gram Dus alle brieven zonder de decemberzegels behoren met 0,46 gefrankeert te worden en ook is het dan tot 20 gr ,er zullen wellicht vele brieven als kerstpost verstuurd worden want kontrole is lastig zo niet onmogelijk in deze zeer drukke tijd .

 • stampy46 op 16 december 2011 om 23:23

  @Aad
  Gewoon op/in elke brief de beste wensen voor 2012 schrijven, heb je alle rechten om decemberzegels te plakken….

 • aadb op 17 december 2011 om 00:03

  Stampy64 zo is dat het is wel zo simpel, mail je adres nog ff door je hebt nog spaarpostzegels te goed .

 • Fred op 28 december 2011 om 17:10

  Geen kerstzegels meer te krijgen op 27 dec.

 • gabriella van dijk op 28 december 2011 om 17:39

  tot 6 januari kan men de kerstzegels gebruiken. vanaag kocht ik 2 dozen kaarten bij boekhandel kees in vleuten.
  het is 28 decenber en er zijn geen kerstzegels meer te koop.ik kocht 2 dozen kaarten en moest nu dus de gewone postzegels kopen.
  ze zeiden mij dat ze ook geen kerstzegels meer zouden krijgen.
  dat is dus het mooie nieuwe winkelcentrum, waar je nu al geen kerstpostzegels kunt krijgen en waar elke modezaak alleen tot maatje 38 gaat.

 • gabriella van dijk op 28 december 2011 om 17:43

  volgens mij heb ik al een reactie geplaatst maar boekhandel kees in het nieuwe winkelcentrum vleuten had toen ik 20 kerstkaarten kocht geen kerstzegels meer. ik vroeg hem of ze nog binbnen zouden komen, maar nee daar was geen kans op.

 • D.T. op 2 januari 2012 om 20:25

  Vandaag nog velletje kerstzegels gekocht, Emte heeft plenty velletjes kerstzegels nog! Misschien plaatselijk dus…elders proberen?

  Kerstzegel naar buitenland komt wel aan, maar eigenlijk is het een hoger tarief. Ik heb toch maar netjes het tarief geplakt, omdat degene bij het postagentschap hier anders de kaart weigert als ze t ziet. De bussen zaten dicht ivm vuurwerk. Maar het komt meestal wel aan, niet altijd (soms steekproefcontrole).

  Oude zegels mogen gewoon geplakt worden, wel 2 ct bijplakken tot 46 cent. Oude kerstzegels mag je ook gebruiken als je bijplakt tot het tarief dat nu geldt.

  Tot 6jan of t.m. 6jan mag je het kersttarief aanhouden, daarna het reguliere tarief van 46 cent. Daarmee dus ook alle zegels met alle soorten tarieven zolang je bijplakt tot 46 ct.

 • stampy46 op 2 januari 2012 om 20:59

  @DT
  Het is een gereken dat wel maar als je denkt dat je € 0,02 kan bijplakken bij € 0,44 cents zegels heb je het mis. Het nieuwe tarief is € 0,50 voor een 1 zegel.Er moet dus m.i. € 0,06 bij een 44 cents zegel.

 • PJ op 5 september 2012 om 18:54

  Misschien ben ik wel de domste van Nederland, maar waarom zijn op de gewone postzegels niet meer de prijs van de zegel maar nummers aangegeven??

 • Reintejdevos op 5 september 2012 om 19:54

  Omdat net zoals bij Engeland met b.v. 1st en 2nd het soort gebruik van de zegels voorop staat en de post bij tariefswijzigingen geen nieuwe postzegels hoeft te laten ontwerpen….

  En de gebruiker kon zegels inkopen voor 46c en ze nu gebruiken als die van 50c!

  Tel uit je winst!

 • Bos-Petri op 15 november 2012 om 23:14

  Tekst boven in artikel klopt niet, per 01-01-2013 wordt de postzegel 0.54 eurocent niet per 2012!!!!!!

 • leentjeteulings op 23 november 2012 om 11:31

  heb kerstzegels van2011 mag ik die nu ook gebruiken

 • leentjeteulings op 23 november 2012 om 11:33

  heb kerstzegels van 2011 mag ik die nu gebruiken

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 23 november 2012 om 11:35

  @leentjeteulings, ja dat mag!

 • Puck op 30 november 2012 om 16:30

  Als ik een kerstkaart naar bijvoorbeeld Italië stuur en er een normale 50cent zegel op plak en nog een decemberzegel, komt hij dan aan? Hij is nu al 11 dagen onderweg, da’s niet het gemiddelde.. Oeps

 • stampy46 op 30 november 2012 om 19:15

  Die € 0,90 is voldoende (moet zijn € 0,85 voot Europa. Snelheid van verzenden en aankomst is nooit zeker.
  Je moet maar zo denken je hebt ook “lange” reistijden voor het gemiddelde nodig ;-)
  Heb je overigens een priority sticker erbij geplakt ?

 • paulv op 1 december 2012 om 11:31

  Post binnen West-Europa doet er tussen 2 en 18 kalenderdagen over. Mijn ervaring is gebaseerd op datum vertrekstempel en ontvangstdatum in mijn brievenbus. Zelfs post van dezelfde vertrekplaats doet er de ene keer veel langer of korter over dan de andere keer.

