Prinsjesdag, de derde dinsdag van september - Postzegelblog

Prinsjesdag, de derde dinsdag van september

2

nvph-2342bHet is vandaag Prinsjesdag. Op Prinsjesdag spreekt het staatshoofd, Koningin Beatrix, de troonrede uit. In de troonrede wordt aangegeven wat het regeringsbeleid voor het komende jaar is. De term Prinsjesdag is al eeuwen oud en werd al gebruikt in de 17e eeuw. Toen niet vanwege de troonrede, maar zoals het woord zegt, ter ere van de verjaardagen van de Prinsen. Een bijzonder feit is dat deze dag in de grondwet is vastgelegd. In de eerste helft van de 19e eeuw was dit de 1e maandag in november, vervolgens de derde maandag van oktober, maar sinds 1848 is het de derde dinsdag van september.

Deze dag is de Postzegelblog oranje gekleurd en is de afbeelding opgemaakt uit 3 postzegels die geheel te maken hebben met deze dag. Waar maakten ze deel vanuit?

Koningin Beatrix die de troonrede leest, staat op één van de vijf postzegels die ter ere van 25 jaar Koning Beatrix op 30 april 2005 werden uitgegeven. De overige 4 waren: Inhuldiging – 1980 (€ 0,39), Bezoek Nelson Mandela – 1999 (€ 1,17), Bezoek aan de Nederlandse Antillen – 1999 (€ 1,56) en Toespraak tot het Europees Parlement – 2004 (€ 2,25).

beatrix-25jaar

Voor ons hoort bij deze derde dinsdag van september evenzogoed de Ridderzaal. De Ridderzaal staat op een Zomerpostzegel van 1948.

nvph-500a

Het gaat hier om de 2 + 2 ct zegel, die onderdeel uitmaakte van een serie van vier, namelijk: De Ridderzaal – Den Haag, Het Koninklijk Paleis – Amsterdam (6 + 4 ct), het voormalig Paleis aan de Kneuterdijk – Den Haag (10 + 15 ct) en de Nieuwe Kerk – Amsterdam (20 + 25ct). Alle vier de gebouwen waren het waard om op een postzegel te komen gezien het feit dat ze hun eeuwfeest in 1948 vierden. In die tijd ging de helft van de bijslag naar sociale doeleinden en de andere helft naar culturele doeleinden.

nvph-500bnvph-500cnvph-500d

Volgens de geschiedenis zou graaf Willem II, na 1248 in Aken tot Rooms koning te zijn gekroond, een Paleis in Den Haag hebben gebouwd. Zijn zoon Floris V breidde dit uit met een grote zaal, welke in gewijzigde toestand nog bestaat en bekend is als de Ridderzaal.

nvph-1778b

Als laatste een afbeelding van de, ons zo bekende, Gouden Koets. Een bijzonder detail is, dat achter de gouden koets, Koningin Beatrix met Prins Willem Alexander de trap van de Ridderzaal af komt lopen.

De postzegel hoort bij een velletje ‘Huldeblijk van het Amsterdamsche volk aan Hare Majesteit Konining Wilhelmina’. Op dit velletje worden 2 eeuwfeesten herdacht, namelijk de inhuldiging van Koningin Wilhelmina en 100 jaar gouden koets.

nvph-1778-vel

De koets werd in 1903 voor het eerst tijdens Prinsjesdag ingezet. De gouden koets was toen al 5 jaar oud. Al in 1896 zamelde de burgerij van Amsterdam een bedrag van 120 duizend gulden in om de toekomstige koningin bij inhuldiging een passend geschenk te geven. Twee jaar lang was men bezig om een vorstelijk rijtuig te maken. Op 7 september 1898 werd de koets aan de nieuwe koningin aangeboden. Pas in 1901 werd het voertuig voor het eerst gebruikt, tijdens haar huwelijk met prins Hendrik.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Koningshuizen Nelson MandelaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)