  Voor post van Nederland naar buitenland is geen priority-sticker meer nodig lijkt mij: er is nog maar één tarief afhankelijk van de regio van bestemming, Europa resp. Wereld.

 • Peter op 15 december 2012 om 11:04

  Als ik decemberzegels uit 2009 gebruik hoeveel moet ik dan bijplakken, want dat is me niet helemaal duidelijk?
  Ook de waarde van een gewone postzegel is onduidelijk om dat er tegenwoordig 1 of 2 opstaat

 • stampy46 op 15 december 2012 om 11:29

  @Peter,
  Decemberzegels zijn geldig in december, niets bijplakken dus.
  De waarde van die 1 en 2 zegels is tot 31-12-2012 resp. € 0,50 en € 1,=
  Vanaf 1-1-2013 zijn ze € 0,54 en € 1,08 “waard”. 4% rente in een weekje is meer dan bij de bank….

 • toon op 15 december 2012 om 12:26

  Stampy, je bedoelt 8 procent. Nog beter he?

 • stampy46 op 15 december 2012 om 13:29

  100% beter, inderdaad Toon. FF te snel dus.

 • Lars op 15 december 2012 om 13:49

  @Peter,
  Ik citeer uit bovenstaand artikel:
  “Voor de kerstzegels van 2009 en eerder moet bijgeplakt worden tot het geldende tarief van € 0,40 in 2012.”

 • Janneke op 17 december 2012 om 14:15

  Na de kerst dus twee zegels van 40ct, dat is dus 80ct. Twijfel of ik ze zal kopen. voor de paar kaartjs die ik verstuur misschien beter een paar gewone zegels plakken dan daarna veel te duur uit zijn.

 • JHA op 17 december 2012 om 15:23

  @Janneke,

  Ja, je mag overfrankeren, als je dat zo graag wilt.

 • W. de Vries-Boersma op 17 december 2012 om 15:47

  Hallo,

  Ik heb nog enige december-kerstzegels uit 2010. Mag ik die nog gebruiken voor de kerstkaarten van 2012?

  Groet,
  W. de Vries-Boersma

 • Marc37 op 17 december 2012 om 16:47

  Ja, dat mag zeker, W. de Vries-Boersma.
  U hoeft NIET eens bij te plakken.

 • Lars op 17 december 2012 om 16:52

  Ja, dat mag.
  Alles is in het artikel bovenaan de pagina te lezen.

 • beppie op 17 december 2012 om 22:36

  De zegels die ik nu nog heb met een 1 er op, kan ik die na 1 jan. 2013 gewoon plakken ? De postzegels die ik dan zou kopen zijn veel duurder, dan de postzegels van nu.????

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 17 december 2012 om 22:40

  @Beppie, ja hoor! Dat is het mooie van de postzegels met de 1 erop. Al verdubbeld de prijs, jij kan deze gewoon ALTIJD blijven plakken! Als je regelmatig een kaartje stuurt, is het dus handig om er voor 31 december nog een paar te kopen. Dat scheelt je dan zo 4 cent per postzegel!

 • Conny de Zeeuw op 18 december 2012 om 11:33

  Ik had nog december
  postzegels over van 2011-2012.
  Graag wil ik weten of ik die nu nog kan gebruiken voor kerstpost.
  Met vriendelijke groeten Conny.

 • Melda F op 18 december 2012 om 23:00

  Afmelden??? Van pz-blog?? Dit blog??
  Onbegrijpelijk.
  Hoe kan je nou zonder?? Elke dag ons dagelijks broodnodig zegelnieuws. Elke dag plaatjes en praatjes over een van de beste hobby’s ter wereld. Meningen van allerlei mensen, voor iets, tegen iets, schouderklopjes enz enz.
  Gelukkig respecteer ik wel uw standpunt, een ieder mag zich afmelden. Besef wel wat u gaat missen.

 • M. van Gerven op 21 december 2012 om 21:50

  Geachte dames, heren,
  Ik vind het een slechte zaak dat er reclame wordt gemaakt om decemberzegels te gebruiken en ik op 20 december (vandaag dus) op 2 plaatsen te horen krijg dat ze er niet meer zijn met als gevolg dat ik uiteindelijk 2 velletjes van 10 heb gekocht voor de prijs die het hele jaar geldt.

 • paulv op 21 december 2012 om 23:02

  @M v Gerwen: er worden vellen decemberzegels verkocht zolang de voorraad strekt op het verkooppunt.

 • Maria op 26 december 2012 om 16:05

  Klopt het dat ik op mijn kerstpostzegels na 6 januari 14 cent moet bijplakken?

 • stampy46 op 26 december 2012 om 16:25

  @Maria,
  Als je ze “gewoon” wilt gebruikten in 2013, ja dus, maar je kunt ze natuurlijk ook bewaren tot Kerst 2013…
  of 2014 ;-)

 • D. Buunk-de Boer op 22 oktober 2014 om 15:07

  Zijn kerstzegels nog geldig in 2014? kan ik ze nog gebruiken voor kerstpost?? Met vriendelijke groeten DB

 • D. Buunk-de Boer op 22 oktober 2014 om 15:08

  Ik vergeet te vermelden dat ze van 2012 zijn.

 • JHA op 22 oktober 2014 om 15:11

  @D. Buunk
  Zoals hiervoor reeds meermalen is gemeld: Jaen Ja !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)